prawda truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki(...)soli Składniki na masę serową: 300 ml śmietany kremówki 3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków mięty lub melisy kilkanaście porzeczek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek
Gosia gotujeczęsto mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym przypadku, gdy zobaczyłam przepis na strucla z serem i truskawkami na blogu everydayflavours od razu wiedziałam, że szybko wykorzystam ten przepis. Wyobrażałam sobie jak pachnie dom podczas pieczenia tej strucli i nie zawiodłam się. Ostatnio moja nieobecność była spowodowana natłokiem(...)piersią. Zmiany jakiej dokonałam w przepisie, to zamiast masła dodałam olej, już tak przyzwyczaiłam się do jego stosowania w wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są Przepis cytuję : CIASTO - 130 ml letniego mleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka
dom-agi.plrazem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami. Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się(...)mleka skondensowanego, masła i kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże truskawki są jak najbardziej wskazane:) Jeśli nie macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę
Słodko-Słony Świat Ilonygram sera białego zmielonego 200 gram cukru pudru opakowanie galaretki truskawkowej 16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody 125 gram jogurtu 250 ml śmietany kremówki 36% 15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobienia Ponadto: galaretka truskawkowa do przyozdobienia truskawki do przyozdobienia Wykonanie: Ser zmielić (2 krotnie) a następnie zmiksować z cukrem pudrem i galaretką truskawkową(...)proszkiem). Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, trochę przestudzić i dodać jogurt, wymieszać. Mieszankę jogurtową połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać.W osobnej misce ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin
Krakowskie smaki Aniczekać cały tydzień ! Truskawkowe tiramisu , bo tak deserek nazwać można, z uwagi na fakt podobnych warstw co w klasycznym tiramisu, to połączenie słodyczy kremu, z kwaskowatą nutą truskawek. Składniki: 300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców ) 200 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki(...)likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem. Przygotować pucharki lub kieliszki
kolorowotorcikowoWspaniałe, pachnące truskawkami i rozchodzi się w iście ekspresowym tempie, ciasto z truskawkami. Delikatne w smaku, nie przesuszone, jak w przypadku biszkoptów. Dla mnie idealne. Uwielbiam truskawki, mogłabym jej jeść całym rokiem. W sezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki(...)wody · 1 łyżka octu ( u mnie Oce jabłkowy) · 1 szklanka odszypułkowanych i umytych truskawek Sposób wykonania: Całe jajka ubić z cukrem ok. 5 – 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotować
Na słodko lub wytrawnieTaki dietetyczny koktajl truskawkowy zaserwowany z rana daje dużo energii na cały poranek :-) Jest bardzo smaczny i sycący. Truskawki można kupić zimową porą mrożone. Mają bardzo dużo cennych witamin, które szczególnie zimą przydadzą się naszemu organizmowi. Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych letnich owoców , np. jagód, borówek , czy mieszanek kompotowych (ale tu uwaga! ważne żeby były bez pestek). Jogurt(...)naturalny zaś zawiera dużo wapnia i z pewnością zadba o nasze kości. Samo zdrowie :-) Składniki: 200-300 g jogurtu naturalnego 10 mrożonych truskawek 1 łyżka otrąb pszennych lub żytnich opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub cukru Wykonanie: Truskawki rozmrozić (ale nie trzeba, będzie wtedy lodowy koktajl owocowy :-) ). Jogurt naturalny zmiksować lub zblendować z truskawkami i ewentualnie cukrem lub miodem
Anielska Kuchnia Anijeden z moich ukochanych deserów. Mogę się nim zajadać bez końca. Dziś mam dla Was bardzo nietypową wersję, bo truskawkową z dodatkiem... glassy balsamicznej... To wyjątkowe połączenie sprawia, że truskawki zyskują niepowtarzalny, intensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem(...)pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: podłużne biszkopty - ladyfingers (około
Słodko-Słony Świat IlonyBywają takie dni, że trzeba wyczarować coś z niczego:) Kupiłam piękny koszyczek słodziutkich truskawek z myślą wyczarowania cudownego deseru. Nim dotarłam do kuchni aby zabrać się za deser truskawek została połowa. Nie tracąc zapału stwierdziłam, że wystarczy. Otworzyłam lodówkę i okazało się że pozostałych składników również jest przez pół. Żeby tego było mało dziwnym trafem z szafki wybyła połowa herbatników(...)Cóż było robić? Efekt starań poniżej:) Składniki: 30 dkg truskawek 1/2 małego serka mascarpone 10 ml śmietany 30% 1/2 paczki herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki sosu balsamicznego na bazie octu balsamicznego garść bazylii garść melisy Przygotowanie: Herbatniki połamałam na małe kwałki, przełożyłam do woreczka i pokruszyłam dodatkowo tłuczkiem do mięsa (tak aby pozostały niewielkie
Magiczna kuchnia DariiPysznych, słodkich przekąsek nigdy dość! Dlatego dzisiaj bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deserek z truskawek, jogurtu i ciastek bezowych :) Składniki: truskawki kilka bez ok 10 dag (ciasteczek kupowanych na wagę) duży jogurt naturalny cukier trzcinowy Wykonanie: W zależności od pory roku, opakowanie mrożonych truskawek lub ok 500 g świeżych owoców blendujemy na mus z kilkoma łyżkami cukru. Nie wskazuje(...)dokładnej ilości cukru, bo zależy ona od Waszych preferencji i słodyczy owoców, które macie. W naczyniu układamy warstwami po 2 - 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego, tyle samo musu z truskawek i warstwę skruszonych bez,..., jogurt, truskawki, beza, ... Smacznego
Taste Of My Daycukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g cukru pudru * sok z 1/2 cytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku(...)pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. masa Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę
Mix smakuwykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g - 1 jajko do posmarowania ciastek - brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru(...)Dodatkowo: - truskawki - kilka szt. borówek - listki mięty - cukier puder do oprószenia - skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego kolejny prostokąt, nie docinając do końca w miejscach zaznaczonych X na gifie. Chwytamy za rogi i przekładamy. Układamy
mojewypiekiinietylkoProste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania. Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce. Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem(...)cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania) WYKONANIE : Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krem prosto z gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie(...)tylko delikanie wyczuwalny ( bo nie przepadam, gdy czuć go mocno) , nie dominuje nad smakiem czekolady, więc nie pomijajcie go w przepisie (no chyba, że deser serwujecie dzieciom:)) Dodatek truskawek doskonale równoważy słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje): 250 g śmietany kremówki
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami . W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone! Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne! Bo zdjęcie mówi samo za siebie! Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu(...)soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI : BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa
Ostra na Słodko