Już nie możemy się doczekać naszych polskich truskawek. Na razie musimy się zadowolić tymi z marketu, ale jak się dobrze trafi to można zjeść całkiem smaczne Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone(...)cukru pudru - 20 dag truskawek - 1 fix śmietan Składniki na wierzch: - 1 galaretka truskawkowa - 30 dag truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu stopniowo dodajemy wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia
Kuchenne Wariacjewziąć udział w konkursie organizowanym przez Durszlak do którego użyliśmy otrzymane galaretki Składniki: - 1 galaretka truskawkowa Winiary + 1/2 l wody - 1 galaretka arbuzowa Winiary + 1/2 l wody - 1/2 kg truskawek - 2 serki homogenizowane waniliowe - 1/2 szklanki drobnego cukru - 200 ml wody gorącej - 2 łyżki żelatyny W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy każdą osobno w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy(...)razu do pucharków aby szybciej nam wystygła. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy do wystudzonych galaretek w pucharkach i wkładamy do lodówki do stężenia. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Teraz robimy piankę arbuzową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną
Kuchenne WariacjeMiał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Składniki - 30 dag truskawek - ok.300 g serka homogenizowanego o smaku stracciattela - 1 opakowanie(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, dodać 3 łyżeczki cukru, zmiksować na gładki mus. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody, dodać mus z truskawek, wymieszać. Mus rozlać do trzech pucharków, wstawić
Świat Smakuuprzedzam, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz), poza tym bardzo łatwe do zrobienia, no i nie trzeba go piec :) Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną dodałam rabarbar, z tego ugotowałam budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające(...)herbatnikową otoczką. Polecam! Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników 120 g roztopionego masła 100 g białej czekolady Budyń rabarbarowo-truskawkowy: 300 g rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g) Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady
Domowa Cookierenka Agimasła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa: 350 g truskawek + 8 szt. do dekoracji 3 łyżki cukru 2 torebki herbatki miętowej 1 szklanka wody 2,5 łyżeczki agaru Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)masło, miksować do połączenia składników. 3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. 700 g truskawek umyć, usunąć szypułki i zmiksować (powinno wyjść ok. 600 ml musu). Za pomocą miksera dokładnie wymieszać wszystkie składniki na masę serową, następnie przelać ją do przygotowanej tortownicy. Formę wstawić
Domowa Cookierenka AgiMega pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho drożdżowe z truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 140 ml ciepłego mleka 2 jajka 50 g roztopionego, przestudzonego masła 70 g cukru Kruszonka(...)zimnego masła 80 g mąki 80 g cukru Dodatkowo: ok. 150 g truskawek cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże
Domowa Cookierenka Agicieście (chociaż lepsze to niż grudki ziemniaków... :P) dajcie pół na pół mąkę pszenną zwykłą i razową. A jajko...A jajka nie ma, bo zapomniałam. SEROWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI - RAZOWE I BEZ JAJEK przepis autorski // 12 knedli ~250g mielonego twarogu (taki jak na sernik, może być 'wiaderkowy') ~90g mąki pszennej razowej (lub pół na pół ze zwykłą pszenną) ~2 łyżki(...)cukru trzcinowego (jeśli wolicie słodsze dajcie więcej) ~10-12 truskawek* *po połówce do jednego knedla. z reszty zróbcie sos (przepis poniżej) W szerokim garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ser wymieszać z mąką i cukrem. Truskawki pokroić na połówki. Z masy serowej nabierać po kawałku masy (najlepiej lekko wilgotnymi / lub obsypanymi mąką rękami), spłaszczyć go, położyć truskawkę i zalepić
chili & sugarankiecie zadecydowaliście, że takich przepisów powinno być więcej. :) Kolejny przepis będzie na śniadanie, bo ta kategoria również otrzymała dużo Waszych głosów. To już ostatni dzwonek na wypieki z truskawkami! Sezon niestety się skończy... :( Wszystko, co dobre, szybko się kończy - prawda? :( Ale nie ma co się martwić, coś się kończy, coś zaczyna! W tym przypadku zaczynają się...jagody! W weekend jadę(...)mają w sobie tłuszczu, ale za sprawą jogurtu są wilgotne, cukru też nie mają, a są słodkie - to zasługa stevii. A najlepsza jest w nich truskawkowa niespodzianka! MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 12 mufiinek ~130g (1 szklanka) mąki pszennej ~130g (1 szklanka) mąki razowej ~250g (1 szklanka) jogurtu naturalnego (użyłam takiego z 2% zawartości tłuszczu) ~2 duże jajka ~35 tabletek
chili & sugarSezon na truskawki czas zacząć ;) Jak nie wykorzystać 4,99 zł/kg? Shake zapewnił mi śniadanie. Czułam się totalnie najedzona ;) Przepis na mufinki kukurydziane z cukierenki , ale zmodyfikowany. Wreszcie skończyłam mąkę kukurydzianą. Jeśli ktoś nie lubi takiej należy zastąpić ją zwykłą. Znacie ciasto "cycki teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje(...)truskawkę Składniki na 12 muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p) 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka pół szklanki oleju 1 jajko 12 sztuk drobnego owocu np. truskawka, czereśnia Standardowo mieszamy suche składniki osobno, mokre osobno. Mieszamy lekko razem i nakładamy do foremek. Dodałam jeszcze
W kuchni bez szafekSezon na truskawki w pełni, a do tego przyszły już letnie upały, więc tym razem przepis na smaczny, orzeźwiający koktajl truskawkowy z miętą. Najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to można użyć dwóch torebek herbaty. SKŁADNIKI 1 kg truskawek 2 banany garść świeżej mięty (albo dwie torebki herbaty miętowej) 1/2 cytryny 1 kefir WYKONANIE Do małego kubka(...)włożyć umytą miętę (lub herbatę miętową) i zalać wrzątkiem. Parzyć 15 minut, po czym wyciągnąć miętę, a napar włożyć do lodówki, żeby się schłodził. Truskawki umyć, obrać z szypułek i wrzucić do misy blendera. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do truskawek. Wlać ochłodzony napar i kefir prosto z lodówki, dodać obrane banany i zblendować wszystko. Podawać od razu
Passions hobbies lifeKocham truskawki <3 Czekam na nie zawsze niecierpliwie cały rok. I choć ceny zdecydowanie przyprawiają mnie o zawrót głowy (8 zł za kg!!!) to nie mogę nie upiec z nimi w sezonie choć jednego ciasta. Wrzucam przepis z samego rana aby zajrzeć tutaj....dopiero wieczorem....tak tak. Czeka mnie dzień pełen wrażeń (liczę na to, że tylko tych miłych(...)Zatem miłego dzionka życzę! Buziaczki:* Bardzo chciałam coś oryginalnego wymyślić z truskawkami ale koniec końców zdecydowałam się na klasykę rodzinną. Ciasto pomimo kremu nie jest za ciężkie - truskawki i galaretka świetnie się komponują nadają orzeźwiający charakter temu wypiekowi. Duża blacha poszła niemal cała w jedno po południe. Coś więcej trzeba dodawać?;) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek
My simple kitchenSkwar. Czerwone perełki. Niebieska delikatność. W cieniu mruczący kot. Na nosie pierwsze piegi. Ciasto powstało zupełnie przypadkowo i bez konkretnego przepisu. Miałam ochotę na ciasto z budyniem i truskawki, ale nie takie kruche, klasyczne, tylko bardziej lekkie. No i dodałam sobie bezę na wierzch i oto co mi się upiekło:) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 125 g masła(...)cukru 4 żółtka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Dodatkowo: opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 kg truskawek 4 białka 10 dag cukru Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość ucieramy na gęste, ale gładkie ciasto
My simple kitchenJOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE) Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami, które zrobicie z zamkniętymi oczami w 5 minut, miksując wszystkie składniki chwilę, tylko do ich połączenia. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pyszne, pełne soczystych truskawek, oprószone cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki koniecznie były w temperaturze pokojowej przed pieczeniem, inaczej może wyjść piękny zakalec :D Ciasto idealne do herbatki(...)łyżki soku z cytryny 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 700 g mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 600-700 g truskawek DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Jogurt, jajka
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek. Składniki: kruche spody ( około 75 dużych i 55 małych): 1 kg mąki ½ opakowania margaryny 1 opakowanie(...)masła 1 łyżka smalcu 1 opakowanie proszku do pieczenia 5 żółtek 300 g cukru pudru 1 małe opakowanie śmietany 18% nadzienie ( na około 25 dużych i 30 małych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść
Mama GotujeWitajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek(...)Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch. 3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową. 4. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Ani