truskawki - 19264 przepisów (strona:168/1285)

Smoothie truskawkowo-gruszkowe z sokiem z pomarańczy 131

przemycenie owoców, których moje dzieci w normalnej postaci jeść nie chcą. Stąd na blogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy. Składniki na 2 porcje: 1 gruszka 200-250 g truskawek sok z 1 pomarańczy, około(...)szklanki 1. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki.  2. Świeże truskawki zmrozić w zamrażalniku przez około 30 min. Jeżeli używamy mrożonych lekko je rozmrozić, szczególnie jeżeli używacie blendera tzw. żyrafy może on sobie nie poradzić z całkowicie zamrożonymi truskawkami. Z blenderem kielichowym powinno pójść łatwiej, nawet bez rozmrażania. 3. Wycisnąć sok z pomarańczy. 4. Sok, gruszkę i truskawki przełożyć

Moja Galeria Smaku
Lody z pieczonych truskawek 121

Według prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek.  Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, wymieszać z octem balsamicznym i cukrem brązowym. Piec 40 min w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika

Moja Galeria Smaku
Sok z truskawek 97

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sok/syrop z truskawek. Sok jest bardzo smaczny, bez żadnych sztucznych barwników, aromatów itp. Składniki:   4 kg truskawek Ok.  1 kg cukru ( ja  sypie na oko ;) Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie je myjemy. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem tak, żeby pokrywał wszystkie truskawki. Odstawiamy truskawki na kilka

The Sweet Damsel
Truskawkowa pianka 95

Truskawkowe szaleństwo nadal trwa, chociaż lada moment wszyscy zwariujemy na punkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo będę bardzo za nimi tęsknić. Postawiłam na delikatną i rozpływającą się w ustach piankę truskawkową z dodatkiem banana. MNIAM J Składniki: Ok. 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru Ok. 150 ml mleka 2-3 łyżeczki żelatyny(...)łyżeczki wody Wykonanie: Truskawki umyć, oderwać szypułki i wrzucić do blendera. Dodać mleko i cukier a następnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Zaczekać kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie  zatopić szklankę z żelatyną w gorącej wodnej kąpieli. Do płynnej żelatyny dodać troszkę zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszać i przelać do zmiksowanych truskawek. Teraz należy dobrze wymieszać masę, żeby połączyła

The Sweet Damsel
Truskawkolada I, czyli "Lemoniada Truskawkowa" 131

miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Dodatkowo nie sądziłam, że zmiksowane i przecedzone truskawki z wodą tak fajnie mogą smakować. Teraz mamy ostatki truskawkowe, więc jeszcze(...)zdążycie, jak macie mrożone truskawki zdążycie na pewno, a jak nie, przepis z pewnością przyda Wam się w następnym sezonie. Napoju wychodzi cały litr, ami udało się złapać w  kadr jedynie resztki, bo przy gościach zdjęć pstrykać nie wypada przecież :) Składniki: 800 g truskawek ok. 700 ml wody mineralnej niegazowanej (można gazowanej, można przegotowanej) 2-3 łyżki miodu (może

Blondynka Gotuje
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

podziały. Tym razem postanowiłam zaskoczyć C. jednym z deserów z dzieciństwa. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę - moja wersja słynnego duńskiego kisielu okazała się niezwykle smakowita. Połączenie rabarbaru, czereśni, truskawek i poziomek jest wyjątkowo udane; słodko-kwaśna mieszanka, która - dosłownie - wbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød(...)fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 340

baba! :) Dodatkowo, z okazji urodzin otrzymałam już prezent - Thermomix - już uważam go za niezwykłe urządzenie, a dopiero wczoraj pierwszy raz stanęliśmy twarzą w twarz! Dawno nie robiłam nic z truskawkami, zatem dzisiaj przepis na śliczne i wyśmienite placuszki z nimi w roli głównej. Wyglądają przeuroczo, aż żal ich jeść, lecz są zarazem niesamowicie smakowite - tak więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto(...)maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego   - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do posypania Wszystkie składniki prócz truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy na 10-15 minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą

Be Fit Be Strong
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 218

użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml(...)soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: owoce do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC

Mała Cukierenka
Sernik z truskawkami i kruszonką. 148

Ciasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej(...)cukru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej

Rozpustne gotowanie
Lemoniada truskawkowa. 97

lemoniada , lecz tym razem przygotowałam ja w nieco innej wersji. Jako że sezon truskawkowy w pełni, postanowiłam dodać je do lemoniady i to był strzał w dziesiątkę! Słodkie truskawki, kwaśna cytryna, lód i lemoniada truskawkowa gotowa! Polecam!!! Składniki na  lemoniadę truskawkową sok z 1-2 cytryn 200 g umytych i odszypułkowanych truskawek miód lub cukier do smaku(...)użyłam  miodu z mniszka lekarskiego ) 1 litr zimnej wody plasterki cytryn, truskawki, listki melisy lub mięty , kostki lodu do dekoracji      Truskawki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny, wodę, mieszamy i dosładzamy miodem. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, cząstkami cytryn, listkami mięty, bądź melisy, podajemy z kostkami lodu. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 398

przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia(...)ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami:  na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 218

zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki(...)soli truskawki (mogą być mrożone) DO PODANIA: jogurt naturalny zmiksowane truskawki cukier      Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól

Rozpustne gotowanie
Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową 169

jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku!    Składniki:    400ml śmietanki 36%,  2 łyżki cukru pudru,  6 dużych bez,  250g świeżych truskawek(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru.  Nałożyć po dwie łyżki śmietanki na dnie pucharków, posypać pokruszoną bezą. Nałożyć łyżkę frużeliny z jagód. Ułożyć warstwę umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek. Nałożyć kolejną warstwę śmietanki, posypać pokruszoną bezą. Wyłożyć łyżkę frużeliny i pokrojone truskawki.  Udekorować odrobiną śmietanki, truskawkami i pokruszoną bezą. Podawać mocno schłodzone

Z miłości do słodkości
Mus truskawkowy (z kaszką kukurydzianą) 135

truskawkowy na bazie kaszki kukurydzianej to pomysł na letni deser. Lekko różowa masa, udekorowana zmiksowanymi i całymi truskawkami. Przygotowanie poniższej przekąski na słodko jest banalnie proste. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu. Konsystencja tego deseru przypomina krem/mus.  Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek 300 ml +2-3 łyżki mleka 4 czubate łyżki kaszki(...)ogniu. Gdy kaszka zacznie tężeć to masę cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Po 2 minutach, garnek zdjąć i odstawić w chłodne miejsce (kaszka musi ostygnąć). W międzyczasie truskawki umyć i zblendować (1-2 sztuki pozostawić do dekoracji), a schłodzoną śmietanę ubić na pianę. Kaszkę kukurydzianą zmiksować za pomocą blendera (aż do uzyskania puszystej konsystencji). Do kaszki dodać

Ugotować
Rolada z truskawkami 268

biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :)) Biszkopt :  5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru(...)upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia. Krem:   300ml śmietanki 30%,  śmietan-fix,  2 czubate łyżki cukru pudru,  100g świeżych truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy

Z miłości do słodkości