truskawkowy. Jeśli szukacie przepisu z dodatkami to zaglądnijcie do przepisu na dżem truskawkowy z rabarbarem . Niebawem n blogu pojawią się jeszcze dwa inne przepisy na dżem z użyciem truskawek. Dla kogo: dla fanów truskawek dla chcących poczuć lato w środku zimy dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g(...)cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut
Mania Wypiekaniakefiru 2 łyżki cukru 2 łyżki ciepłej wody 2 jajka 3-4 g suchych drożdży (pół saszetki) ok. 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli ok. 1 szklanki truskawek olej do smażenia Kefir wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w grube plastry. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody(...)Dodać do kefiru, wbić jajka, dodać cukier i sól. Wszystko roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło. Nakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju
Codzienna kuchnia niecodziennaZdrowy koktajl, w którym występują jedynie cukry naturalne z owoców, tj. z truskawek i banana. W smaku bardzo pyszny. Najlepiej podawać go schłodzony. SKŁADNIKI 125 g roszponki (u mnie 1 opakowanie FreshLine) 200 g truskawek 1 banan 3 liście sałaty masłowej 1 duży liść kalarepy 2 kefiry (2 x 400 g) WYKONANIE Roszponkę, truskawki, liście sałaty i liść kalarepy umyć(...)Truskawki obrać z szypułek, banan obrać ze skórki. Wszystkie warzywa i owoce umieścić w misie blendera, po czym wlać kefiry i włączyć urządzenie. Dobrze zmiksowany koktajl przelać do wysokich szklanek i udekorować truskawkami lub liśćmi roszponki
Passions hobbies lifeChrupiące bezy wypełnione lekkim kremem na bazie kremówki z dodatkiem tartej czekolady. Na wierzchu świeże truskawki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też super smakują ze słodką bezą. GNIAZDA BEZOWE: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM STRACIATELLA: 1 szklanka kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej truskawki(...)puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez rękaw cukierniczy. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem. Smacznego :) Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące to krem i truskawki wykładamy tuż przed podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka. Bezy można przygotować
https:KKuchniaMniamFantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone(...)minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo. Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia. Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku kilkanaście minut do zredukowania soku. Do gorących dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1/4 szkl zimnej wody, wymieszać i odstawić do czasu aż ostygnie. Mascarpone wymieszać
Smakołyki AsiSezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko. Składniki na słoik o pojemności(...)truskawek (waga bez szypułek) sok z połowy cytryny 2 łyżki zwykłego cukru 2 łyżeczki syropu waniliowego Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części (połówki). Przesypać do garnka. Wsypać cukier, wlać sok z połowy cytryny i syrop waniliowy. Masę z garnka doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15-20 minut bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, co jakiś
Ugotowaćpiję, kieliszek wina zdarza mi się wypić raz na kilka tygodni, a piwo raz na miesiąc. Ale są takie desery, którym alkohol tylko pomaga. Tak jest z tą granitą – truskawki w połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego(...)odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu i wypychamy szypułkę, przy okazji w wielu odmianach truskawek pozbywając się mało smacznego twardego
Karo in the Kitchenmożna również zabrać do pracy (wówczas proponuje jogurt i musli zabrać osobno, i połączyć wszystko bezpośrednio przed spożyciem). Sałatkę tworzy dojrzałe mango, melon, brzoskwinie. Kontrastu dodają ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam! Składniki sosu do sałatki: 2 pomarszczone(...)garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g) Składniki sałatki: 2 dojrzałe brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzały żółty melon 125 g jeżyn 300 g truskawek Przygotowanie: Miąższ marakui wydrążyć do dużej miski, wlać sok pomarańczowy, dodać ocet balsamiczny i oliwę oraz posiekane w paseczki listki mięty. Wszystko wymieszać. 2 pomarszczone marakuje 50 ml świeżego
Moja Delicjatego jakie dodatki wybierzemy może nas zaskoczyć smakiem i dawką energii, którą nam dostarcza. Pijmy koktajle dla witamin, które zawierają owoce i warzywa w nich zawarte. Dziś sezonowy smak truskawek, połączony z mango, będzie towarzyszył mi przez cały dzień. Pamiętajcie! Jeżeli owoce są słodkie lub nawet lekko kwaśne to powstrzymajmy się od dodawania cukru :) Spróbujcie(...)Składniki: 2 szklanki dojrzałych truskawek 1/2 dojrzałego mango 6 łyżeczek jogurtu greckiego 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Przygotowanie: Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i blendujemy. Przekładamy zmiksowany owoc do szklanek (porcja dla 2 osób), wykładamy płatki owsiane i przykrywamy warstwą jogurtu greckiego. Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy. W blenderze, którego używaliśmy do zmiksowania mango umieszczamy truskawki i tworzymy
ChilliJemySezon sezonem, ale zimą miło jest rozkoszować się truskawkami. Mam to szczęście, że na działce mam małe poletko truskawek, które są w 100 % ekologiczne, gdyż jedynym nawozem jak stosuję jest kompost (też własnej produkcji), a reszta to tylko i wyłącznie moja praca, czyli ręczna walka z chwastami, żadnych oprysków, jedynie współrzędna uprawa. Na prośbę jednej z moich czytelniczek miałam wykombinować(...)dżem bez żadnych dodatków typu cukier, żelfixy i tym podobne wynalazki. Truskawki torturowałam w piekarniku, dzięki czemu pozbyłam się nadmiaru wody, ale nie zrobiłam z nich miazgi, jak to bywa w przypadku tradycyjnie przygotowywanych dżemów, analogicznie pozbywając się wody wydobywa się słodki smak. Aniu, uprzejmie melduję, że zadanie wykonane. Składniki na 2 słoiki 180 ml : 1 kg truskawek 2 laski
greenscarfDziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne racuszki drożdżowe z truskawkami. Idealne zarówno na przekąskę jak i danie główne. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Mniam! Racuszki drożdżowe z truskawkami Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 40 g drożdży, 11/2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru pudru, 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, około(...)truskawek, olej. Wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, Całość dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 20-30 minut). W międzyczasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek. Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy przygotowany rozczyn z drożdży i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany
paapilotkaaKochani, sezon na truskawki już się zaczął. U nas też truskawkowo się zrobiło. Dzisiejsza propozycja deseru jest od Agnieszki. Lekki torcik, który idealnie wpasuje się w czerwcowe popołudnie :) Fajnego Dnia Dziecka Wam życzymy! :) Torcik z truskawkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 4 żółtka 1 jajko całe 8 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1/2 litra mleka 1 kostka masła 1 łyżka(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej biszkopty - ok. 15 sztuk na okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm 300-400 gram truskawek Wykonanie: 1. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy miksujemy ok 2 minut 2. Do ubitej masy dodajemy mąki. 3. Mleko zagotować. 4. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Ciągle mieszając, zagotować. 5. Ostudzić. 6. Masło utrzeć
Kuchnia smakówTruskawki - owoc, który uwielbiają prawie wszyscy. Zawsze czekam na sezon i świeże polskie truskawki, które można kupić na okolicznych bazarkach. Cieszą nas jedzone garściami z miseczki, w koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki: 750g sera zmielonego (może być(...)galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 2 bite śmietany w proszku 3 szklanki wrzącej wody szklanka mleka herbatniki maślane do wyłożenia spodu (ok 200g) 0,5 kg truskawek 2 truskawkowe galaretki 2 szklanki wody Przygotowanie: Blachę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia . Poukładać na nim herbatniki. Galaretkę truskawkowa rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić
ChilliJemyramach akcji Ciasto na niedzielę . Wybrała przepis zaczerpnięty z bloga Better life by Auntie Ju na szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak. Efekt taki, że ciasto rozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było(...)wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach - wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie
Grunt to przepis!różowości i znalazłam pięknie prezentujące się ciasto na blogu Cynamonowy pył . Smakuje wyśmienicie, a dla mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny. Polecam, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :) Zrobiłam je na mniejszej blasze, dopasowując składniki do wrażliwości swoich kubków smakowych i zdecydowanie zmniejszając kaloryczność tego ciasta. Zmieniłam też proporcje związane z galaretkami i żelatyną(...)cukru 65 g mąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej Pianka truskawkowa 600 ml (1,5 dużego kubka) śmietany 18% 3 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Mus truskawkowy 1 kg truskawek (masa po usunięciu szypułek) 2 galaretki truskawkowe 1,5 łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki
Weekendy w domu i ogrodzie