sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 cukier(...)szklanka oleju - 3/4 szklanki letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję
Kuchnia z widokiem na ogródDzień dobry :-) Sezon na truskawki trwa, szkoda że jeszcze chwilkę i będzie się kończył. Póki co trzeba korzystać :-) Ja dziś mam dla Was propozycję ciasta z masą i truskawkami właśnie. Jest pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżeczki(...)tarce o drobnych oczkach. 3. Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń, jak składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki 1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-) Przełożenie
kruche babeczkimożna upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Mazurek można udekorować truskawkami, które świetnie pasuję do zielonej herbaty lub użyć maleńkich bezików i blanszowanych migdałów. Można dodatkowo zostawić odrobinę białej czekolady z herbatą i również udekorować nią wierzch mazurka. Jeśli lubicie desery(...)jajko 2 łyżki śmietany Składniki na krem 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka herbaty Matcha 100 ml śmietany 30% zimna Dodatkowo do przybrania 10 sztuk truskawek 10 sztuk bezików opcjonalnie 1/2 szklanki migdałów blanszowanych opcjonalnie Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę
SprawdzonaKuchnia.plokolicznych warzywniakach (wciąż jeszcze nie +) spotykam ostatnio kartki z napisem -"truskawki polskie bardzo słodkie". Cóż, trzeba chyba w takim razie zdefiniować na nowo pojęcie słodkości... (o polskości nawet nie wspomnę). Nad nasze chłodne morze wszystko przychodzi z opóźnieniem i na porządne truskawki przyjdzie jeszcze trochę poczekać, a na pewno na te najlepsze na świecie - kaszubskie. Tymczasem takie, jakie są, świetnie(...)zauważy... ;) Może się ucieszy. ;) PS2 Dawidzie, dzięki za inspirację i nie ustawaj w kuchennych zabawach (cokolwiek można mieć na myśli). ;) Składniki: ulubiony makaron (około 200 g suchego) 500 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego (mały kubek) 2 łyżki brązowego cukru skórka otarta z 1/2 cytryny około 20-30 listków świeżej mięty Wykonanie: 1/4 truskawek pokroić w plasterki. Pozostałe owoce umieścić
zadanie-gotowanieSzybki w przygotowaniu, pachnący wanilią budyń na bazie kaszy jaglanej ze świeżymi truskawkami to świetna propozycja zdrowego deseru z owocami, która sprawdzi się również w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: 250g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki wody 1 laska wanilii szczypta soli 3 łyżki miodu 300g truskawek (mogą być mrożone) Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną przelać(...)minut. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do blendera kielichowego dodać 1 łyżkę miodu i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków. Pozostawić o wystudzenia. 3. Truskawki i 2 łyżki miodu przełożyć do blendera i zmiksować na mus. 4. Na wierzch wystudzonego budyniu wylać mus z truskawek i udekorować truskawkami
Szalona Kuchnia EwelinyKrólowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi, jest warta grzechu . Drukuj Tort bezowy z truskawkami Przygotowanie: 4 hrs Wielkość: 8 porcji Kalorie (porcja/sztuka): 294 kcal Składniki beza 6 białek (wielkości L) 200 g drobnego cukru szczypta soli krem 250 g mascarpone(...)kajmaku owoce 200 g truskawek dodatkowo 20 g płatków migdałów (opcjonalnie) Instrukcja beza Białka wlej do miski, dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia narysuj okręgi (u mnie o średnicy 21 cm). Następnie rozprowadź bezę i uformuj
Przepisy na widelcuChrupiące, lekkie gofry z orzeźwiającymi truskawkami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Składniki: Gofry: 2 jajka 340g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Frużelina truskawkowa: 200g truskawek 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej Dodatkowo: bita śmietana kilka truskawek Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około
Szalona Kuchnia Ewelinynadzieniem sezonowych i świeżych owoców. Banalna w przygotowaniu tarta, do której nie potrzebujesz formy a nierówny wygląd brzegów jest wręcz wymagany. Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i truskawkami to świetny pomysł na szybki deser z kruchego ciasta z dodatkiem owoców. Galette z truskawkami, morelami i śliwkami SKŁADNIKI: 2 i ½ szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki bardzo zimnej wody(...)zimnego masła szczypta soli 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania brzegów tarty OWOCE W SYROPIE: 400 g owoców, u mnie mix: posiekane morele, śliwki i truskawki, mogą być maliny, jagody, jabłka, gruszki 3 łyżki miodu 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru waniliowego opcja: 4 truskawki posiekane oraz kilka listów świeżej mięty
Zasmakuj KuchniKruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem – Zapraszam na nowe, kruche ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką. Bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, pyszne. Część rabarbaru zastąpiłam truskawkami i powstało wspaniałe połączenie. Jeśli nie mamy truskawek można użyć samego rabarbaru. Ciasto jest proste w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)waniliowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta) 5 + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg) 500g rabarbaru 200g truskawek (można zastąpić rabarbarem) Przygotujemy rabarbar: 1. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Przygotujemy budyń: 2. Do rondelka
Mała CukierenkaSkładniki: makaron świderki 1 opakowanie, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżka, woda 4 litry truskawki świeże 1 kg, cukier puder 6 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt naturalny 760 gram 2 opakowania Makaron świderki lub inny jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie z olejem, po ugotowaniu odcedzić na durszlak i przelać zimną wodą, odcedzić dobrze z wody. Truskawki(...)obrać, szybko opłukać zimną wodą, wsypać do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wlać jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować ma mus. Podawać makaron polany truskawkami - najlepszy makaron z truskawkami z jogurtem, idealne danie na podwieczorek , na kolację, bardzo lubimy zwłaszcza przy świeżych truskawkach..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna. W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon(...)teraz! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 270 g * cukier puder – 70 g * masło – 120 g * żółtko – 3 szt NADZIENIE: * rabarbar – 300 g * truskawki – 200 g * cukier – do posypania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem
Ostra na SłodkoNiedługo rozpocznie się sezon na truskawki - moje mają cudne kwiatki już. Tymczasem udało mi się kupić piekne i niedrogie truskawki i z tego powodu powstała ta tarta - ciekawa, smaczna i zupełnie inna niż moje dotychczasowe. Do pieczenia użyłam formy termisil - jest świetna do tart, szczerze polecam. Zapraszam:) Migdałowo-czekoladowa tarta z truskawkami - 100g mąki ziemniaczanej - 100 g zmielonych migdałow(...)gorzkiej czekolady - 150g mąki pszennej - 300g masła lub margaryny - 100g cukru pudru - truskawki - galaretka Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Dodajemy zimne masło, startą na malutkich oczkach tarki czekoladę i cukier puder i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy do tarty - u mnie średnica 28cm
Kuchnia Pełna EmocjiPyszne lody dla wszystkich smakoszy - nawet dla najmłodszych. Jeśli macie słodkie truskawki to nawet nie trzeba dodawać cukru - jedyna wada- jak nie ma się maszynki do lodów tak jak ja - to trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby je zrobić . Muszę sobie sprawić jakąś sorbetnicę czy maszynkę do lodów :) Zbliżają się podobno upały więc zapraszam :) Lody truskawkowe - 300g truskawek - 300g jogurtu naturalnego(...)typu greckiego - 250ml śmietany 30% - ew. cukier puder do smaku - garść listków świeżej mięty Truskawki myjemy i obieramy z zielonych szypułek. Miętę drzemy na kawałeczki a następnie miksujemy z jogurtem i truskawkami na gładką masę- jeśli truskawki są kwaskowate dodajemy cukier puder- do smaku. Jeśli są słodkie to rezygnujemy z cukru. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy wszystko delikatnie
Kuchnia Pełna Emocjipieczenia Poncz - 1 kieliszek słodkiego likieru wiśniowego lub truskawkowego z wodą ( możecie dodać też kompot truskawkowy jak chcecie bez alkoholu) Krem truskawkowy - 300 g masła miękkiego - 200 g truskawek - 200 g cukru pudru ( mniej jeśli macie słodkie truskawki) - 1 kieliszek ( 25g) mocnego alkoholu Do tego krem krówkowy ( jednej ze znanych firm)+ mleko do jego wykonania, świeże truskawki, troszkę lisków mięty(...)czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy go na dwie lub 3 części ( ja miałam 3) Miękkie masło dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy zmiksowane truskawki. Krem krówkowy robimy według opisu na opakowaniu. Biszkopt skraplamy ponczem, układamy warstwę masy truskawkowej przykładamy drugim biszkoptem, znów masa truskawkowa plus świeże truskawki , znów przykrywamy biszkoptem. Dociskamy delikatnie. Na wierzchu
Kuchnia Pełna EmocjiRolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami Och jak ja uwielbiam rolady bezowe! Często goszczą one w moim domu, robię je z różnymi owocami i różnymi kremami. Zawsze są pycha i zachwycają gości smakiem oraz wyglądem. Do tego taka rolada jest prosta i szybka w wykonaniu. Bardzo polecam! Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 1 śmietan fix ok 300g truskawek listki mięty do ozdoby *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna *** *** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu
Blog z Apetytem