które szybko i prosto zrealizujesz we własnej kuchni! Smoothie truskawkowo-bananowe Do przygotowania takiego smoothie, będziesz potrzebować wyciskarki do cytrusów oraz kielichowego blendera. Dzień wcześniej, do zamrażarki włóż świeże truskawki (lub od razu kup mrożone) oraz pokrojone na plasterki banany. Weź 2-3 średniej wielkości pomarańcze i dociskając je do blatu, przeturlaj je – dzięki temu wyciśniesz z nich więcej soku(...)Przekrój na pół i użyj wyciskarki do cytrusów. Sok przelej do blendera kielichowego i wrzuć garść truskawek oraz kilka plastrów banana. Opcjonalnie możesz dodać także kilka cząstek mrożonego mango. Zmiksuj całość – jeśli okaże się, że konsystencja smoothie jest zbyt gęsta, możesz dolać wody. Napoju najczęściej nie trzeba dosładzać dzięki pomarańczom, jeśli jednak zajdzie taka potrzeba, dodaj łyżeczkę miodu i ponownie
Okiem Blondynki by McBlondiOstatnio zrobiło się u mnie dość truskawkowo. Ale nie ma się co dziwić, w sklepach pojawiły się truskawki, które smakują jak truskawki ;) Tarta z kremem budyniowym i truskawkami to dobry pomysł na szybki, niedzielny deser. Jak wszystkie moje przepisy tak i ten jest nieskomplikowany, nie wymaga "dziwnych" składników, a przy tym oczywiście tarta smakuje obłędnie. Składniki: spód(...)łyżki zimnej wody, szczypta soli, krem budyń waniliowy/śmietankowy, 400 ml mleka, 125 g masła, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo 2 łyżki marmolady truskawkowej (można pominąć), 300 g truskawek, galaretka truskawkowa. Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto
Moja kraina smakówTruskawki już co raz droższe, ale nadal dostępne i całkiem smaczne. Nie mogę więc przejść obojętnie obok ciasta, które zrobiła Mama i nie podzielić się z Wami przepisem. Nie zrażajcie się ilością składników i pozycji przygotowania- wbrew pozorom, przy dobrej organizacji, to ciasto wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy że dzień wcześniej upieczesz biszkopt i sernik, a drugi dzień poświęcisz(...)cukru waniliowego 1 ⅓ szklanki drobnego cukru kryształu 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 duży budyń waniliowy w proszku Krem truskawkowy: 2 kostki masła 10 łyżek cukru pudru Ok 400g truskawek (waga po odszypułkowaniu) 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do sztywnej piany
Kuchnia w czekoladziegęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g) 3/4 szklanki kaszymanny 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy
Cynamonowe szczęściechlebek z truskawkami świetnie sprawdza się w różnych sytuacjach – prosto z pieca jest miękki i cieplutki, gdy nieco wystygnie, można go zjeść z dodatkami jak kanapkę, a gdy nieco wyschnie i stwardnieje na następny dzień, będzie idealną bazą tostów francuskich. Chlebek z truskawkami – władca królewskiego śniadania? This strawberry bread is perfect in many forms – when(...)Solonego Masła 135g cukru (1,5 dl) 3 jajka 120g mąki (2 dl) 120g mąki orkiszowej (2 dl) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ok 0,5 kg truskawek 1 łyżeczka masła i 1-2 łyżki bułki tartej do posmarowania i obsypania foremki rozgrzej piec do 190ºC w misce umieść miękkie masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia
SandraFrej.comorzeźwi nas w upalne dni. Jest to jedna z odmian klasycznego drinka jakim jest Margarita.Mrożoną Truskawkową Margaritę najlepiej jest podawać w kieliszku do margarity, którą można dodatkowo ozdobić truskawkami. Aby przygotować prawdziwą margaritę truskawkową potrzebujecie oczywiście truskawek, najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, tequilę i likier pomarańczowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : Mus ze zmiksowanych(...)truskawek 160 ml tequili 40 ml soku z limonki 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego 40 ml likieru pomarańczowego triple sec Lód w kostkach Sposób przygotowania: Do shakera wypełnionego lodem wlewamy tequilę, likier pomarańczowy oraz sok z limonki. Następnie do tego dodajemy również mus truskawkowy. Ilość dodawanego musu z truskawek możemy dodawać wedle swojego uznania. Jak chcemy by drink był mocniejszy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne220g mąki pszennej 100g masła 120g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 140ml mleka 100g mlecznej czekolady masło do wysmarowania tortownicy Mus truskawkowy: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Masa serowo-truskawkowa: 500g truskawek 400g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 27g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanka mleka Wykonanie: 1. Ciasto(...)stopni, piec 40-45 minut (do suchego patyczka) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca). 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki
Szalona Kuchnia EwelinyDziś przepis na niezwykle kruche, maślane w smaku ciasto z aromatycznymi polskimi truskawkami i lekką budyniową pianką. Ciasto, które skrada serca, nie tylko do popołudniowej kawy. Jest proste, pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Oprócz truskawek możecie użyć do ciasta innych owoców, np. borówek, jagód, malin. Będzie pysznie, na pewno! Przepis znalazłam u koleżanki po fachu z bloga Pieczarka Mysia. Ciasto(...)waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 2 x 40 g, chodzi o proszek 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego DODATKOWO: 500 g posiekanych na cztery truskawek cukier puder do oprószenia Składniki, oprócz masła mam w temp. pokojowej. W oryginalnym przepisie jest użytych 5 jajek i szklanka cukru, u mnie 4 jajka i 3/4 szklanki cukru. PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchniprzygotowanej zimnej wody sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy można dosłodzić do smaku Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody 1 kg truskawek Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek(...)minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Esencja herbaciano - cytrynowa - herbatę earl grey z czarną
Ciastka - domowe słodkoścideser przy niedzieli, tak upalnej, że czekolada rozpływa się. Proponuję ciasto czekoladowe z polewą i truskawkami. Jak moje dzieci pytają co będzie na deser i usłyszą moją odpowiedź to skaczą do góry. Cała moja trójka lubi ciasto czekoladowe z polewą, a jak jeszcze podam je z truskawkami to radość jest niesamowita. Ciasto czekoladowe z polewą jest bardzo wilgotne i miękkie(...)brązowego cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 200 g gęstego jogurtu naturalnego 50 ml kokosowego oleju lub innego oleju 3 jajka 300 g truskawek do dekoracji Polewa 120 g czekolady 85 masła 200 g cukru pudru 2 łyżki kko 100 ml śmietanki Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj
codojedzeniasezonie na truskawki nie może zabraknąć takiego sernika :). Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Nie za słodki; na pewno orzeźwi Was w te upalne dni :). To spora, podzielna porcja truskawkowego szczęścia, polecam :). Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 500 g serka mascarpone lub twarogu sernikowego ( najlepiej z wiaderka ), w temperaturze pokojowej(...)szklanka ( 250 ml ) śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( do smaku ) 700 - 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 12 g żelatyny w proszku ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: biszkopty okrągłe ( wystarczy 1 opakowanie ) 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na jej spodzie ułożyć biszkopty. Galaretki truskawkowe
Opowieści z piekarnikatworząc idealny smakołyk na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg serka homogenizowanego waniliowego ( typu Danio) 200 g truskawek 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki żelatyny 100 g małych biszkoptów dodatkowo 100 g bez 200 g truskawek przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy(...)całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. W misce umieszczamy umyte i obrane z szypułek truskawki i blendujemy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Do dużej miski przekładamy serek homogenizowany, dodajemy mus truskawkowy i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie do masy serowej wlewamy wystudzoną żelatynę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. W tortownicy wyłożonej folią spożywczą
Smakowite DaniaDzień dobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, niestety już będzie się niedługo kończył, dla mnie za szybko. Dobrze, że zdążyłam już zamrozić, teraz tylko korzystamy i jemy ;-) Dzieci bardzo chciały deser z bezą, więc powstał taki na szybko z mascarpone. Robi się go szybciutko i jest bardzo smaczny :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje(...)serka mascarpone 150 ml mleka 2% 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 10--12 bez truskawki 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Serek mascarpone przekładamy do miseczki i dodajemy do niego mleko, mieszamy rózgą lub łyżką do momentu, aż składniki się połączą. Wtedy dodajemy miód lub syrop klonowy i mieszamy raz jeszcze. 2. Na spód szklanek
kruche babeczkiWegański i bez cukru koktajl na upały. Zrobiłam go z truskawek i ananasa. Podałam z limonką i miętą dla orzeźwienia. Czas przygotowania pięć minut. Pyszny, zdrowy, lekki na lato idealny. Możecie się nim zajadać bez grzechu i wyrzutów sumienia. 30 dkg truskawek 1/2 ananasa świeżego mięta świeża 1 limonka 10 kostek lodu Ananasa obieram, wykrawam środek niejadalny i kroję(...)kawałki. Do wysokiego pojemnika od blendera przekładam ananasa dodaję kostki lodu i miksuję blenderem.Trzy duże truskawki odkładam. Resztę truskawek obieram, przekładam do drugiego pojemnika, dodaję sok z limonki i też miksuję. blenderem. Odłożone truskawki kroję na plastry. Układam na dnie szklanek na około. Wlewam mus ananasowy, potem truskawkowy. Na wierzchu wylewam po łyżce musu ananasowego. Podaję z miętą świeżą
wesoła kuchnia