papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na żelkę truskawkową: 900 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 ml wody 3 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek) wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy lub miksujemy blenderem. Wstawiamy na ogień(...)wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia się, na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. dodatkowo: parę świeżych truskawek ok. 60 g rozpuszczonej czekolady wykonanie ciasta: Na ciasto biszkoptowe wykładamy tężejący mus truskawkowy, a następnie krem. Całość wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem dowolnie dekorujemy truskawkami
Domowy Smak JedzeniaSkoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru(...)środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto wyrobiłam w Tefal Companion, ale podaję obie wersję, bo zdaję sobie sprawę, że nie każdy posiada tak sprytne urządzenie ;) Było słodko i jest nadal, bo kilka zostało na jutrzejsze śniadanie :) Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant (8g) 1 szklanka mleka 80g roztopionego
Kuchnia w czekoladzieSkładniki – porcja dla 2 osób: 500 gram truskawek z szypułkami, 100 gram gorzkiej czekolady, łyżka masła. Krok 1 Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Krok 2 Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie każdej truskawce odcinamy spód, tak by mogła samodzielnie stać. Krok 3 Każdą truskawkę nabijamy na wykałaczkę i maczamy w czekoladzie, a następnie stawiamy
Coś bym zjadłazamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także o mrożeniu warzyw i musów/puree z owoców. Co jest potrzebne? Woreczki śniadaniowe lub folia spożywcza Pojemnik (np. po lodach) lub tacka Owoce Woreczki do mrożenia - są mocniejsze Co dalej? Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć na papierowych ręczniczkach. W przypadku wiśni, zaraz po umyciu, a przed mrożeniem je dryluję. W tym czasie naszykuj tackę lub pojemnik po lodach oraz śniadaniowe woreczki - jak widać
Fabryka pomysłówmargaryną Optima Omega 3-dzięki temu pięknie się upiekły na złoty kolor i super smakowały. Składniki: 250 g twarogu chudego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 300 g ciasta filo-7 płatów 1/4 szkl mleka 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 Przygotowanie: Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier puder i rozgniatamy twaróg z dodatkami oraz(...)mieszamy, odstawiamy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Ciasto filo wyjmujemy delikatnie z opakowania, rozwijamy je. Bierzemy jeden płat ciasta i smarujemy mlekiem( za pomocą pędzelka).Na dole dłuższego boku smarujemy do połowy w cienkim pasku 1 łyżkę masy twarogowej. Na niej układamy obok siebie w rządku plasterki truskawek( tylko w tym miejscu gdzie jest twaróg). Pustą
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest dodatkowy zastrzyk energii, niech przygotuje poranną amarantusankę z kakao – już sam smak zadziała pobudzająco! A kto pragnie sprawić sobie wyjątkową poranną ucztę, niech do miski dorzuci kawałki słodkich truskawek – zapewniam, efekt będzie wyborny. Składniki na 1 porcję: 1/3 szklanki ziaren amarantusa 1/2 – 2/3 szklanki mleka roślinnego (zależnie od preferowanej gęstości) 4 – 5 suszonych daktyli (niesiarkowanych) 1 – 2 łyżki kakao(...)zależnie od upodobań) 1/3 łyżeczki cynamonu kilka truskawek łyżeczka nasion chia, posiekane migdały (opcjonalnie) Ziarna amarantusa przełożyć na sito o drobnych oczkach, starannie wypłukać pod bieżącą wodą. Daktyle pokroić na małe kawałki. Mleko zagotować, do gotującego się dodać daktyle, wsypać ziarna amarantusa. Ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu, aż amarantus wchłonie cały lub większość
Even Better FoodKolejna propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem truskawek, chociaż ciasto jest też pyszne z innymi owocami sezonowymi. Przepyszne ciasto na lato, miękkie, wilgotne, puszyste. U mnie zniknęło w jeden dzień :) Bardzo proste w przygotowaniu a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach truskawek. To ciasto nie może się nie udać :) Składniki: (użyłam blaszki 24 na 26 cm) * 2 szklanki(...)mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczki cukru waniliowego * 3 jajka * 3 łyżki oleju * 1 szklanka jogurtu naturalnego * około 500 g świeżych truskawek Wykonanie: Truskawki umyć i oczyścić z listków, każdą przekroić na pół. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej
Zrób to smaczniewiaderku nie mają w składzie odrobiny sera. Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony. Może i Wy skusicie się na taki truskawkowy raj. Składniki Mus truskawkowy 700 g truskawek 1 szklanka cukru 5 łyżeczek żelatyny Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zblendować. Dodać cukier i wszysko zagotować około 5 minut. Po zdjęciu z palnika dodać rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody(...)śmietany kremówki Ser zmiksować z cukrem pudrem i zmieszać z ubitą śmietaną. Do sera dodać 1/2 musu truskawkowego i zmiksować. Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie okrągłych biszkoptów truskawki Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową, a następnie mus truskawkowy. Patyczkiem (u mnie końcówka od łyżki drewnianej) ponakłuwać otworki w masie serowej, aby wypełniły się
O kuchni z uczuciemciasto to taka klasyka wśród ciast z owocami - idealnie kruche ciasto, budyniowa pianka, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka... Czy może być coś lepszego, od kawałka takiego ciacha w słoneczny dzień? :) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy co najmniej godzinę(...)zapiekamy na złoty kolor, ok 15-20 minut w 180 st. C Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju 1 kg truskawek szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy proszek budyniowe i olej i mieszamy całość ostrożnie. Wykładamy
Cynamonowe szczęścieKiedy w pełni trwa sezon na truskawki, staram się to wykorzystać na różne sposoby. Dzisiaj pokażę Wam mój przepis na koktajl, który uwielbiamy. Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe. Myśle, że poradzi sobie z tym każdy. Sprawdzi się ze świeżych truskawek, ale z mrożonych również jest bardzo dobry. Składniki: 500 g truskawek 1 szklanka mleka cukier opcjonalnie(...)łyżki lodów śmietankowych lub waniliowych Przygotowanie: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. A następnie wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec wsypujemy cukier, oczywiście do smaku, bo jeżeli truskawki same w sobie są słodkie to nie trzeba nawet dodawać, ale jeżeli są kwaśne to wsypcie tyle, aby wam smakowało. Bo wiadomo, że każdy
Gotuj z Mąkąnatury lubią zdrowe jedzenie. Są genetycznie predysponowane do jedzenia naturalnych produktów. Owoce to ich największe przysmaki. Dlatego ja loda dla mojej małej postanowiłam przygotować z naturalnych składników: organicznych truskawek. Takie "ubrane" w loda na patyku bardzo jej się podobały i cały rytuał lizania i podgryzywania słodkiego, zimnego loda był uroczy. Jeśli dziecko zgłodnieje między posiłkami w upalny letni dzień(...)podajmy mu właśnie taki sorbet lub świeże sezonowe owoce. Takie produkty świetnie nawodnią, dowitaminzują i orzeźwią. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystajmy, bo to owoce z katalogu marzeń. Te słodkości są bogate w flawonoidy, kwas foliowy, żelazo, witaminę C, potas i błonnik. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać truskawek niepochodzących z upraw ekologicznych. Nieorganiczne truskawki sa bowiem bardzo
Jeść, by żyć w zdrowiuZapraszam na pyszne crumble czyli owoce pod kruszonką. Bardzo prosty deser, który zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Dziś w wersji z rabarbarem i truskawkami. Składniki: 1 łodyga rabarbaru 1 garść truskawek 1/2 szkl mąki 3 łyżki ksylitolu 50 g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę wyrabiamy z masłem i ksylitolem aż do uzyskania kruszonki. Wstawiamy do lodówki. Rabarbar(...)truskawki myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy owoce w plasterki. Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Rabarbar mieszamy z truskawkami i wkładamy je do 3 kokilek. Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy kokilki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam dzisiaj na makaron Lubella Mini kółka w formie deseru. Makaron w pysznej galaretce, ze świeżymi truskawkami pod czapką bitej śmietanki. Trochę inny deser ale warty wypróbowania. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 3/4 szkl suchego makaronu Lubella Mini kółka woda do gotowania makaronu 1 galaretka truskawkowa w proszku 500 ml gorącej wody 1 szkl truskawek 1 szkl śmietanki(...)cukru pudru posypka do ozdoby Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Makaron odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki a następnie kroimy je w plasterki. Zimny makaron przekładamy po równo do pucharków i zalewamy po równo przestudzoną galaretką. Wstawiamy deserki do lodówki. Po 30 minutach
słodkie i nie tylko historie kulinarneSezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów. Składniki: Spód i kruszonka: 1 jajo 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego Mus: 500g truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki(...)szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut. W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy
Truskawkowa Fiestabył to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu całość była bardziej świeża i soczysta. *foremka 25*23 cm (trochę(...)mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo: 500 g truskawek 5-6 moreli 2 opakowania galaretki truskawkowej Masło, wodę, kakao i cukier rozpuścić w rondelku i wystudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka wmiksować do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia