sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Sok, który puszczają owoce podczas pieczenia dodaje ciastu jeszcze więcej owocowego smaku i soczystej wilgoci. Można użyć dowolnych owoców, ja wykorzystałam truskawki i czereśnie. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Twarogowe ciasto z owocami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-19 11:12:03","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads(...)/2016\/07\/P7140056.jpg","description":null,"recipeYield":"8 porcji","recipeIngredient":["700 g truskawki","300 g czere\u015bnie","50 g mas\u0142o (ok. mo\u017ce by\u0107 mniej)","450 g m\u0105ka orkiszowa","250 g twar\u00f3g chudy","125 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","15 g proszek do pieczenia","100 ml mleko","100 ml olej rzepakowy","1 szt jajko"],"recipeInstructions":["Owoce
Kucharzycazobaczyć, co jest dobre co się nadaje do picia i do robienia na przyszłość. Nalewki nam dojrzały, popróbowaliśmy, oceniliśmy i wiemy już co, jak i z czym. Tym razem truskawki w połączeniu z limonką. Tak żeby nieco przełamać słodycz truskawek. Połączenie słodkiego z kwaśnym zawsze się sprawdza. A jak macie jakieś pomysły na nalewki, niekoniecznie truskawkowe, to piszcie w komentarzach(...)Chętnie wypróbujemy coś nowego. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg truskawek 400 g cukru 2 limonki 750 ml spirytusu 95% 400 ml wody Truskawki zasypujemy cukrem i zostawiamy na jeden dzień żeby puściły soki (najlepiej w jakimś słonecznym miejscu
Marder&Marder ManufactureWszystko bardzo dobrze sie ze sobą komponuje, kruche ciasto, lekka i słodka pianka i truskawki. Naprawdę polecam! :) Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać
Smaki Nataliinowymi przepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :) Składniki na 12 babeczek : 220 g miękkiego(...)daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe składniki poza czekoladą i truskawkami
Banana SmilesBardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion(...)chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół szklanki dowolnego mleka szczypta soli miód/cukier wg uznania Truskawki kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Dodajemy drobno posiekany majeranek i nasiona chia, mieszamy. Dosładzamy wg uznania. Odstawiamy do zgęstnienia. Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i obficie przepłukujemy gorącą wodą (do momentu, aż woda
Wrzosowa PolanaSezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru(...)maki pszennej masa mascarpone: 500 g mascarpone 200 g kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 krople ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych na pół Wykonanie: 2 kostki czekolady rozpuścić razem z masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać. Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić
Ania i Marcin gotująPierwszy raz przygotowałam makaron z truskawkami - klasyczne połączenie, dobrze znane większości, a nigdy dotąd nie próbowane przeze mnie :D Moja wersja jest bezglutenowa i na pewno lżejsza. Bez cukru czy śmietany. Mamy tu kukurydziany makaron, ser twarogowy, trochę jogurtu, trochę słodzika i oczywiście mnóstwo truskawek :) Wyszło bardzo letnie, lekko i smacznie ;) S kładniki (2 porcje): 100 g makaronu bezglutenowego Pipette(...)Incola) 200 g twarogu półtłustego 2 szklanki truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. Twaróg zmiksuj z truskawkami i wybranym słodzidłem. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem truskawkowym. Możesz dodać na wierch kostki twarogu i całe truskawki
Zdrowie na języku :PBardzo lubimy sezonowe warzywa i owoce. Zawsze jak jest na daną rzecz sezon, to staramy się tego nie przegapić. Postanowiliśmy więc zrobić nalewkę podwójnie sezonową. Na szczęście truskawki i rabarbar pojawiają się mniej więcej w tym samym czasie, a razem smakują doskonale. Słodycz truskawek idealnie się dopełnia z kwasowością rabarbaru. Pomyśleliśmy więc, że w formie nalewki tez powinno się prezentować(...)niczego sobie. Jak zrobicie teraz to akurat pod koniec zimy będziecie mogli cieszyć się rozgrzewającym smakiem truskawek. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania
Marder&Marder Manufacturesmakuje wspaniale, nie bójcie się, że nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Wystarczy dodać sok z cytryny, często mieszać i dżem będzie taki jak robiły nasze babcie. Składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki za pomocą blendera lub tak jak w moim przypadku tłuczka do ziemniaków :) rozgniatamy truskawki, jeśli lubicie większe(...)kawałki w dżemie, to wystarczy kilka obrotów blenderem. Następnie przełóż truskawki do dużego garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 1,5 godziny, tak aby truskawki puściły soki. Garnek postaw na gazie i całość zagotuj. Zmniejsz gaz i mieszaj co jakiś czas dżem drewnianą łyżką. Smaż do czasu, aż uzyskasz
Kukuleczkidzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak. Być może, dlatego(...)truskawki zbierałam sama, rano, z maminych grządek, a być może dlatego, że włożyłam całe serce w przygotowanie tego ciasta, ale uzyskałam efekt i smak tego ciasta z tamtego czasu. Nie czekając więc zaprosiłam siostrę i jej dzieciaki, na degustację, tak aby i one miały co wspominać ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g dobrej jakości schłodzonego masła - 4 żółtka schłodzone
SMYKWKUCHNIjest idealnym sprzętem który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z niego sok ale również dżemy. Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców -truskawka -jagoda -malina -wiśnia czy jeżyna Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło. Najpierw składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół(...)którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek I WKŁADAMY DO NASZEGO SITA, miałam 4 kg truskawek mrożonych i co pewnie wyda wam się dziwne skoro są świeże. Jednak mam większą ilość pomrożonych na zimę. Model w którym robiłam
Różowa kuchniaWspaniały aromat truskawek i anyżu Składniki: • 3 kg truskawek, • 1,5 kg cukru, • 1 l wody, • 2 gwiazdki anyżu, Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok, który zlewam do wyparzonych słoików. Truskawki nadal smażę i robię z nich dżem
W królestwie smaków BeatySezon truskawkowy w pełni, dlatego truskawki często pojawiają się w naszym menu. Robimy truskawkowe lody, pieczemy muffinki z truskawkami lub po prostu wrzucamy do jogurtu naturalnego. Ta środa była baaardzo truskawkowa! Uwaga Truskawki często wywołują alergię, dlatego należy je wprowadzać do diety dziecka bardzo ostrożnie, najlepiej około pierwszego roku życia. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed(...)gotowana na wodzie z jogurtem naturalnym, jabłkiem i szczyptą cynamonu. Siemię lniane też dorzuciłam, dla zdrowia! II Śniadanie 10:00 We wtorek piekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz tego zielona fasolka, marchewka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comobiad i sałatki na kolacje…półki i skrzynki na straganach przepełnione tym, co kocham najbardziej czyli ogromem kolorowych owoców i warzyw. Moja lodówka pęka w szwach, wypełniona truskawkami, malinami, jagodami, botwinką i bobem. Można je jeść i jeść i wcale się nie znudzą, bo wiemy, że lada chwila sezon dobiegnie końca. Dziś mam dla Was pyszną lekką ale sycącą(...)zimie zawsze przyrządzam je z dodatkiem kasz, a w lecie wzbogacam je warzywami strączkowymi. Bób i kukurydza świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami takimi jak pomidory malinowe i truskawki. Zachęcam Was do wypróbowania takiego połączenia. Do tego odrobina serka koziego, aromatyczny dressing, chrupiące orzeszki piniowe oraz czarnuszka. Wszystko co lubię, w jednej miseczce :) Na 3 -4 porcje
Mienta blog