Truskawki, truskawki, truskawki to jest moment gdy zajadam się nimi na okrągło, niestety moje jeszcze są zielone więc muszę kupować ale bez koktajlu bym nie wytrzymała. Koktajl truskawkowy Składniki: - 500 g truskawek - 400 ml kefiru - 3 łyżki cukru Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wkładamy do blendera, zalewamy kefirem, dodajemy cukier i miksujemy. Przygotowany koktajl najlepiej schłodzić w lodówce. Życzę smacznego
Kulinarne życieczasami mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego, najlepszym rozwiązaniem są ciasteczka z ciasta francuskiego, można dać różne owoce a że teraz sezon na truskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę cukru(...)układamy umyte truskawki (ja dawałam po jednej truskawce na ciastko) i sklejamy końce w dowolnie wybranej formie. Układamy na papierze do pieczenia smarujemy rozbełtanym jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciastka będą zarumienione wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Życzę smacznego
Kulinarne życieSezon truskawkowy w pełni więc warto to wykorzystać. Truskawkowy deser Składniki: - 2 galaretki truskawkowe - 150 ml serka homogenizowanego waniliowego - 350 ml zmiksowanych truskawek - 100 ml śmietanki 30 % - truskawki do dekoracji Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. 400 ml galaretki mieszamy z serkiem waniliowym i 250 ml zmiksowanych truskawek. Przelewamy do pucharków i odkładamy(...)lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml truskawek i przelewamy na stężałą masę, wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i ozdabiamy wraz z truskawkami deser. Życzę smacznego. Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
Kulinarne życiefont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 15 sztuk) - 15 truskawek (ok. 300g) - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g) - 2 łyżki mleka (ok. 30 ml) Sposób przygotowania 1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 2. Do czekolady dodajemy mleko i mieszamy, żeby(...)powstała gładka masa. 3. Truskawki maczamy w czekoladzie i wykładamy na kratkę, żeby wystygły 4. Truskawki w czekoladzie możemy umieścić w papilotkach. Truskawki w czekoladzie są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z czekolady), który poprawia koncentrację. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 117 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWitam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój z truskawek i mięty. Napój jest pełen witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera duże ilości witaminy C dzięki czemu wpływa korzystnie na naszą skórę i pomaga w zwalczaniu wodnych rodników. Truskawki mają działanie odtruwające i oczyszczające i są polecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki(...)naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja lub dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki
Uwaga Babcia GotujeCoś dla małych łakomczuchów i nie tylko… bo jestem pewna, że czekoladowy biszkopt, przełożony pysznym śmietankowym kremem (z dodatkiem mascarpone ) i świeżymi truskawkami- zasmakuje każdemu! Sympatyczny tort na każdą okazję, gdzie głównymi gośćmi są najmłodsi. Moi chłopcy proszą mnie o niego, za każdym razem gdy szykuje się party dla dzieci bądź bal przebierańców. Nie jest trudny w zrobieniu(...)pozostawia nam pewną swobodę w wykonaniu. Możecie np. zastąpić truskawki- dżemem truskawkowym ( cienką warstwą nałożoną na krem, na pierwszy i drugi blat). Jeżeli zamiast niebieskiego barwnika spożywczego, użyjecie czerwony- w miejsce Ciasteczkowego Potworka wyjdzie Wam- równie sympatyczny i smaczny Elmo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 4 łyżki gorzkiego kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe Tortyprzyrządza :) Jest niesamowicie prosty w wykonaniu: wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki płyn. Do jego przygotowania możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych truskawek. Połączenie kwaśnego kefiru ze słodkimi truskawkami jest wspaniałe i bardzo orzeźwiające! Idealne na upały! Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 1 l kefiru 2-3 duże garście świeżych lub mrożonych truskawek (lub więcej wedle(...)upodobania) kilka łyżek cukru do smaku Wykonanie: Do blendera wlewamy kefir, wrzucamy truskawki, zasypujemy cukrem i miksujemy na gładką masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i dekorujemy truskawkami :) Smacznego
MyCookBook.plodmianę sernika na zimno, a mianowicie „Chatka Baby Jagi”, znaną również jako „Chatka Puchatka”? Jeśli tak, to powinna się Wam spodobać moja wariacja na ten temat: chatka serowa z truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej ten pyszny sernik jest(...)podany (trójkąty z truskawką-niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) 1 laska wanilii kilkanaście sztuk truskawek 24 herbatniki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%) 100 g czekolady mlecznej 3-5 łyżek mleka Wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Twaróg sernikowy ucieramy wraz
MyCookBook.plSezon truskawkowy w pełni. Chcąc go wykorzystać staram się codziennie zrobić jakieś danie z truskawkami. Dzisiaj będą to pierożki Składniki: 800 g truskawek Na ciasto: 2,5 szklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)środek każdego kółeczka położyłam niewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego
Darcia w kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru Polewa truskawkowa: 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone ) 3 galaretki truskawkowe Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle(...)wymiarach 24x35 ) Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać 3 galaretki, podgrzewać ciągle mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę
Darcia w kuchnicukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i śmietan fix. Do ubitej masy stopniowo dodałam(...)serek mascarpone i na niewielkich obrotach połączyłam całość w krem. 1/3 kremu odłożyłam do miseczki , do reszty kremu dodałam połowę truskawek, delikatnie wymieszałam łyżką. Na spód bezowy wyłożyłam masę z truskawkami, przykryłam drugim spodem. Wierzch równomiernie posmarowałam resztą kremu. Całość posypałam pozostałymi truskawkami. Pozostawiłam na kilka godzi w lodówce
Darcia w kuchniprzy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki (na waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami). Moim zamierzeniem było użycie truskawek mrożonych i dopiero potem zerknęłam na wpis, że nie są one polecane do tego ciasta (może powstać zakalec) . Cóż, za późno... Zaczęłam myśleć, kombinować(...)jajko 100g cukru 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 30g masła/margaryny (roztopionego/roztopionej) Ponadto: 3 łyżki wiórek kokosowych 1 średni banan 200-250g truskawek (*) 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania Ciasto ucierane. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i połączyć z jajkiem. Dodać (naprzemiennie) śmietanę z mąkami i proszkiem
Di gotujeSezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów. *ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo(...)pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć. Składniki na 3 średnie słoiki: 500 g truskawek 3 szklanki wody 1 szklanka cukru Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTruskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników. Składniki: 1,5 kg truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 łyżka soku(...)cytryny 2 łyżki cukru Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaduża paczka herbatników 750 g sera cukier 3 zielone galaretki 1 op żelatyny 800 g truskawek 1,5 szkl mleka cukier wanilinowy sok z cytryny truskawki do przybrania 1 warstwa;Tortownicę wyłożyć herbatnikami. 2 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka, 2 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać do masy(...)serowej, wymieszać i wylać na herbatniki. Zastudzić. 3 warstwa: rozłożyć herbatniki 4 warstwa; połowę truskawek i 3 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera. Dodać 4-5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody. Wylać do tortownicy. Zastudzić 5 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka, 2 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej
Gotowanie jest łatwe