natury lubią zdrowe jedzenie. Są genetycznie predysponowane do jedzenia naturalnych produktów. Owoce to ich największe przysmaki. Dlatego ja loda dla mojej małej postanowiłam przygotować z naturalnych składników: organicznych truskawek. Takie "ubrane" w loda na patyku bardzo jej się podobały i cały rytuał lizania i podgryzywania słodkiego, zimnego loda był uroczy. Jeśli dziecko zgłodnieje między posiłkami w upalny letni dzień(...)podajmy mu właśnie taki sorbet lub świeże sezonowe owoce. Takie produkty świetnie nawodnią, dowitaminzują i orzeźwią. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystajmy, bo to owoce z katalogu marzeń. Te słodkości są bogate w flawonoidy, kwas foliowy, żelazo, witaminę C, potas i błonnik. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać truskawek niepochodzących z upraw ekologicznych. Nieorganiczne truskawki sa bowiem bardzo
Jeść, by żyć w zdrowiuSezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów. Składniki: Spód i kruszonka: 1 jajo 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego Mus: 500g truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki(...)szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut. W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy
Truskawkowa Fiestabył to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu całość była bardziej świeża i soczysta. *foremka 25*23 cm (trochę(...)mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo: 500 g truskawek 5-6 moreli 2 opakowania galaretki truskawkowej Masło, wodę, kakao i cukier rozpuścić w rondelku i wystudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka wmiksować do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianieco inne.. a płatki stały się kruchą, jadalną miseczką w której można podać owoce i jogurt? Prawda, że to cudowna alternatywa dla standardowych dań z płatków? Sezon na truskawki trwa a zatem trzeba wykorzystać go w pełni. Postanowiłam w kruchej miseczce z płatków kukurydzianych podać salsę z truskawek i mięty razem z kremem jogurtowym. Jak wykonać taki krem? Dzień(...)porcje): Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych Lubella kakao i miód 1 łyżka miodu 2 łyżki masła 2 kostki czekolady deserowej Nadzienie: 1 kg truskawek garść świeżej mięty sok z cytryny łyżka miodu 150 gram jogurtu naturalnego 1/2 laski wanilii garść poziomek Sos czekoladowy: 1 łyżka kakao
Mango PapajaŚlimaczki z truskawkami i czekoladą Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi(...)truskawek i czekolady? Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich. Artykuł Ślimaczki z truskawkami i czekoladą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanłyżki mąki ziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego(...)pomarańczowego. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Z biszkopta wyciąć po 2 krążki na pucharek deseru, o wysokości około 1 cm. Odłożyć na bok. Umyte i obrane z szypułek truskawki pokroić na ćwiartki. Galaretkę, która jest przewidziana na 500 ml wody - rozpuścić w 300 ml gorącej wody i od razu wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować pucharki. Najlepiej
Świat Domowej Kuchnitruskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia. Biszkopt można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy. Korzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis(...)znajdziecie na blogu : tutaj Masa to taki domowy budyń, ale gotowany na śmietance z serkiem mascarpone i dodatkiem brązowego cukru. Świetnie pasuje do słodko kwaskowatych truskawek. Składniki: Biszkopt: tortownica około 21-23 cm 4 jaja 140 g cukru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Duża blacha prostokątna 6 jaj 210 g cukru 150 g mąki pszennej
Rusty ForkMASA: truskawki - 400 g żelatyna - 12 łyżeczek żółtka - 3 szt białka - 3 szt cukier - 100 g jogurt naturalny - 500ml śmietana 30% - 200 ml MUS: truskawki - 400 g Cukier - 100 g żelatyna - 2,5 łyżki WIERZCH: śmietana 30% - 300 ml cukier - 2 łyżki śmietan-fix - 1 op DODATKOWO: herbatniki płatki czekoladowe Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować(...)podzielić na dwie części. MASA: żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę. Wyjąć masę
Camilla w kuchniWrocławiu kwitnie już czarny bez :) pojawiły się pierwsze truskawki, więc czas na kolejną odsłonę dżemu z limitowanej edycji Łowicza - truskawka z kwiatem czarnego bzu. Pisałam o nich przy okazji przepisu na Quinoę na mleku kokosowym z grillowaną nieszpułką i dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą . W porównaniu z poprzednio testowanym dżemem, ten jest mniej słodki, co dla mnie jest oczywiście plusem(...)mleka kokosowego 2 łyżki cukru kokosowego 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego szczypta soli olej kokosowy do smażenia 4 łyżki dżemu Łowicz Truskawka z Kwiatem Czarnego Bzu 8 truskawek 1 łyżka pudru z liofilizowanej żurawiny kwiat czarnego bzu Wykonanie: Z mieszanki mąk, jajka, mleka kokosowego, cukru kokosowego, sody oczyszczonej, oleju kokosowego i szczypty soli, przygotowujemy ciasto
Quinoa Raz!cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <3 :) Za jego wykrzywiającą usta kwasowość, bo nie przepadam za super słodkimi deserami. I za to, jak genialnie łączy się z truskawkami w tej rustykalnej tarcie , piknikowym crumble i dzisiejszych leciutkich placuszkach z ricottą. Zazwyczaj nie zawracam sobie głowy oddzielaniem żółtek od białek i ubijaniem piany. Ale muszę przyznać, że dzięki temu(...)także znajdziecie poniżej. Placuszki same w sobie nie są więc słodkie. Słodyczy dodają im dodatki - rabarbar podkręcony aromatem pomarańczy i wanilii (który piekłam ze stewią zamiast cukrem) oraz świeże truskawki. Do tego naturalny jogurt z dodatkiem wanilii, chrupiące pistacje, a nawet odrobina miodu dla chętnych :) Dla mnie to wyśmienity deser, choć pewnie nie jeden z Was woli placuszki jako dekadenckie
Chilli Czosnek i Oliwatego jest tak pyszny, że po prostu musiałam się podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki mieszamy z cukrem
Cynamonowe szczęścieEkspresowy smakołyk z ciasta francuskiego. Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette. .easingslider-844 { width: 100%; }.easingslider-844 .easingslider-image { max-height: 1067px; max-width: 1600px; }.easingslider-844 .easingslider-fade-in, .easingslider-fade-out { -webkit-animation-duration: 400ms; -moz-animation-duration: 400ms; animation-duration: 400ms; } window.EasingSlider844 = {"width":1600,"height":1067,"singleItem":true,"items":1,"itemsDesktop":false,"itemsDesktopSmall":false,"itemsTablet":false(...)autoHeight":false,"mouseDrag":false,"touchDrag":false,"addClassActive":true,"transitionStyle":"fade"}; Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu. 3 łyżki cukru garść truskawek Truskawki kroimy w grubsze plasterki. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem. Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie. wycinamy kształty, koła, kwadraty lub trójkąty. Ważne, żeby były takie same. Wykładamy na ciasto
Rusty ForkDeser gotowy dosłownie w 10 minut. Słodki smak musu czekoladowego przełamałam truskawkami a ciasteczka amaretti dodały chrupkiego i oryginalnego akcentu. Radzę zrobić go w niewielkich szklaneczkach, tradycyjny duży pucharek byłby nie do zjedzenia, bo deser jest dość syty. Składniki na 3 sztuki: 300 ml kremówki 100 g czekolady białej kilka truskawek garść ciasteczek amaretti łyżka wiórek z białej czekolady(...)rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą (uwaga- czekoladę białą trzeba rozpuszczać w niższej temperaturze niż zwykłą czekoladę, inaczej się zwarzy). Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Truskawki pokroić. W szklaneczkach układać na przemian mus czekoladowy z ciasteczkami i truskawkami. Wierzch udekorować truskawką i posypać wiórkami. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 460 g masła 360 g drobnego cukru(...)ciasta. Krem waniliowy Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascaropne i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
Wędrówki po kuchniBiszkopt z truskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury(...)biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i w miarę szybko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć truskawki - gęsto ale nie za gęsto. Piec ok. 40 min. w 175 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia. Ponieważ ciasto biszkoptowe jest rzadkie, truskawki opadają
Ze smakiem bez glutenu