nowymi przepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :) Składniki na 12 babeczek : 220 g miękkiego(...)daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe składniki poza czekoladą i truskawkami
Banana SmilesBardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion(...)chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół szklanki dowolnego mleka szczypta soli miód/cukier wg uznania Truskawki kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Dodajemy drobno posiekany majeranek i nasiona chia, mieszamy. Dosładzamy wg uznania. Odstawiamy do zgęstnienia. Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i obficie przepłukujemy gorącą wodą (do momentu, aż woda
Wrzosowa PolanaSezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru(...)maki pszennej masa mascarpone: 500 g mascarpone 200 g kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 krople ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych na pół Wykonanie: 2 kostki czekolady rozpuścić razem z masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać. Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić
Ania i Marcin gotująPierwszy raz przygotowałam makaron z truskawkami - klasyczne połączenie, dobrze znane większości, a nigdy dotąd nie próbowane przeze mnie :D Moja wersja jest bezglutenowa i na pewno lżejsza. Bez cukru czy śmietany. Mamy tu kukurydziany makaron, ser twarogowy, trochę jogurtu, trochę słodzika i oczywiście mnóstwo truskawek :) Wyszło bardzo letnie, lekko i smacznie ;) S kładniki (2 porcje): 100 g makaronu bezglutenowego Pipette(...)Incola) 200 g twarogu półtłustego 2 szklanki truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. Twaróg zmiksuj z truskawkami i wybranym słodzidłem. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem truskawkowym. Możesz dodać na wierch kostki twarogu i całe truskawki
Zdrowie na języku :PBardzo lubimy sezonowe warzywa i owoce. Zawsze jak jest na daną rzecz sezon, to staramy się tego nie przegapić. Postanowiliśmy więc zrobić nalewkę podwójnie sezonową. Na szczęście truskawki i rabarbar pojawiają się mniej więcej w tym samym czasie, a razem smakują doskonale. Słodycz truskawek idealnie się dopełnia z kwasowością rabarbaru. Pomyśleliśmy więc, że w formie nalewki tez powinno się prezentować(...)niczego sobie. Jak zrobicie teraz to akurat pod koniec zimy będziecie mogli cieszyć się rozgrzewającym smakiem truskawek. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania
Marder&Marder Manufacturesmakuje wspaniale, nie bójcie się, że nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Wystarczy dodać sok z cytryny, często mieszać i dżem będzie taki jak robiły nasze babcie. Składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki za pomocą blendera lub tak jak w moim przypadku tłuczka do ziemniaków :) rozgniatamy truskawki, jeśli lubicie większe(...)kawałki w dżemie, to wystarczy kilka obrotów blenderem. Następnie przełóż truskawki do dużego garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 1,5 godziny, tak aby truskawki puściły soki. Garnek postaw na gazie i całość zagotuj. Zmniejsz gaz i mieszaj co jakiś czas dżem drewnianą łyżką. Smaż do czasu, aż uzyskasz
Kukuleczkidzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak. Być może, dlatego(...)truskawki zbierałam sama, rano, z maminych grządek, a być może dlatego, że włożyłam całe serce w przygotowanie tego ciasta, ale uzyskałam efekt i smak tego ciasta z tamtego czasu. Nie czekając więc zaprosiłam siostrę i jej dzieciaki, na degustację, tak aby i one miały co wspominać ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g dobrej jakości schłodzonego masła - 4 żółtka schłodzone
SMYKWKUCHNIjest idealnym sprzętem który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z niego sok ale również dżemy. Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców -truskawka -jagoda -malina -wiśnia czy jeżyna Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło. Najpierw składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół(...)którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek I WKŁADAMY DO NASZEGO SITA, miałam 4 kg truskawek mrożonych i co pewnie wyda wam się dziwne skoro są świeże. Jednak mam większą ilość pomrożonych na zimę. Model w którym robiłam
Różowa kuchniaWspaniały aromat truskawek i anyżu Składniki: • 3 kg truskawek, • 1,5 kg cukru, • 1 l wody, • 2 gwiazdki anyżu, Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok, który zlewam do wyparzonych słoików. Truskawki nadal smażę i robię z nich dżem
W królestwie smaków BeatySezon truskawkowy w pełni, dlatego truskawki często pojawiają się w naszym menu. Robimy truskawkowe lody, pieczemy muffinki z truskawkami lub po prostu wrzucamy do jogurtu naturalnego. Ta środa była baaardzo truskawkowa! Uwaga Truskawki często wywołują alergię, dlatego należy je wprowadzać do diety dziecka bardzo ostrożnie, najlepiej około pierwszego roku życia. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed(...)gotowana na wodzie z jogurtem naturalnym, jabłkiem i szczyptą cynamonu. Siemię lniane też dorzuciłam, dla zdrowia! II Śniadanie 10:00 We wtorek piekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz tego zielona fasolka, marchewka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comobiad i sałatki na kolacje…półki i skrzynki na straganach przepełnione tym, co kocham najbardziej czyli ogromem kolorowych owoców i warzyw. Moja lodówka pęka w szwach, wypełniona truskawkami, malinami, jagodami, botwinką i bobem. Można je jeść i jeść i wcale się nie znudzą, bo wiemy, że lada chwila sezon dobiegnie końca. Dziś mam dla Was pyszną lekką ale sycącą(...)zimie zawsze przyrządzam je z dodatkiem kasz, a w lecie wzbogacam je warzywami strączkowymi. Bób i kukurydza świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami takimi jak pomidory malinowe i truskawki. Zachęcam Was do wypróbowania takiego połączenia. Do tego odrobina serka koziego, aromatyczny dressing, chrupiące orzeszki piniowe oraz czarnuszka. Wszystko co lubię, w jednej miseczce :) Na 3 -4 porcje
Mienta blogdwóch składników: jogurtu naturalnego i ulubionych owoców. Dodatki zależą już od naszej wyobraźni. Jogurt świetnie smakuje w połączeniu z miodem, płatkami owsianymi, nasionami chia, ale nie tylko. Truskawki, owoce leśne i owoce egzotyczne to tylko niektóre dodatki do mrożonego jogurtu. Zachęcam do przygotowania takiego prostego deseru, dzisiaj pierwsza propozycja. Świetnie pasuje do mrożonego jogurtu truskawkowo - miętowego z jagodami goji(...)deserowe wino Monte Santi Original. Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego kilka dużych truskawek, mogą być mrożone 2 garście suszonych jagód goji 4 listki świeżej mięty cukier lub miód do smaku * jeśli użyjesz mrożonych truskawek, czas oczekiwania na zamrożenie się deseru skróci się * dodaj tyle truskawek, aby powstała gęsta masa jogurtowo - owocowa Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaChyba prawie każdy z nas uwielbia truskawki. Ja również bardzo przepadam za tymi owocami. Tym razem połączyłam je z pysznym kruchym ciastem maślanym i przygotowałam pyszną tartę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna do sobotniej kawusi. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)300g truskawek, 1 łyżka cukru kryształu do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwam widelcem
Tradycyjna kuchnia Kasijednej cytryny Krem cytrynowy 200 ml soku z cytryny 4 żółtka 100 ml wody 180 g cukru 30 g kukurydzianej skrobii 50 g masła, niesolonego Mus truskawkowy 250 g truskawek, u mnie mrożone 90 g cukru 300 ml śmietanki kremówki, u mnie 38% 5 płatków żelatyny, do świeżych truskawek wystarczą 3 liski Dodatkowo 600 g śmietanki kremówki(...)świeżych truskawek Jaja z cukrem zaparz w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia
codojedzeniaczerwone owocki już na swoim ogródku :) Placuszki powstały z mąki owsianej i kasztanowej, dzięki czemu są bezglutenowe. W środku oprócz jajka, mleka i innych dodatków znajdziesz także kawałki truskawek! O owocach tych nie zapomniałam także po usmażeniu placków i dodałam je w znaczącej ilości, a co - trzeba korzystać póki są :D Składniki: 25 g mąki owsianej 25 g mąki(...)kasztanowej (Incola) 1 jajko 50 ml napoju roślinnego/mleka 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka ksylitolu garść truskawek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz truskawek wymieszaj dokładnie w misce za pomocą łyżki. Następnie wrzuć pokrojone drobno truskawki i delikatnie zamieszaj. Nagrzej patelnie i wylej porcje cista. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podawaj z dodatkową
Zdrowie na języku :P