truskawka - 16921 przepisów (strona:171/1129)

Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 304

Mój tort urodzinowy zawsze musi być z truskawkami! Nie wiem dlaczego tak, po prostu "bo tak". Nie będziemy dociekać dlaczego, bo czuję, że nie znajdziemy racjonalnego wytłumaczenia. W sumie czy to ważne? Otóż to! No i co roku tort na swoje urodziny muszę zrobić sobie sama, bo jeszcze nikt nie wpadł na to aby mi taki tort urodzinowy zrobić, kupić(...)poszłam po najmniejszej linii oporu i zrobiłam taki. Taki, czyli jaki? Połączyłam dwa ulubione desery mojego dziecka, czyli Brownie i Mousse au Chocolat , dla przełamania smaków bita śmietana i truskawki oczywiście. Wyszła bomba, że kaloryczna to wiadomo, ale smakowa. Normalnie trudno bardzo wyhamować na jednym kawałku. Wiadomo nie od razu, ale co jakiś czas chce się jeszcze i jeszcze. Fakt

Blondynka Gotuje
Ryż z truskawkami 120

Ryż z truskawkami to deser idealny, niemal tak samo jak ryż z jabłkami. Swoim smakiem przypomina nieco sklepowy deser Belriso. Składniki na deser: pół szklanki ryżu 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru+2 łyżeczki na wierzch pół szklanki truskawek Przygotowanie deseru: Ryż gotujemy na mleku, posłodzonym 2 łyżkami cukru, a truskawki kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką cukru, by puściły(...)Ugotowany ryż zostawiamy pod przykryciem, by napęczniał i ” wypił ” całe mleko, w którym się gotował. Studzimy. Truskawki razem z sokiem, które puściły, przekładamy do połowy szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, dopełniamy ryżem. Wierzch posypujemy 2 łyżeczkami cukru i opalamy palnikiem kuchennym. Artykuł Ryż z truskawkami pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Ciasto z truskawkami i kruszonką 116

Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale przyjmijmy, że powtarzam tylko zasłyszane opinie :D. To ciasto, świeżutkie, zaraz po ostygnięciu, po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo polecam smakoszom truskawek, tym bardziej, że sezon na nie zbliża się wielkimi krokami! 1 godzina 1 blaszka składniki: ciasto: 1 szklanka mąki 120 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 600 g truskawek opakowanie małego cukru waniliowego (około 6g) beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g masła wykonanie: Obie mąki przesiać. Masło, które powinno być w temp. pokojowej zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy powstanie puszysta masa dodawać pojedynczo jajka, dokładnie

Ania i Marcin gotują
Babka z truskawkami 123

Sezon owocowy trwa więc babka z owocami obowiązkowo musi być :-) tym razem babka z truskawkami z przepisu kuzynki mojego męża :-) uwielbiam obie - i babkę i kuzynkę ;-) więc nie mogę przejść nad tematem obojętnie i zachęcam Was do upieczenia ciasta :-) Może jutro na dzień ojca się sprawdzi? Aha, nie przesadźcie z truskawkami, bo nadmiar soku spowoduje zakalec pod wierzchem... :-( SKŁADNIKI(...)mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru pudru 200 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy kilka truskawek Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy

Czary - gary w kuchni
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 250

dnia. A co roku świętujemy kolejną, wspólną rocznicę. By podkreślić jej wyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli(...)wanilii • 3 duże żółtka • 50 g cukru • 20 g mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: • 500 g truskawek • podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Dwie płaskie blachy, będące na wyposażeniu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia

W mojej kuchni
TRUSKAWKOWY SERNICZEK 142

Już niedługo sezon truskawkowy,a tymczasem w zamrażalce pełno truskawek z ubiegłego sezonu. Pora je wykorzystać i zwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, warto taki zrobić.   Składniki: 1 kg sera- może być z wiaderka 1 kg truskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam(...)sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy stężeje podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie studzimy i wlewamy do masy serowej. mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy truskawki, możemy też dać posypkę czekoladową, następnie wylewamy masę serowo

Z Majeczką w kuchni
Truskawkowe trifle wg Aleex 142

opowiadać. Musiałam przetrwać te trudne tygodnie i przetrwałam. To tyle. Żałuję, że w tym czasie sporo kulinarnych inspiracji przeszło obok mnie. Przegapiłam nowalijki i szparagi, ledwo zdążyłam na truskawki i czereśnie. Ale wczoraj wreszcie poczułam, że znów mi się chce szukać nowych przepisów i gotować nowe dania. Znów sprawia mi radość moja kuchnia, cieszą zakupy i zachwycają zwyczajne rzeczy(...)post Dorotus, ale, jak zwykle, dopasowałam danie do swoich upodobań. Wyszło świetnie, w sam raz na pierwszy dzień lata. Częstujcie się, proszę. Składniki na 4 porcje: • ok. 30 dag truskawek, • herbatniki lub biszkopty (5-6 sztuk), • 300 ml zimnego mleka, • 1 pudding na zimno o smaku waniliowym, • ziarenka z 1 laski wanilii, • 1 galaretka truskawkowa • 1-2 łyżki alkoholu (amaretto

W mojej kuchni
Letni sernik na zimno z truskawkami wg Aleex 172

masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Dno formy o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka zmiksować w blenderze z masłem na konsystencję mokrego piasku(...)rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć na niej całe truskawki. Przykryć resztą masy serowej. Wstawić do lodówki. 8. 400 g truskawek pokroić na małe kawałeczki. 9. W 3 szklankach wrzątku rozpuścić 2 galaretki truskawkowe. Ostudzić. Połączyć z pokrojonymi truskawkami

W mojej kuchni
Piankowy sernik na zimno z truskawkami 126

sernik był jednym z lepszych które robiłam na zimno. Za sprawą mascarpone był bardzo delikatny, a że Pan Mąż uwielbia truskawki to kilka wpadło w galaretkę. Polecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy. Składniki : * 300g twarogu na sernik * 250g mascarpone  * 2 galaretki truskawkowe * szklanka pokrojonych truskawek * galaretka truskawkowa * kilka truskawek do ozdoby(...)galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku . Odstawić do wystygnięcia, gdy będzie tężeć to ubijać mikserem razem z masca rpone . Doda ć twaróg i wymieszać, połowę przelać do tortownicy , posypać truskawkami i przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na górze sernika ułożyć truskawki, zalać ciasto gala retką i zostawić do całkowitego

Magiczne Życie Marty
Truskawkowa pokusa 130

Deser praktycznie przygotowany z dwóch składników, jeśli macie jeszcze zapasy mrożonych truskawek to jest świetny pomysł na lekki deser, niezbyt słodki. Oczywiście śmietanę można pominąć i na wierzch ułożyć same owoce.   Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 g mrożonych truskawek Dodatkowo: śmietana 30% (u mnie 0,5 l + 2 łyżeczki cukru pudru) 2 kiwi 5 świeżych truskawek starta gorzka czekolada(...)Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wody, dodać od razu mrożone truskawki. Odczekać aż truskawki lekko zmiękną, całość zmiksować do gładkości, następnie przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować ubitą śmietaną i owocami oraz startą czekoladą

Delicious Titbits
Deser dla Maluszka 164

więc ugościć takiego człowieczka? Na pewno zdrowo i deser dostosować do jego diety. Ja postawiłam na prostotę, czyli jego ulubiona kaszka ryżowa Nestle o smaku owoców leśnych i truskawki. Truskawki oczywiście z pewnego źródła z mojej działki, nie pryskane. Kilka godzin wcześniej wcześniej wyciągnęłam je z zamrażarki, a w dniu podania poddusiłam je we własnym soku dosładzając syropem klonowym. Kaszkę(...)nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżki ryżowej kaszki Nestle owoce leśne garść truskawek ( u mnie mrożonych) syrop klonowy Wykonanie: Mleczko wlałam do rondelka i postawiłam na małym płomieniu, doprowadziłam do zagotowania się. W czasie, w którym mleko się gotowało zabrałam się za truskawki, które

Blondynka Gotuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 113

Sezon truskawkowy powoli się kończy i jak zwykle żałuję, że tak krótko trwa. Szkoda,że nie da się najeść truskawkami tak "na zapas", na cały rok, bo mam wrażenie, że nigdy nie mogę się nimi wystarczająco nasycić. Oczywiście robię z nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym(...)dzieciństwem i wakacjami u babci - drożdżowe z truskawkami. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Składniki: 500 g mąki 80 g cukru 1 cukier waniliowy 220 mililitrów mleka 70 g masła 20 g świeżych drożdży 1 całe jajko 2 żółtka 1 szczypta soli truskawki kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła dodatkowo:  2 łyżki mąki do posypania

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 187

dobry! Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do kawki popołudniowej. Drożdżówki... ale nie takie zwykłe, bo z truskawkami i kruszonką migdałową. Można prawie powiedzieć, że kruszonka jest "odchudzająca". ;)  Jak Moni coś piecze, to wszystko szybko znika, teraz też tak było. W ciągu kilku godzin wszystko zniknęło(...)mleka ciepłego 1 średnie jajo 50 g masła zimnego masła szczypta soli Kruszonka migdałowa: 120 g zmielonych migdałów 60 g masła zimnego 50 g cukru Dodatkowo: truskawki mrożone lub świeże Przygotowanie: Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.  Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Rolada z musem truskawkowym 173

Rodzinka zażyczyła sobie roladę. Akurat nie miałam żadnej śmietanki na krem ale z zamrażaki wyjęłam truskawki więc postanowiłam ją nadziać musem truskawkowym. Roladka wyszła pyszna, nie za słodka i pięknie pachnąca truskawkami. Tylko taka mała roladka dla moich łasuchów to za mało bo zniknęła zaraz ja  zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem

Monia miesza i gotuje
Truskawkowa kostka 379

nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)cukier puder i zagęszczacz do śmietany, ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na masę śmietankową wykładać podłużne biszkopty, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Galaretka truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dodać zamrożone truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z truskawkami wyłożyć na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowa

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania