Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem z bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam! Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao szczypta soli Na krem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło
Smak mojej kuchniDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)soli 7 łyżek stopionego masła (około 100g) łyżeczka ekstraktu z wanilii Na masę śmietankowo - truskawkową: 200ml kremówki 30 lub 36% 1 galaretka truskawkowa Na mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa Na masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki lub płatki czekoladowe
Smak mojej kuchniSezon owocowy powoli się rozpoczyna, niebawem będziemy mogli cieszyć się bogactwem słodkich truskawek. U mnie już dzisiaj ciasto truskawkowe, z delikatną śmietankową pianką i pysznym musem truskawkowym. Możemy również wykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam! Kostka truskawkowa Składniki na formę 24 x 30cm: Na biszkopt(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka oleju Na masę śmietankową: 400ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody Na masę truskawkową: 600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek) 100ml wody 2 galaretki truskawkowe Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 100ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka cukru pudru
Smak mojej kuchniZapraszam na słodki obiad. Mój synek był zachwycony. Bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu lekkie knedle z truskawkami. Dodając inne owoce uzyskujemy różne smaki knedli. Polecam na bezmięsny obiad. Składniki: 250 g ricotty 2 szkl mąki pszennej+ do podsypania pół tabliczki gorzkiej czekolady 250 g świeżych truskawek 1 jajko 1 łyżka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka(...)oleju rzepakowego świeża mięta Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Truskawki pokroić w sporą kostkę i odstawić na sitku.Ricottę wymieszać z mąką, jajkiem, cukrem i solą. Zagnieść ciasto i rozwałkować na ok. 0,5 cm( podsypać mąką). Szklanką wykrawać kółka z ciasta. Na środku każdego krążka umieścić kawałek truskawki i owinąć ją szczelnie ciastem. Knedle wrzucić do wrzątku
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolejną moją propozycją są Babeczki jogurtowe z truskawkami. Idealne do kawki czy herbaty. Ja również robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest wyborny. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia FP GOTOWANIE PATKI Będzie(...)jajko 2 0 g masła 1 /3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 6 truskawek lub innych owoców Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam jajko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy. Za pomocą miksera ucieram na białą masę. Dodaję jogurt naturalny oraz roztopione masło
Gotowanie PatkiKolejną moją propozycją są Babeczki z truskawkami i kropelkami z gporzkiej czekolady. Idealne do kawki czy herbaty. Ja robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest znakomity. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia(...)bardzo miło. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 /3 szklanki cukru trzcinowego 1 laska wanili 1 łyżka proszku do pieczenia 3 /4 szklanki śmietany 18% 1 /3 szklanki oleju 8 truskawek 3 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Jajko oraz cukier wraz z wanilią ubijam na puszystą, jasną masę. Do masy dodaję śmietanę, olej
Gotowanie Patkiśmietankowy bez cukru 5 jajek Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. do posmarowania części serowej: 150 g gęstej śmietany 12% Masa truskawkowa: 450-500 g świeżych truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki brązowego, nierafinowanego cukru pudru (wystarczy zmielić brązowy cukier w młynku do kawy) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru(...)minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masa truskawkowa: Świeże lub rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy. Do przetartych truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami
Moja Mama GotujeZdecydowanie jeden z najszybszych i najpyszniejszych serników. Z względu na sezon postawiłam oczywiście na dodatek w formie truskawek. Zapraszam do wypieków :) Składniki: >Spód * biszkopty podłużne lub okrągłe >Masa *700g jogurtu waniliowego homogenizowanego *250ml śmietanki kremówki 36% *7 łyżeczek żelatyny *4 łyżku cukru pudru *400g truskawek >Ponadto * garść truskawek do dekoracji *2 galaretki truskawkowe rozmuszczone w 750ml(...)niej biszkopty. 2. Kremówke ubić na sztywno i dodać cukier puder 3. Powoli dodawać serek homogenizowany, a na samym końcu ostudzoną żelatynę. 4. Dokładnie zmiksować. 5. Na biszkoptach poukłądać truskawki i zalać masą serową. 6. Wstawiamy ciasto do lodówki, aż do stężenia masy. 7. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. 8. Układamy pokrojone w plasterki truskawki na masie serowej i zalewany
FITBUuKmąki tortowej typ 500 Kłos-Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki ksylitolu Kłos Pol poziomki 3 garście Truskawki w żelu: 300 g truskawek 30 g wody 30 g cukru 5 g skrobi kukurydzianej( może być ziemniaczana też) 5 g żelatyny Wykonanie: Najpierw przygotowałam truskawki w żelu. Żelatynę(...)zalałam zimną wodą(2 łyżki w szklance) by napęczniała. Do garnka włożyłam zamrożone truskawki , wsypałam cukier i skrobię, zalałam wodą. Gotowałam do z żelowania lekkiego.Wyłączyłam gaz i dopiero teraz dodałam napęczniałą żelatynę. Mieszałam do połączenia składników, zostawiłam do ostygnięcia. Biszkopt: Jaja ubiłam z ksylitolem na puch. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do ubitych jaj porcjami.Szpinak dodałam
Różowa kuchniaCiasto powszechnie znane jako malinowa chmurka, u mnie jednak wyszła truskawkowa chmurka, ponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe 900 ml wrzącej wody Wymiary blaszki to 20 x 35 cm. Jak przygotować ciasto truskawkowa chmurka? Do miski przesiewamy mąką oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę
Pani domowawymagają umiejętności kulinarnych. Zawsze wychodzą smaczne i znikają zdecydowanie za szybko. Moje babeczki są czekoladowe, marchewkowe, kokosowe oraz cytrynowe. Z tego przepisu, przygotowywałam również babeczki jabłkowe oraz z truskawkami, i były równie pyszne. To co dodacie do nich to Was wybór. Babeczki są średniego rozmiaru, nie za duże dla dzieci, ale też nie za małe dla dorosłych. Nie wyrastają(...)przy naciśnięciu ciasto będzie jak gąbka, czyli powróci do pierwotnego kształtu, a odcisk palca się nie wgniecie. Babeczki kokosowe są jeszcze smaczniejsze na ciepło. Jeśli robimy babeczki z truskawkami, należy pokroić truskawki i powkładać każdy kawałek w rozlane ciasto do foremek. Jeśli ułożylibyśmy truskawki na dnie foremek zalewając ciastem, truskawki zostałyby na dole. Smacznego
Klasyka GotowaniaDeser truskawkowy to lekkie ciacho łączące w sobie śmietankę,galaretkę z truskawek i prze smaczne owoce świeżych truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję(...)tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny. Ale śmiało możecie użyć galaretki truskawkowej. Składniki na galaretkę truskawkową: 400 gram truskawek 1 opakowanie żelatyny na 500 ml wody i 100 ml wrzątku 400 ml kompotu truskawkowego z zeszłorocznych przetworów (bez truskawek) 2 łyżki cukru Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30%, koniecznie zimnej
Życie zaczyna się w kuchni