Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Kolejnym przepisem, który chcę Wam zaprezentować jest wspaniały deser z truskawkami, kaszką manną oraz galaretką, całość zwieńczona jest korona z bitej śmietany. Deser pięknie i oryginalnie wygląda, zapraszam :-) SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250ml -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka -200ml śmietany(...)truskawki około 15-20 sztuk -3 łyżki cukru -1,5 łyżki cukru pudru Szklanki myjemy, suszymy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuokazję spróbować ją mojej kuzynki Eli :-) Straaaaasznie mi smakowała i postanowiłam w tym roku ją przygotować. Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor. Polecam SKŁADNIKI -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny -0,5 szkl cukru -1 szkl wody -1 szkl wódki -0,5 szkl spirytusu Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki(...)Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier. Całość zamykamy i odkładamy w jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu) Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejny z tortów które gościły u moich najbliższych w dniu ich święta. Tym razem mech z truskawkami, całość z nutą śmietany i mascarpone. Mam wrażenie, że to właśnie śmietankowe torty cieszą się w mojej rodzinie największym powodzeniem. Przyznam, że cieszy mnie to bo sama je uwielbiam. Dodatkowo uwielbiam komentarze "Jak to szpinak w cieście? ... ale ja nie lubię szpinaku(...)łyżeczki proszku do pieczenia 450 g szpinaku mrożonego I warstwa tortu : słoiczek konfitur truskawkowych 200 g mascarpone 250 ml śmietany 30 % 1-2 łyżki cukru pudru około 300 g truskawek wierzch tortu : 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru 2 opakowania fix do śmietany około 500 g świeżych truskawek PRZYGOTOWANIE : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiszemy:) W ramach reaktywacji bloga przejrzałam go sobie i spojrzałam na wpis z 10 sierpnia zeszłego roku, czyli dokładnie rok temu. Był to przepis na ciasto z truskawkami i serwatką . KLIK Wtedy kupowałam dużo mleka z mleczarni w Perlinie KLIK i robiłam twaróg za twarogiem. Serwatka zostawała i utylizowałam ją na różne sposoby(...)pomysły na to jak zagospodarować serwatkę, której po produkcji twarogu jest sporo i potrafi sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również
Posadzone i zjedzonemieszając. Gotować jeszcze minutkę. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć herbatniki na całym dnie. Gorącą masę z kaszką wylać na biszkopty, równo rozłożyć. Oczyszczone truskawki rozłożyć na masie z kaszki. Lekko przydusić. Galaretki rozmieszać w 3,5 szklanki wrzącej wody, odstawić, żeby prawie stężała. Gęstniejącą galaretką zlać truskawki i zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić(...)dodać masło, czas 6 sek, obroty 5 – obroty 2, temperatura 100 C, czas 5 minut, podczas mieszania dodać kaszkę. – wylać gorącą masę na biszkopty – rozłożyć truskawki, lekko przydusić, odstawić żeby ostygło – rozrobić dwie galaretki z 3,5 szklanki wrzącej wody, zostawić, żeby prawie zgęstniała – zalać truskawki gęstniejącą galaretką – odstawić do całkowitego zgęstnienia galaretki
Kuchnia Pokoleńszkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać(...)piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie: Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki, na truskawki położyć 1/3 masy, rozsmarować i położyć drugi placek biszkoptu. Pozostałą
Motylkowa Kuchniaprawdziwymi owocami i śmietanką. Nie dorównają im żadne inne lody ze sklepowej półki. Robi się je bardzo szybko, w zamrażarce wystarczy 3-4 godziny i można je jeść. Zamiast truskawek i borówek dodajcie każdy inny owoc, na jaki maci ochotę. Lody zawsze wyjdą pyszne! :) Ja użyłam truskawek, bo sezon jeszcze trwa, więc warto je wykorzystać w naszej kuchni do różnych(...)deserów i dań. Składniki: 500 g śmietanki 30% 2 jajka 250 g świeżych truskawek 1/2 - 3/4 szklanki borówek 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli Wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka roztrzepujemy. Następnie do ubitej śmietanki 30% dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Na koniec złącz w misce wszystkie składniki: śmietankę, żółtka
Zasmakuj KuchniPrzepyszna, truskawkowa komosanka z dużą ilością przepysznych owoców. To ostatni przepis na wykorzystanie sezonowych jeszcze truskawek. Polecam szczególnie za różnorodność struktur jakie znajdują się w jednej misce. Kremowość puddingu chia, delikatne kuleczki ugotowanej komosy w mleku migdałowym, chrupiące orzechy nerkowca i delikatne, soczyste, świeże owoce. Musicie wypróbować ten przepis koniecznie! Składniki: 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 2/3 szklanki mleka migdałowego(...)szklanki do puddingu chia 1 łyżeczka nasion chia 50 ml jogurtu naturalnego 200 gram truskawek świeżych 2 łyżki syropu klonowego garść orzechów nerkowca kilka czereśni garść malin i dodatkowych truskawek do dekoracji Na dzień przed przygotowaniem dania (lub minimum 2 godziny wcześniej) mieszam 1/3 szklanki mleka migdałowego z nasionami chia. Odstawiam, by nasiona wchłonęły płyn tworząc tym samym pudding
Mango Papajasprawia, że ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Sok, który puszczają owoce podczas pieczenia dodaje ciastu jeszcze więcej owocowego smaku i soczystej wilgoci. Można użyć dowolnych owoców, ja wykorzystałam truskawki i czereśnie. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Twarogowe ciasto z owocami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-19 11:12:03","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads(...)/2016\/07\/P7140056.jpg","description":null,"recipeYield":"8 porcji","recipeIngredient":["700 g truskawki","300 g czere\u015bnie","50 g mas\u0142o (ok. mo\u017ce by\u0107 mniej)","450 g m\u0105ka orkiszowa","250 g twar\u00f3g chudy","125 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","15 g proszek do pieczenia","100 ml mleko","100 ml olej rzepakowy","1 szt jajko"],"recipeInstructions":["Owoce
Kucharzycazobaczyć, co jest dobre co się nadaje do picia i do robienia na przyszłość. Nalewki nam dojrzały, popróbowaliśmy, oceniliśmy i wiemy już co, jak i z czym. Tym razem truskawki w połączeniu z limonką. Tak żeby nieco przełamać słodycz truskawek. Połączenie słodkiego z kwaśnym zawsze się sprawdza. A jak macie jakieś pomysły na nalewki, niekoniecznie truskawkowe, to piszcie w komentarzach(...)Chętnie wypróbujemy coś nowego. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg truskawek 400 g cukru 2 limonki 750 ml spirytusu 95% 400 ml wody Truskawki zasypujemy cukrem i zostawiamy na jeden dzień żeby puściły soki (najlepiej w jakimś słonecznym miejscu
Marder&Marder ManufactureWszystko bardzo dobrze sie ze sobą komponuje, kruche ciasto, lekka i słodka pianka i truskawki. Naprawdę polecam! :) Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać
Smaki Nataliinowymi przepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :) Składniki na 12 babeczek : 220 g miękkiego(...)daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe składniki poza czekoladą i truskawkami
Banana SmilesBardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion(...)chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół szklanki dowolnego mleka szczypta soli miód/cukier wg uznania Truskawki kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Dodajemy drobno posiekany majeranek i nasiona chia, mieszamy. Dosładzamy wg uznania. Odstawiamy do zgęstnienia. Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i obficie przepłukujemy gorącą wodą (do momentu, aż woda
Wrzosowa PolanaSezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru(...)maki pszennej masa mascarpone: 500 g mascarpone 200 g kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 krople ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych na pół Wykonanie: 2 kostki czekolady rozpuścić razem z masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać. Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić
Ania i Marcin gotują