Ciasto jogurtowe z truskawkami – proste i przepyszne! To ciasto jest naprawdę rewelacyjne. Idealnie mięciutkie, wilgotne w środku i rumiane z zewnątrz. Do tego jest mega proste w przygotowaniu, należy jednak pamiętać o kilku szczegółach, aby nie nabawić się zakalca. Przy wykonaniu ciasta trzeba postępować ściśle z przepisem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz(...)jogurtu naturalnego (użyłam gęstego) 3 jajka 200ml oleju 1 szklanka cukru 500g mąki tortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy cytryny 300-400g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu *** W pierwszej kolejności jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt i sok z cytryny, mieszamy łyżką. Do masy
Blog z ApetytemCzerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! To ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu! A jest bajecznie pyszne, więc naprawdę warto je zrobić. Kakaowe ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną to połączenie smakowe, które wprost rozpływa się w ustach. Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 24x30cm. Składniki na ciasto: 100g margaryny 3/4 szklanki cukru(...)łyżki kakao 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek
Blog z Apetytemmąki orkiszowej lub pszennej 125 ml oleju 150 ml śmietany, kwaśnej 160 g cukru 2 jajka 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych) wykonanie: Szpinak myjemy, przekładamy do naczynia naczynia miksujące. Dodajemy śmietanę oraz olej i miksujemy na jednolitą papkę. Przekładamy do garnka, dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy cukier oraz(...)foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo: 8 świeżych truskawek ok. 120 ml śmietany kremówki 1/2 łyżki cukru pudru wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. wykończenie muffinek Wierzch każdej muffinki delikatnie ścinamy
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na smaczny koktajl mleczny. Połączyłam truskawki, banana i kefir oraz posłodziłam koktajl miodem. Idealny na ciepłe dni jako podwieczorek. Polecam Składniki: 1/2 l kefiru naturalnego 1 średni banan 200 g truskawek 2 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na mniejsze części. Pokrojone truskawki przekładamy do wysokiego naczynia. Banan obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, dokładamy(...)truskawek. Do owoców wlewamy kefir oraz miód. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneTarta z truskawkami Wiosna już prawie przyszła, ale jeszcze gdzieniegdzie widać zwały brudnego śniegu. Żeby bardziej w tą wiosnę uwierzyć zrobiłam dziś tartę truskawkową z bitą śmietaną. Jedząc ją od razu poczułam się jak w środku czerwca. Polecam wszystkim spragnionym ciepła i słońca. Składniki potrzebne do przygotowania tarty truskawkowej: Składniki na ciasto: 250g mąki (ja użyłam krupczatki), 100g(...)masła, 2-3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, cukier z wanilią Składniki na wypełnienie tarty: 250ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 500g truskawek, kilka tafelków gorzkiej czekolady. Sposób przygotowania tarty truskawkowej: Mąkę, cukier, sól i cukier z wanilią wsypuje do dużej miski, miękkie masło kroję w kostkę lub jeżeli jest twarde ścieram na tarce
Gotuj Się Kto Możejajek szczypta czerwonego spożywczego barwnika Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z truskawek: 700g mrożonych truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo: czerwone cukrowe perełki do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia(...)budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta). 3. Mus z truskawek: Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek, a następnie pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Jedno z ciast przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinydelektując się tym właśnie wypiekiem, a może on stanowić także słodką propozycję na nieśpieszne weekendowe śniadanie. Jestem pewna, że smak Was zachwyci :) Składniki (4 porcje): 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą 1 czerstwa chałka 2 jajka 120 ml mleka 2 łyżki jogurtu 2-3 truskawki 2 łyżki płatków migdałów Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki(...)grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone
Mienta blogKlasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny. Składniki: Spód: 100g masła 200g mąki pszennej 70g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)soli Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 250g mascarpone 4 jajka 140g cukru 35g budyniu śmietankowego 60g mleka w proszku 200ml mleka 9ml aromatu śmietankowego Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 łyżki cukru 125ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: kilka truskawek Wykonanie: 1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone
Szalona Kuchnia EwelinyŚwietna propozycja dla wielbicieli truskawek i nie tylko! :) Składniki: 250 g mąki 3 łyżki cukru 2 jaja szczypta soli 40 g masła w temp. pokojowej 1/3 szklanki letniego mleka 2 g drożdży instant firmy Delecta 80 g suszonych truskawek 3 łyżki jasnego rumu lukier królewski masło i bułka tarta Sposób przygotowania: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy(...)Dodajemy przesianą mąkę, drożdże i mleko.Wyrabiamy na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta stopniowo dodajemy pianę i delikatnie wyrabiamy. Pod koniec zagniatania dorzucamy truskawki z rumem. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej naszą babę
DominikaDolcimasła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika Wykonanie: 1. Spód Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć(...)spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek. 2. Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek waniliowy, a na końcu żelatynę rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyTruskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 1½ szkl mąki, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia. Krem: 250g masła 3 jaja, 1 szkl cukru, 1/2 kg truskawek. Ponadto: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wody Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160 o C. Po wystygnięciu podzielić na dwie
Słodki ZakątekKiedy za oknem szaro-biało, a mroźna temperatura Nas nie rozpieszcza to wtedy tak bardzo tęskno mi do lata- do gorących promieni słońca, letniego i ciepłego wiatru oraz do... truskawek! 🍓🍓🍓 Ooo tak, dla mnie truskawki są nieodzownym elementem tej słonecznej pory roku! Całe szczęście, że smaki lata można zamknąć w słoiczku, a potem delektować się nimi przez cały(...)więc dziś zaserwowałam odrobinę lata zimą- pieczony ser camembert z gorącym i płynnym środkiem plus konfitura od Łowicza z całymi truskawkami lub ich dużymi kawałkami zanurzonymi w gęstym i pysznym syropie plus odrobina sosu balsamicznego dla przełamania smaków, płatki migdałowe dla nadania chrupkiej struktury oraz świeży tymianek. Proste, a równocześnie wykwintne danie, które wprawia w zachwyt! * ser camembert
Kraina Miodem Płynącaroku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego(...)masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia 1 jajko 35 g masła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bon appetit mon amieJesień i zima to czas, kiedy tęsknie za świeżymi truskawkami. Aby poprawić sobie humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo(...)poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki na 2 porcje: 2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 duża gruszka 1/2 granatu sos truskawkowy 1/2 słoiczka konfitury niskosłodzonej z truskawek firmy Łowicz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek soku z pomarańczy
Ugotować