Racuszki na jogurcie z owocami Puszyste, wilgotne i mięciutkie placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez potrzeby użycia miksera. Racuszki są przepyszne od razu po usmażeniu, ale odgrzewane też super smakują. Polecam! Składniki: 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli olej do smażenia owoce: truskawki i borówki – po garści *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkami, cukrem i olejem *** *** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta
Blog z ApetytemMoja propozycja tradycyjnego, włoskiego, delikatnego lodowego deseru mocno najeżonego świeżymi truskawkami. Składniki: 400ml śmietany 30% 2 białka 10 łyżek cukru 50ml wody 500g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować syrop. 2. Białka ubić na sztywno, cały czas miksując powoli wlewać gorący syrop aż do momentu powstania lśniącej i puszystej bezy. 3. Połowę truskawek pokroić w małe(...)kawałki a pozostałe truskawki zblendować do postaci musu. 4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus, kawałki truskawek i bezę. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do formy o wymiarach 28 cm x 14 cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić
Szalona Kuchnia EwelinyLekki letni torcik na puszystym biszkopcie z nietypowym kremem z kwaśnej śmietany i truskawkami :). Przepis na krem jak i sam pomysł na tort pochodzi STĄD . Od zawsze ( tzn. odkąd zobaczyłam ów przepis ) okropnie byłam ciekawa tego kremu i szczerze - nie wierzyłam, że to się może udać. A jednak :). Okazuje się, że krem z kwaśnej śmietany może być tak samo(...)prosty w wykonaniu - to tylko wymieszanie śmietany z cukrem i wanilią, nie może się zatem tutaj coś nie udać, wyjdzie każdemu :). Zachęcam do wypróbowania, nie tylko w sezonie na truskawki, z późniejszymi owocami lata będzie równie pysznie :). Biszkopt: 5 jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Opowieści z piekarnikaDzisiaj przepis na szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Ciasto przygotowałam na biszkoptach z masą truskawkowo - śmietanową. Smaczne i lekkie. SKŁADNIKI : 1 kg świeżych truskawek 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa + 1 i 1/2 szklanka wrzątku(...)PRZYGOTOWANIE : Galaretkę rozrabiamy w mniejszej ilości wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Miskę średniej wielkości wykładamy folią spożywczą. Truskawki ( połowę ) kroimy w talarki i układamy wokół miski. Biszkopty maczamy w galaretce i również układamy wokół ścianek miski tak aż cała będzie zapełniona. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku, studzimy. Resztę
Kulinarne Fantazje MarioliDzień dobry :-) Upałów ciąg dalszy i dlatego dziś polecam Wam na weekend pyszne ciasto bez pieczenia na jogurtach greckich z truskawkami i borówką amerykańską. Robi się sprawnie, najwięcej czasu zajmuje schładzanie, ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Idealne na upały. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x23 cm Składniki: 800 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki 30% biszkopty podłużne(...)galaretki truskawkowe 3 galaretki krystaliczne truskawki borówka amerykańska 1. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, 2 galaretki krystaliczne również w 400 ml wrzątku, 1 galaretkę krystaliczną w 300 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystudzenia. 2. Formę wykładamy (spód) papierem do pieczenia. Układamy na nim biszkopty. 3. Jak galaretki zaczną tężeć zabieramy się za robienie warstw. Kilka truskawek miksujemy blenderem
kruche babeczkiRacuszki z truskawkami to pyszne, słodkie małe co nieco. Idealne na każdą okazję, śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w dodatku smakują każdemu, polecam. SKŁADNIKI : 500 g świeżych truskawek 2 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 serek waniliowy 140 g 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżka soku(...)PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, serek, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto byłoby za gęste dolewamy jeszcze mleka. Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki i jeszcze mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i go podgrzewamy. Kładziemy po dużej łyżce ciasta z truskawkami i smażymy na złoto
Kulinarne Fantazje MarioliPanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami. Składniki: 330ml śmietany 30% 250ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 180g świeżych truskawek 50ml wody(...)łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana truskawki posypka Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia
Szalona Kuchnia EwelinyTakie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek(...)namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Żelatynę letnią wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wykładam 1/3 masy na biszkopt. Truskawki obieram i kroję na pół. Układam na śmietanie. Wylewam drugą część śmietany. 10 dkg truskawek miksuję blenderem. Dodaję do pozostałej części śmietany. Pół łyżeczki żelatyny namaczam w łyżce zimnej wody
wesoła kuchniatruskawkowy jest tutaj przysłowiową wisienką na torcie. Polecam na pewno nie pożałujecie ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM SPÓD: okrągłe biszkopty 2 zielone galaretki ok. 60 dag truskawek SER: 330 ml śmietanki 30 % 330 ml kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % 400 ml serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 cytrynowe galaretki MUS: 40 dag truskawek łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego(...)galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zaczną tężeć wylewamy na biszkopty. Chowamy na chwilę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie układamy pokrojone na mniejsze części truskawki. SER: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę oraz serek homogenizowany. Ubijamy do połączenia. Następnie wlewamy zimne galaretki cytrynowe. Miksujemy
Pani na deserRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem śmietanowy: 500g śmietany 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 500g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto na jogurcie z kakao z truskawkami i jeżynami, bez miksera, powstaje w kilka chwil. Dzięki temu, że kakao dodaję na końcu i ledwo co mieszam powstaje ciekawa mozaika coś a la zebra. Gotowe ciasto jogurtowo-kakaowe posypuję cukrem pudrem. Możecie przygotować do niego kruszonkę, będzie chrupiąco, słodko i jeszcze smaczniej. Polecam przepis! Jogurtowo-kakaowe ciasto z truskawkami SKŁADNIKI(...)wanilią 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka 1/2 szklanki oleju lekko czubata łyżeczka kakao 180 g gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 8 truskawek, kroję na je cztery garść mrożonych jeżyn forma o wymiarach: 20 x 25 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną
Zasmakuj Kuchnisię kryształki lodu, ale efekt warty jest zachodu. A słodki domowy deser ucieszy przede wszystkim dzieci, ale nie tylko. Bo nie znam osoby, która nie lubiłaby lodów. Składniki: truskawki - ok. 500- 600 g cukier - ok. 4 łyżki (w zalezności od smaku truskawek) jogurt grecki - 200 ml śmietanka kremówka - 100 ml słodzone mleko zagęszczone(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowywania lodów powinny być schłodzone, prosto z lodówki. Owoce najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby miały szansę być idealnie schłodzone. Truskawki oczyść, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotuj ok. 10 minut, aż truskawki będą zupełnie miękkie. Odstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Truskawki wraz z sokiem włóż
Smakowity Blog KulinarnyWitam serdecznie, truskawki już są, rabarbar również, więc można przygotować pyszny kompot z truskawkami i rabarbarem. Kompot jest bardzo smaczny, słodziutki i na pewno będzie smakował dzieciom jak i dorosłym. Polecam przygotować taki kompocik na upalne dni. Do przygotowania kompotu będziemy potrzebowali: 500 g truskawek 500 g rabarbaru szklanka cukru – można dodać miód, ksylitol, cukier trzcinowy i około(...)wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na kompot: Kompot z truskawkami Przygotowanie: Do wody dodaję cukier, mieszam i zagotowuję. Umyte owoce kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującej się wody. Od dodania owoców i ponownego zagotowania się wody, kompot gotuję około 3 minut. Następnie odstawiam do wystudzenia. Gotowy kompot przecedzam i podaję. Kompot z truskawkami
Uwaga Babcia GotujePrawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru. Składniki: 600g świeżych truskawek 2/3 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana bezy borówki amerykańskie, truskawki Wykonanie: 1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać(...)pozostałą wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia. 2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną, bezą i borówkami
Szalona Kuchnia Ewelinyoleju, 1 łyżka octu, ½ łyżki proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 300 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 200g truskawek, Masa śmietanowo -trukawkowa: 300 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 300g truskawek, kolorowa posypka do dekoracji, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam(...)papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Następnie do masy dodaję truskawki
Tradycyjna kuchnia Kasi