porządnej byliśmy. Zresztą przewertowałam później wiele stron z przepisami na mango lassi i w większości z nich kardamon był jednym ze składników. I parę dni temu kupiłam pierwsze truskawki, od razu cały koszyk. I tak chodziłam koło nich (bo jak pewnie część z Was już wie, nie jestem jakimś wielkim fanem), trochę My, trochę Tola. I myślałam(...)kardamonem i cynamonem, druga tylko z cynamonem. Polecam Wam pierwszą wersję zrobić jedynie z cynamonem. Kardamon jest dość specyficzny. I nawet nie jestem do końca przekonana czy pasuje do truskawek (a może dodałam go za dużo, nie wiem). Do mango – no bajka, to Wam mówię od razu. Na wszelki wypadek przeleciałam parę anglojęzycznych stron i niektóre przepisy na truskawkowe
Kardamonovykaszy manny: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 1/2 jagód szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy
Cynamonowe szczęścielody truskawkowe to przysmak nie tylko na lato. Jednak w sezonie smakują najlepiej. A żeby zachować smak lata na dłużej to zwyczajnie w sezonie truskawkowym mrożę sporą ilość truskawek. I tak właśnie powstały te lody . Ich głównym składnikiem są mrożone truskawki , a potem odrobina śmietanki kremówki i cukier puder. Chwila pracy a efekt wow. Pyszne, kremowe, mocno truskawkowe. Takie(...)lody mogłabym jeść na okrągło :) Domowe lody truskawkowe (z mrożonych truskawek) - składniki: * 500 g mrożonych truskawek * 80-100 g cukru pudru (według uznania) * 170 ml śmietany kremówki 36% Wykonanie: Mrożone truskawki razem z cukrem pudrem umieścić w kielichu blendera. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlać śmietanę kremówkę i ponownie całość zmiksować. Lody są gotowe od razu
Zrób to smacznieJeśli nie macie jeszcze dość truskawek- to zapraszam; ) Drożdżówki zawsze spoko, chciałam także wykorzystać trochę zamrożonych truskawek… I wiecie co- postawiłam na masę truskawkową. Z dżemem i drożdżówkami mam tak, że zawsze coś wypływa, pęka- a tego nie lubimy. Przy tak gęstym nadzieniu owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12-(...)przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na ok. 1 2 części. Nadzienie truskawkowe: ok.300 g mrożonych truskawek ¾ szklanki cukru 1 budyń waniliowy na 3/4 litra rozrobiony na 1/4 szklanki wody Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem,aż puszczą sok. Przesmażamy ok. 15 minut
Domowe ciastagodzinę w cieple. RABARBAR I KRUSZONKA Rabarbar umyj i odkrój rozgałęzienie łodyg. Nie obieraj łodyżek rabarbaru, pokrój je tylko w 1 centymetrowe kawałki. Jeśli chcesz możesz dorzucić też kilka truskawek. Schłodzone masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Wsyp pozostałe składniki kruszonki (mąka, cukier i cukier waniliowy) po czym dłońmi zagnieć sypiącą się kruszonkę przypominającą niewielkie bryłki. Piekarnik rozgrzej(...)czasie pokrój na kawałki i oprósz cukrem pudrem przesianym przez sito. Po wystudzeniu przechowuj pod przykryciem zapobiegającym nadmiernemu wysychaniu ciasta. Uwagi: Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzi się czerwona porzeczka lub truskawki albo połączenie rabarbaru z truskawką. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dro\u017cd\u017cowe ciasto rabarbarowe z ma\u015blan\u0105 kruszonk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/drozdzowe-ciasto-rabarbarowe.jpg
ProstePesto.plDziś przed Wami ciasto ptysiowe oraz lekki krem na bazie twarogu i jogurtów ze świeżymi truskawkami. Parzone ciasto nie ma w sobie cukru a wybierając erytrtol lub ksylitol do kremu jeszcze bardziej „uzdrowicie” ten deser. Do przepisu przydaje się mikser Zelmotor oraz jego końcówka blendująca aby uzyskać zarówno krem jak i ciasto bez grudek. Składniki: Ciasto parzone(...)mąki kukurydzianej -3 duże jajka Krem twarożkowy -2x150g jogurtu typu Skyr -kostka chudego twarogu -ksylitol/erytrytol -mielona wanilia -2 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -migdały w płatkach lub w słupkach -truskawki -puder z ksylitolu/erytrytolu CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal
Candy Pandaswspaniałych, przepysznych, obłędnie czekoladowych placuszków. Pancakes, czyli puszyste, amerykańskie placuszki to naprawdę dekadenckie śniadanie i warto je podawać z równie pysznymi dodatkami. Placuszki będą wyśmienicie smakować z dodatkiem owoców: truskawek, wiśni, czereśni, malin czy borówek. W lato warto wykorzystać świeże owoce, ale zimą możecie się ratować (tak jak ja) mrożonymi. Jeśli brak jakichkolwiek owoców pod ręką, można też posmarować czekoladowe(...)orzechów. Domowa granola – prosty przepis Domowa granola to idealny pomysł na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem. Sprawdź przepis 3. Nocna owsianka z truskawkami Nocna owsianka to fantastyczny pomysł, kiedy wiemy, że przez poranek musi przejść jak rakieta. Przygotowując śniadanie wieczór wcześniej, oszczędzamy cenne minuty kolejnego ranka. A efektem tych przygotowań jest pyszne, pożywne
Na-talerzu.plSernik malinowy SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA Przygotowanie: 2 h + min 3 h w lodówce Składniki spód: – 150 g czekoladowych ciasteczek – 50 g rozpuszczonego masła Składniki sernik: – 450 g mrożonych truskawek – 700 g serka waniliowego homogenizowanego – 200 g śmietany 36% – 200 g cukru pudru – 8 listków żelatyny lub żelatyna sproszkowana, odpowiednia dla 800-900 ml płynu(...)szklanki zimnej wody – do przyozdobienia: świeże truskawki, maliny lub inne owoce, czekolada tarta lub rozpuszczona (do polania), cukier puder, inne Przygotowanie: Truskawki mrożone wyjmij z opakowania i pozostaw do rozmrożenia. SPÓD – Do misy miksera dodaj czekoladowe ciasteczka i zetrzyj je drobno, aż będą miały postać piasku. Do herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Okrągłą formę z odpinanym dnem wyłóż
nietylkopasta.plnutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"150 cal"},"recipeIngredient":["400 g g\u0119stego jogurtu greckiego","50 g bor\u00f3wek ameryka\u0144skich lub le\u015bnych jag\u00f3d","50 g truskawek","50 g je\u017cyn","50 g wi\u015bni","50 g ciasteczek bezowych","3 \u0142y\u017cki cukru pudru"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Owoce u\u017cyte w przepisie mog\u0105 by\u0107 \u015bwie\u017ce(...)u017cone. Je\u015bli u\u017cywasz \u015bwie\u017cych, umyj je dok\u0142adnie i osusz na \u015bcierce. Truskawkom usu\u0144 szypu\u0142ki, wi\u015bnie odpestkuj za pomoc\u0105 drylownicy.","text":"Owoce u\u017cyte w przepisie mog\u0105 by\u0107 \u015bwie\u017ce, jak i mro\u017cone. Je\u015bli u\u017cywasz \u015bwie\u017cych, umyj je dok\u0142adnie i osusz na \u015bcierce. Truskawkom usu\u0144
ProstePesto.plunoszący się zapach wypieków w mieszkaniu i zjadania ich jeszcze na ciepło jest nie do podrobienia. Przy temacie jagodowym zapraszam Was na drożdżowo-maślane bułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku(...)podsypywania - 7g drożdży suchych - 250ml mleka -75g masła 82%tłuszczu - 100g cukru -szczypta soli - 3 żółtka -1 całe jajo nadzienie: -garść truskawek - około pół litra leśnych jagód - cukier do podsypywania owoców posypka cynamonowa: - 2 łyżki cynamonu - 1 łyżka cukru - 2łyżki masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła
Symfonia Smakówokolicznych warzywniakach (wciąż jeszcze nie +) spotykam ostatnio kartki z napisem -"truskawki polskie bardzo słodkie". Cóż, trzeba chyba w takim razie zdefiniować na nowo pojęcie słodkości... (o polskości nawet nie wspomnę). Nad nasze chłodne morze wszystko przychodzi z opóźnieniem i na porządne truskawki przyjdzie jeszcze trochę poczekać, a na pewno na te najlepsze na świecie - kaszubskie. Tymczasem takie, jakie są, świetnie(...)zauważy... ;) Może się ucieszy. ;) PS2 Dawidzie, dzięki za inspirację i nie ustawaj w kuchennych zabawach (cokolwiek można mieć na myśli). ;) Składniki: ulubiony makaron (około 200 g suchego) 500 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego (mały kubek) 2 łyżki brązowego cukru skórka otarta z 1/2 cytryny około 20-30 listków świeżej mięty Wykonanie: 1/4 truskawek pokroić w plasterki. Pozostałe owoce umieścić
zadanie-gotowaniejest nudne, a wręcz przecwinie! :)) Dziś na pierwszy ogień po baaardzo długiej przerwie zapraszam Was na energetyczne batoniki a'la Lion z liofilizowanymi truskawkami. Czyli dużo orzechów, gorzkiej czekolady i kakao! Częstujcie się śmiało. Tym samym od dziś zapraszam do nowej zakładki z przepisami na zdrowe słodkości. Do usłyszenia! Julia Składniki(...)wafli ryżowych naturalnych + do posypania wierzchu - 2łyżki masła orzechowego (niesłodzonego) + do posmarowania wierzchu - garść orzechów włoskich - 50g gorzkiej czekolady (min. 72% kakao) + 1 łyżeczka oleju kokosowego - garść pokruszonych, liofilizowanych truskawek ( opcjonalnie, można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, malinami albo płatkami migdałów :)) - papier do pieczenia, sznurek albo wstążeczka ozdobna do zapakowania Przygotowanie: Rozpoczynamy od zalania daktyli wrzątkiem (jest go potrzeba
Symfonia SmakówWspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru(...)truskawek Na ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki
Krylowa KuchniaJuż są na straganach polskie truskawki! Między innymi dla tego tych knedli co roku czekam na truskawki. Tradycyjne danie bez, którego sezon truskawkowy dla mnie nie istnieje:) Delikatne, mięciutkie z pachnącym truskawkowym wnętrzem, u mnie koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Można je podać również z cynamonem. Na 16 dużych knedli: 1,5 kg "starych" ziemniaków 1 duże jajko(...)małe 400-450 g mąki pszennej 2 duże łyżki i szczypta soli 7-8 łyżeczek cukru + do posypania ok. 15 szt. truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej 1 dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto
Krylowa Kuchnia