Sernik na zimno z truskawkami Gotowy sernik z truskawkami Składniki Danie dla czterech osób 1 kg twarogu sernikiwego 600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji 100 g bis zkoptów 1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny Sposób przygotowania Dno tortownicy o średnicy ~24 cm wykładamy biszkoptem. Na biszkopcie układamy umyte truskawki. Zagotowujemy(...)cukier wraz z żelatyną. Tężejącą wodę łączymy z twarogiem sernikowym. Całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowy tort dekorujemy pozostałymi truskawkami
Miód i pieprzmożna zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla! Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru(...)smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Zacznijmy od zeszkliwienia w rondelku cebuli i czosnku z odrobią oliwy z oliwek na średnim ogniu. Następnie do rondelka dodać pokrojone truskawki i całość gotować około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać wino i pozostałe składniki i całość gotować około 10 minut lub do momentu aż się zredukuje o połowę
naRuszcieSłodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)białek (250ml) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu winnego KREM: 250g mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam je od talerzy. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser
https:KKuchniaMniamBardzo lubię połączenie jagód i truskawek, co prezentowałam tutaj . W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier(...)soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: jagody , kremówka , mascarpone , truskawki
https:KKuchniaMniamSkładniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masę przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na pół, brzoskwinie w plasterki. Sok z brzoskwiń zostawić na później. Biszkopt rozkroić na pół(po wysokości oczywiście), żeby stworzyć dwie warstwy. Śmietanę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier
Corner With RecipesIdealny deser na upały, kiedy nikt nie ma ochoty piec i dodatkowo podnosić temperatury w domu. Użyłam dużej ilości truskawek, bo uwielbiam mocno owocowe desery. Składniki: - 3 żółtka - 1/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżki masła - 2x500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym - 6 łyżeczek żelatyny - 1 galaretka - 3 szklanki truskawek Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Żelatynę rozpuść(...)gładką masę, dodaj masło i utrzyj ponownie. Dodaj serek i ucieraj dalej. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Kiedy powstanie gładka masa przelej ją do blaszki/tortownicy/naczynia żaroodpornego. Ułóż 1/3 truskawek w masie serowej. Włóż całość do lodówki i trzymaj tak długo, aż stężeje. Galaretkę przygotuj zgodnie z opakowaniem i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż galaretkę do lodówki i trzymaj
Corner With RecipesFilety w aromatycznym sosie z octu balsamicznego z rozmarynem, z dodatkiem miękkich truskawek. Filety można zamarynować wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu zajmie 10 minut :) Składniki na 2 porcje: na podstawie przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki z oliwy świeży rozmaryn 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy limonki Filety(...)miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, pokrojonym rozmarynem i wyciśniętym sokiem z limonki. Natrzeć marynatą filety. Odstawić do lodówki na 30-60 min. Sos balsamiczny z truskawkami: 2,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka soku z limonki niecała 1 łyżka oliwy sól i pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek Do miski włożyć
Moja Galeria Smakuprzemycenie owoców, których moje dzieci w normalnej postaci jeść nie chcą. Stąd na blogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy. Składniki na 2 porcje: 1 gruszka 200-250 g truskawek sok z 1 pomarańczy, około(...)szklanki 1. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki. 2. Świeże truskawki zmrozić w zamrażalniku przez około 30 min. Jeżeli używamy mrożonych lekko je rozmrozić, szczególnie jeżeli używacie blendera tzw. żyrafy może on sobie nie poradzić z całkowicie zamrożonymi truskawkami. Z blenderem kielichowym powinno pójść łatwiej, nawet bez rozmrażania. 3. Wycisnąć sok z pomarańczy. 4. Sok, gruszkę i truskawki przełożyć
Moja Galeria SmakuWedług prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek. Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, wymieszać z octem balsamicznym i cukrem brązowym. Piec 40 min w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika
Moja Galeria SmakuDzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sok/syrop z truskawek. Sok jest bardzo smaczny, bez żadnych sztucznych barwników, aromatów itp. Składniki: 4 kg truskawek Ok. 1 kg cukru ( ja sypie na oko ;) Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie je myjemy. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem tak, żeby pokrywał wszystkie truskawki. Odstawiamy truskawki na kilka
The Sweet DamselTruskawkowe szaleństwo nadal trwa, chociaż lada moment wszyscy zwariujemy na punkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo będę bardzo za nimi tęsknić. Postawiłam na delikatną i rozpływającą się w ustach piankę truskawkową z dodatkiem banana. MNIAM J Składniki: Ok. 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru Ok. 150 ml mleka 2-3 łyżeczki żelatyny(...)łyżeczki wody Wykonanie: Truskawki umyć, oderwać szypułki i wrzucić do blendera. Dodać mleko i cukier a następnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Zaczekać kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie zatopić szklankę z żelatyną w gorącej wodnej kąpieli. Do płynnej żelatyny dodać troszkę zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszać i przelać do zmiksowanych truskawek. Teraz należy dobrze wymieszać masę, żeby połączyła
The Sweet Damselmiętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Dodatkowo nie sądziłam, że zmiksowane i przecedzone truskawki z wodą tak fajnie mogą smakować. Teraz mamy ostatki truskawkowe, więc jeszcze(...)zdążycie, jak macie mrożone truskawki zdążycie na pewno, a jak nie, przepis z pewnością przyda Wam się w następnym sezonie. Napoju wychodzi cały litr, ami udało się złapać w kadr jedynie resztki, bo przy gościach zdjęć pstrykać nie wypada przecież :) Składniki: 800 g truskawek ok. 700 ml wody mineralnej niegazowanej (można gazowanej, można przegotowanej) 2-3 łyżki miodu (może
Blondynka Gotujepodziały. Tym razem postanowiłam zaskoczyć C. jednym z deserów z dzieciństwa. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę - moja wersja słynnego duńskiego kisielu okazała się niezwykle smakowita. Połączenie rabarbaru, czereśni, truskawek i poziomek jest wyjątkowo udane; słodko-kwaśna mieszanka, która - dosłownie - wbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød(...)fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle
Pożeraczka, czyli raz adobrzebaba! :) Dodatkowo, z okazji urodzin otrzymałam już prezent - Thermomix - już uważam go za niezwykłe urządzenie, a dopiero wczoraj pierwszy raz stanęliśmy twarzą w twarz! Dawno nie robiłam nic z truskawkami, zatem dzisiaj przepis na śliczne i wyśmienite placuszki z nimi w roli głównej. Wyglądają przeuroczo, aż żal ich jeść, lecz są zarazem niesamowicie smakowite - tak więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto(...)maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do posypania Wszystkie składniki prócz truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy na 10-15 minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą
Be Fit Be Strongużyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml(...)soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: owoce do ozdoby Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC
Mała Cukierenka