truskawka - 16921 przepisów (strona:141/1129)

Sernik na zimno z truskawkami 182

Sernik na zimno z truskawkami Gotowy sernik z truskawkami Składniki Danie dla czterech osób 1 kg twarogu sernikiwego 600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji 100 g bis zkoptów 1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny Sposób przygotowania Dno tortownicy o średnicy ~24 cm wykładamy biszkoptem. Na biszkopcie układamy umyte truskawki. Zagotowujemy(...)cukier wraz z żelatyną.  Tężejącą wodę łączymy z twarogiem sernikowym.  Całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.  Gotowy tort dekorujemy pozostałymi truskawkami

Miód i pieprz
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 147

można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!   Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru(...)smaku oliwa z oliwek   Przygotowanie:   Zacznijmy od zeszkliwienia w rondelku cebuli i czosnku z odrobią oliwy z oliwek na średnim ogniu. Następnie do rondelka dodać pokrojone truskawki i całość gotować około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać wino i pozostałe składniki i całość gotować około 10 minut lub do momentu aż się zredukuje o połowę

naRuszcie
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami 198

Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)białek (250ml) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu winnego KREM: 250g mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam je od talerzy. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser

https:KKuchniaMniam
Truskawki w kremie jagodowym 180

Bardzo lubię połączenie jagód i truskawek, co prezentowałam tutaj . W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier(...)soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: jagody , kremówka , mascarpone , truskawki

https:KKuchniaMniam
Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym 104

Składniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masę przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na pół, brzoskwinie w plasterki. Sok z brzoskwiń zostawić na później. Biszkopt rozkroić na pół(po wysokości oczywiście), żeby stworzyć dwie warstwy. Śmietanę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier

Corner With Recipes
Sernik na zimno z truskawkami 148

Idealny deser na upały, kiedy nikt nie ma ochoty piec i dodatkowo podnosić temperatury w domu. Użyłam dużej ilości truskawek, bo uwielbiam mocno owocowe desery. Składniki: - 3 żółtka - 1/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżki masła - 2x500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym - 6 łyżeczek żelatyny - 1 galaretka - 3 szklanki truskawek Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Żelatynę rozpuść(...)gładką masę, dodaj masło i utrzyj ponownie. Dodaj serek i ucieraj dalej. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Kiedy powstanie gładka masa przelej ją do blaszki/tortownicy/naczynia żaroodpornego. Ułóż 1/3 truskawek w masie serowej. Włóż całość do lodówki i trzymaj tak długo, aż stężeje. Galaretkę przygotuj zgodnie z opakowaniem i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż galaretkę do lodówki i trzymaj

Corner With Recipes
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 165

Filety w aromatycznym sosie z octu balsamicznego z rozmarynem, z dodatkiem miękkich truskawek. Filety można zamarynować wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu zajmie 10 minut :) Składniki na 2 porcje: na podstawie przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki z oliwy świeży rozmaryn 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy limonki Filety(...)miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, pokrojonym rozmarynem i wyciśniętym sokiem z limonki. Natrzeć marynatą filety. Odstawić do lodówki na 30-60 min. Sos balsamiczny z truskawkami: 2,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka soku z limonki niecała 1 łyżka oliwy sól i pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek Do miski włożyć

Moja Galeria Smaku
Smoothie truskawkowo-gruszkowe z sokiem z pomarańczy 131

przemycenie owoców, których moje dzieci w normalnej postaci jeść nie chcą. Stąd na blogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy. Składniki na 2 porcje: 1 gruszka 200-250 g truskawek sok z 1 pomarańczy, około(...)szklanki 1. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki.  2. Świeże truskawki zmrozić w zamrażalniku przez około 30 min. Jeżeli używamy mrożonych lekko je rozmrozić, szczególnie jeżeli używacie blendera tzw. żyrafy może on sobie nie poradzić z całkowicie zamrożonymi truskawkami. Z blenderem kielichowym powinno pójść łatwiej, nawet bez rozmrażania. 3. Wycisnąć sok z pomarańczy. 4. Sok, gruszkę i truskawki przełożyć

Moja Galeria Smaku
Lody z pieczonych truskawek 121

Według prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek.  Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, wymieszać z octem balsamicznym i cukrem brązowym. Piec 40 min w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika

Moja Galeria Smaku
Sok z truskawek 96

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sok/syrop z truskawek. Sok jest bardzo smaczny, bez żadnych sztucznych barwników, aromatów itp. Składniki:   4 kg truskawek Ok.  1 kg cukru ( ja  sypie na oko ;) Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie je myjemy. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem tak, żeby pokrywał wszystkie truskawki. Odstawiamy truskawki na kilka

The Sweet Damsel
Truskawkowa pianka 95

Truskawkowe szaleństwo nadal trwa, chociaż lada moment wszyscy zwariujemy na punkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo będę bardzo za nimi tęsknić. Postawiłam na delikatną i rozpływającą się w ustach piankę truskawkową z dodatkiem banana. MNIAM J Składniki: Ok. 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru Ok. 150 ml mleka 2-3 łyżeczki żelatyny(...)łyżeczki wody Wykonanie: Truskawki umyć, oderwać szypułki i wrzucić do blendera. Dodać mleko i cukier a następnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Zaczekać kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie  zatopić szklankę z żelatyną w gorącej wodnej kąpieli. Do płynnej żelatyny dodać troszkę zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszać i przelać do zmiksowanych truskawek. Teraz należy dobrze wymieszać masę, żeby połączyła

The Sweet Damsel
Truskawkolada I, czyli "Lemoniada Truskawkowa" 131

miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Dodatkowo nie sądziłam, że zmiksowane i przecedzone truskawki z wodą tak fajnie mogą smakować. Teraz mamy ostatki truskawkowe, więc jeszcze(...)zdążycie, jak macie mrożone truskawki zdążycie na pewno, a jak nie, przepis z pewnością przyda Wam się w następnym sezonie. Napoju wychodzi cały litr, ami udało się złapać w  kadr jedynie resztki, bo przy gościach zdjęć pstrykać nie wypada przecież :) Składniki: 800 g truskawek ok. 700 ml wody mineralnej niegazowanej (można gazowanej, można przegotowanej) 2-3 łyżki miodu (może

Blondynka Gotuje
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

podziały. Tym razem postanowiłam zaskoczyć C. jednym z deserów z dzieciństwa. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę - moja wersja słynnego duńskiego kisielu okazała się niezwykle smakowita. Połączenie rabarbaru, czereśni, truskawek i poziomek jest wyjątkowo udane; słodko-kwaśna mieszanka, która - dosłownie - wbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød(...)fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 340

baba! :) Dodatkowo, z okazji urodzin otrzymałam już prezent - Thermomix - już uważam go za niezwykłe urządzenie, a dopiero wczoraj pierwszy raz stanęliśmy twarzą w twarz! Dawno nie robiłam nic z truskawkami, zatem dzisiaj przepis na śliczne i wyśmienite placuszki z nimi w roli głównej. Wyglądają przeuroczo, aż żal ich jeść, lecz są zarazem niesamowicie smakowite - tak więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto(...)maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego   - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do posypania Wszystkie składniki prócz truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy na 10-15 minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą

Be Fit Be Strong
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 218

użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml(...)soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: owoce do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC

Mała Cukierenka