Witajcie Kochani w ten ciepły, majowy dzień. Dziś mam dla Was przepis na pulchniutkie, słodziutkie bułeczki drożdżowe wypełnione waniliowym budyniem i nadającymi soczystości, pachnącymi truskawkami. Idealne zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, czy jako piknikowy smakołyk. Dodam jeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami(...)chyba że z cukrem to 60 g-z tym że jeśli zdecydujemy się na budyń z cukrem redukujemy ilość dodatkowego cukru z 4 do 2 łyżek) kilka truskawek 250 ml mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy. W reszcie zimnego mleka roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy
Rozpustne gotowaniesię zapomnieć. Upieczone na maślance są mięciutkie i wilgotne, a dodatek kakao nadaje im cudownie czekoladowego smaku. Do tego chrupiąca, kakaowa kruszonka i ukryta pod nią soczysta truskawka. Wymarzony deser na piknik - póki co, taki w salonie . Ale liczę na to, że już niedługo pogoda poprawi się na tyle, że wyjście z domu znów stanie się przyjemnością. Kakaowo-maślankowe muffinki(...)truskawkami i kruszonką Składniki: (na 12-14 sztuk) 220 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kruszonka: 30 g cukru 35 g mąki pszennej 10 g kakao 30 g zimnego masła dodatkowo: 12-14 truskawek Mąkę i kakao na kruszonkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami Orzeźwiający koktajl truskawkowy z miętą Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Lody truskawkowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa Muffinki razowe z truskawkami i bananami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym Ciasto truskawkowe z serkiem(...)truskawkowo-porzeczkowa Koktajl truskawkowy z białą czekoladą Koktajl ananasowo-truskawkowy Deser truskawkowy Panna Cotta z musem truskawkowym Tort straciatella z truskawkami Ciasto truskawkowe
Passions hobbies lifeBardzo lubię rolady, ale są mają dla mnie jedną wadę - zbyt szybko się kończą. Dzisiaj pyszna rolada truskawkowa. Jako, że do świeżych truskawek jeszcze daleko, wykorzystałam mrożone zapasy, a raczej resztki zapasów. Do tego mój ulubiony biszkopt i masa cukru pudru. Niebo w gębie!!! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa(...)litra potłuczonych lub zmiksowanych truskawek (u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po żółtku i ubijać jeszcze przez chwilę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Ciasto wyłożyć na dużą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKoktajl truskawkowy Sezon na truskawki już się zaczyna. Ich najniższa cena to 5-6zł za kg, więc spokojnie można sobie pozwolić na duże ilości koktajli z nimi. Szkoda tylko, że to jeszcze nie nasze polskie owoce, ale to już niedługo. Przemierzając krakowski Stary Kleparz z każdej strony dobiegał mnie ich zapach. Już od samego wejścia (po minięciu koszy, które(...)pachniały troszkę inaczej niż truskawki…) unosi się ich aromat. Piękny, kojarzący się z wiosną, dzieciństwem i szczęściem. Po kilku krokach w głąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki, postanowiłem, że pierwszym przepisem z nimi w roli głównej na blogu będzie koktajl. Klasyka, która w te słoneczne dni będzie
Blendmanweekend piekę jakieś ciasto. Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki: biszkopt migdałowy(...)śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (może być więcej) 1 śmietan-fix 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować aż piana będzie lśniąca. Żółtka rozbełtać
Amatorka kuchennafarbowaniu. Przepis z bloga Kokoko wypróbowałam już kiedyś i smak mnie zachwycił. Teraz do przepisu wróciłam, w nieco tylko innej formie, z lekko zmienionymi proporcjami i udoskonaleniem w postaci truskawek. Połączenie białej czekolady z kardamonem jest absolutnie obłędne. Do tego kruchutki, intensywnie kakaowy spód i soczyste truskawki; wszystko to podane w formie małych, zgrabnych tartaletek. Wyglądają uroczo, a smakują niebiańsko(...)której stronie staniecie...? Czekoladą zapachniało dzisiaj również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko , Emilii i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki: (na 6 tartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserowym sosie truskawkowym. Danie idealne zwłaszcza na ciepłe dni. Choć i o innych porach roku smakuje równie dobrze, ale wówczas do przygotowania takiego obiadu trzeba wykorzystać mrożone lub niekrajowe truskawki. Czy Wy również lubicie takie proste dania z makaronem? Makaron w miętowo serowym sosie truskawkowym 2016-04-15 14:03:31 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Ingredients Składniki: (sos na 4-5 porcji) 12 dużych truskawek 140 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0% tłuszczu) 6 listków świeżej mięty 2 1/2 łyżki śmietanki 18% (można zamienić np. na jogurt typu greckiego) ugotowany makaron świderki opcjonalnie kilka listków
Słodkie okruszkiKiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego, niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ? Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania(...)sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani. Gdy przychodziła wiosna i pojawiały się truskawki, pieczenie jej stało się naszym sobotnim rytuałem, weekend bez drożdżówki ???? łeeeeee To nasz patent na wszelkie smutki i radości, chwile dobre i złe. A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona
Wanilia i Kardamonmniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji. Składniki na 33 muffiny: - 3 i ¾ szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 i ¼ łyżeczki proszku(...)pieczenia - 3 jajka - ¾ szklanki oleju kokosowego - ¾ szklanki słodkiej śmietany - esencja migdałowa - ok. 85g jagód goji - truskawki - cukier puder do oprószenia Do jednej miski dodajemy jajka, śmietanę – ubijamy rózgą – dodajemy olej kokosowy i esencję migdałową – łączymy składniki. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki z obu misek
mojewypiekiinietylkoDzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno, który przyrządzicie z trzech składników: jogurtu naturalnego, galaretki i truskawek. Deser łatwy i bardzo smaczny :) Do przygotowania truskawkowej galaretki możecie użyć mrożonych owoców. Składniki na 4 małe lub 2 duże desery: 1 duży jogurt naturalny (370-400 g) 1 galaretka o smaku kiwi + 100 ml wrzącej wody 1 łyżeczka żelatyny(...)wrzącej wody 100 g truskawek mrożonych 3 łyżki zwykłego cukru ewentualnie cukrowa posypka do dekoracji Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Ostudzić. Następnie wymieszać ją z jogurtem naturalnym. Masę przelać do mniejszych szklanek. Wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować truskawkową galaretkę. Do rondelka dodać mrożone truskawki, wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Truskawki zagotować. Gdy będą miękkie
UgotowaćDziś intertnet huczy przeróżnymi pomysłami na walentynkowe przepisy, ja również postanowiłam dodać swoje "trzy grosze". Przygotowałam banalną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę ze szparagami i truskawkami . Uda się ona każdemu, a Wasz partner z pewnością będzie nią zachwycony. Mnie ta sałatka bardzo smakowała, ponieważ lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego - słodycz dają truskawki, które muszę przyznać, jak na tę porę(...)inną okazję, gdyż jest bardzo smaczna i wygląda niezwykle kusząco, a do tego jest lekka i cudownie orzeźwiająca, dlatego warto będzie ją powtórzyć wiosną, gdy pojawią się prawdziwe, polskie truskawki. Polecam i życzę Wam miłego dnia! Składniki : Sałata lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól
Codzienne GotowanieWaniliowy pudding z tapioki podany z truskawkami jest to przekąską na słodko, która świetnie smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Tapioka wygląda jak małe, mleczne kuleczki. Namięka, staje się przezroczysta i zwiększa swą objętość po ugotowaniu. Zasmakuje każdemu, kto lubi jeść budynie i mleczne kremy. Ponadto pudding z tapioki będzie idealny dla osób na diecie bezglutenowej(...)lekko strawnej. Składniki: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki cukru, np. brązowego truskawki mrożone Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać
Ugotowaćdobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser(...)obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy
moj przepis naczekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną
moj przepis na