wiem jak Wy ale ja w sezonie mogę jeść truskawki na śniadanie, obiad, deser i kolację. Połączenie z czekoladowym makaronem, który właśnie odkryłam, idealnie nadaje się na każdy wymieniony posiłek. Szybko, letnio i pysznie. Polecam. Składniki: 150 g makaronu czekoladowego 2 łyżki cukru – do gotowania 8 truskawek łyżka śmietany 18% łyżeczka prażonych wiórków kokosowych łyżeczka cukru do truskawek Wykonanie(...)1.Makaron ugotować w posłodzonej wodzie. 2. Truskawki obrać, pognieść widelcem i wymieszać ze śmietaną 3. Ułożyć makaron na talerzu, polać truskawkami, oprószyć wiórkami kokosowymi i gotowe. Ale uwaga! Wciąga
Mama z miastamocnego espresso Masa serowa • 500 g sera mascarpone • 500 g jogurtu greckiego • 3 czubate łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 4 płaskie łyżki żelatyny Polewa truskawkowa • 1 opakowanie truskawek mrożonych 450 g • 3 łyżki cukru • 2 łyżki kisielu truskawkowego bez cukru • 2 płaskie łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej chwilę ubijać. • Dodawać(...)tężeje. • Biszkopt ułożyć w czystej tortownicy, zalać masą serową i wstawić do lodówki na 2 godziny. • W tym czasie przygotować masę truskawkową. Polewa truskawkowa • Truskawki zalać 1 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. • Wyjąć całe truskawki. • Kisiel zalać odrobiną zimnej wody, wlać do truskawek i gotować, aż zgęstnieje. • Wsypać suchą żelatynę
To co kochamLekkie danie wiosenne z dowolnym rodzajem makaronu i orzeźwiającym musem truskawkowym. Mogłabym jeść codziennie! Składniki na 4 porcje: • 250 g makaronu świderki • 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 cukier waniliowy • sól do gotowania makaronu Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, ok. 15 sztuk odłożyć pokrojone w ćwiartki. • Resztę truskawek(...)cynamonem na gładki mus. • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać ciepłą wodą. • Na dno miseczek wrzucić po kilka kawałków truskawek. • Na wierzch ułożyć makaron, polać truskawkowym musem i udekorować resztą pokrojonych truskawek
To co kochamSezon truskawkowy w pełni, więc na każdym blogu kulinarnym znajdziemy ciekawe przepisy z truskawkami. U mnie są to muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka(...)cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche składniki • 2 szklanki mąki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki soli • otarta skórka z 1 cytryny Mokre składniki • 2 jajka • 1 szklanka mleka • 100 g stopionego masła Wykonanie: • Wymieszać
To co kochamkuchni i gotowania, tym bardziej, że marzymy o czymś świeżym, orzeźwiającym i zimnym. Moja propozycja na lekki obiad to ryż z truskawkami na zimno. Przygotowałam dwie wersje podania takiego dania, ale gdy nie macie czasu i siły na wymyślne aranżacje to po prostu wymieszajcie wszystkie składniki razem(...)smak pozostanie ten sam, tylko wygląd trochę inny. Ryż może być biały, bez dodatku kurkumy. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżeczka soli • 500 g truskawek • 400 g śmietany 18% – 1 duże opakowanie • 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: • Ryż ugotować na sypko w wodzie z solą i kurkumą, tak jak się gotuje makaron
To co kochamokazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. • Wrzucić żółtka(...)tortownicy, boki posmarować delikatnie olejem, wystudzony biszkopt położyć na środku – zawsze po upieczeniu trochę odstaje od boków i robi się przerwa. • Duże truskawki pokroić na plastry i ułożyć je na obwodzie między biszkoptem a tortownicą, przyklejając je do boków posmarowanych olejem. Masa truskawkowo-serowa • 1 kg truskawek obrać
To co kochamDzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy • 1 galaretka truskawkowa / 250 ml wody • 250 ml śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany 18% • ok. 1 kg truskawek pokrojonych Wierzch biszkoptu – 1 galaretka cytrynowa / 250 ml Wykonanie: • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. • Wsypać przesianą
To co kochamTruskawkowy, gęsty chłodnik, bardzo orzeźwiający dzięki dodatkowi mięty, czyli wszystko to, co lubię! Celowo nie dodałam żadnego cukru, bo truskawki mają swoją naturalną słodycz i kulinarnym przestępstwem byłoby zabijać ten smak. Ale różne są gusta, moja rodzina dosładza, ale ja w ogóle nie jem cukru i dla mnie wszystko jest słodkie. Można więc dodać cukier(...)smak. Natomiast dodatek wiórek kokosowych był tutaj strzałem w dziesiątkę – wiórki nadają chłodnikowi strukturę i delikatnie chrupią, zaskakując swoją obecnością. Podobno idzie lato i podobno truskawki się kończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest niepowtarzalny. Jeśli ktoś czuje awersję do samego słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl
To co kochamSzybki torcik biszkoptowy z masą serową i truskawkami do popołudniowej kawki jak znalazł! Ja w tym sezonie truskawkami nie mogę się najeść. Kupuję praktycznie codziennie łubiankę i tylko śmiga. Nie zdążyłam nic zamrozić ani przetworzyć w inny sposób i w tym tygodniu nie zanosi się na to. Może jeszcze będą(...)szklanki cukru pudru • 200 g serka śmietankowego • 2 łyżki soku z cytryny Poncz • 1/2 szklanki wody • 3 łyżki rumu • sok z 1/2 cytryny Dekoracja • 500 g truskawek • kilka kostek czekolady gorzkiej • 100 g płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę
To co kochamTradycyjne naleśniki z białym serem , tym razem z rodzynkami i z truskawkami. Truskawki są rozgniecione widelcem, ale można zmiksować je i wtedy powstanie sos do naleśników. Takie naleśniki najlepiej smakują o tej porze roku w sezonie truskawkowym. Składniki na 20 naleśników: • olej do smażenia naleśników • masło do odsmażenia(...)naleśników • truskawki Ciasto • 2 szklanki mleka • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju Ser • 500 g sera półtłustego • 2 żółtka • 3 czubate łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 4 łyżki rodzynek Wykonanie: • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej, i również
To co kochamjest gorąco. Nie tak jeszcze jak bym chciała, bo czekam na te największe upały, ale jest to już pora na chłodnik. Proponuję z truskawek i awokado, lekko wytrawny czyli o naturalnej słodyczy truskawek. Pachnie koperkiem i bazylią, chrupie migdałami i orzechami. W sam raz na koniec sezonu truskawkowego(...)nadzieję, początek upalnego lata. Składniki na 2 porcje: • 2 szklanki truskawek • 1 awokado • 1 mały jogurt naturalny • pęczek koperku • liście bazylii • 4 łyżki płatków migdałowych • orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: • Umyte truskawki zmiksować z awokado i jogurtem. • Dodać posiekany koperek i liście bazylii i jeszcze zmiksować. • Przelać chłodnik do miseczek, posypać płatkami migdałowymi
To co kochamSezon na truskawki i rabarbar w pełni. Pyszne owoce, których na targach i działkach pełno mają swój czas. Warto więc zaopatrzyć się w kilka kilogramów pysznych owoców i wyczarować z nich pyszne ciasta. Dziś polecić Wam mogę pyszne Ciasto z truskawkami i rabarbarem. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE(...)Ciasto z truskawkami i rabarbarem CIASTO 2 i 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki cukru kostka margaryny cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka DODATKOWO 30 dag truskawek 6 lasek rabarbaru szklanka cukru KRUSZONKA pół margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru Do miski dajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane
Gotuję TestujęBardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny w upalny dzień. Nie robi się go długo, a jest naprawdę smaczny. Dodatkowo pyszne truskawki, mniam! -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Ciasto francuskie z truskawkami MASA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix DODATKOWO 15 dag truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego POLEWA(...)środku (w dziurce) wyrośnie ciasto, dlatego należy je przebić widelcem lub nożem, tak aby powstała dziurka. Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fix i cukier puder. Włożyć do dziurek. Truskawki przekroić na pół. Ułożyć na śmietanie. Do rondelka włożyć margarynę, cukier, wodę i kakao, stopić na najmniejszym ogniu palnika. Mieszać cały czas. Ostudzić. Polać po truskawkach i śmietanie. Smacznego
Gotuję TestujęDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też) w okresie letnim zamroziło sobie owoce i teraz są doskonałe do wyciągnięcia i zajadania się nimi. Ja też miałam mrożone truskawki i przygotowałam z nich tego oto biszkopta. Jest przepyszny. A jeśli nie macie(...)własnych truskawek mrożonych, można je bez problemu kupić w większości sklepów o każdej porze roku. Masa śmietankowa i mus truskawkowy rozpływają się w ustach. Z pewnością goście to docenią. Spróbujcie! -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ PORCJI: ok. 15 Biszkopt z musem truskawkowym BISZKOPT
Gotuję Testuję