Domowe eklerki z bitą śmietaną i truskawkami zamarzyłam sobie ostatnio do kawy. To pyszne, lekkie ciasteczka z ciasta parzonego. Nie wymagają skomplikowanych składników ani przyrządów. Wystarczą dobre chęci i nieco ponad godzinka wolnego czasu. Naprawdę!. Ciasto parzone jest bardzo wdzięczne w obróbce. Moje eklerki przełożyłam bitą śmietaną i dodałam kilka plasterków świeżych truskawek. Wiem, że truskawki nie smakują(...)się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI CIASTO PARZONE 1 szklanka wody 125 gram masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli NADZIENIE śmietanka 30 % DODATKOWO cukier puder do posypania truskawki bądź inne owoce W garnku zagotować wodę z solą i z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub kulką do ciasta, aż powstanie jednolita masa odchodząca
Pieguskowa KuchniaPolecam coś na szybkie niedzielne śniadanie. Ostatnie podrygi truskawek zamrożonych z zeszłego roku. Nie wiem jak Wy, ale jakoś żal mi było jeść i dozowałam sobie doznania. A że już można zjeść przepyszne truskawki tegoroczne, to coś trzeba zrobić z tą resztką w zamrażalniku. I tak powstała wersja crumble kukurydziane. Zamiast prawdziwej kruszonki, płatki kukurydziane :) Składniki: 1-2 szklanki(...)mrożonych truskawek - mogą być oczywiście świeże 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Przygotowanie: w kokitkach układamy truskawki, tak aby nie było widać dna :) czyli tak do ok 1/3 wysokości do miski wsypujemy płatki kukurydziane i je kruszymy dodajemy masło i cukier i wyrabiamy kruszonkę truskawki przykrywamy płatkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotowanie z pasjąSezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze ciasto z truskawkami to był biszkopt z galaretką. Tym razem mała wariacja. Miśka uwielbia chałę, a że i truskawki wcina to mała zmiana. Polecam bułeczki szczególnie na wyjścia do parku, na spacer(...)moje zjadło). Składniki: 300 g mleka 50 g masła 20 g drożdży 60 g cukru 550 g mąki 1/4 łyżeczki soli - można powiedzieć duża szczypta truskawki - od naszej miłości do truskawek zależy ile chcemy - ale tak 250 g powinno wystarczyć serek ricotta Przygotowanie: do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier - podgrzać
Gotowanie z pasjąTruskawki pod chmurkami pokochają wszystkie dzieci :). Słodkie truskawki, czekolada i bita śmietana stanowi pokusę nie do odparcia dla każdego! Radzę zrobić z podwójnej, a nawet potrójnej porcji! Gwarantuję, że wszystkie truskawki znikną z talerza zanim podacie kawę ;). Składniki: ok 20 truskawek 30 g mlecznej czekolady, połamanej 30 g gorzkiej czekolady, połamanej(...)śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 1 łyżka Więcej... Artykuł Truskawki pod chmurkami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłniż ciasto, ze wzgl. na niezbyt słodki smak i pieczenie w niewielkiej, typowo chlebowej keksówce . Wpadł mi w ręce intrygujący przepis z bloga Ciastka - domowe słodkości z dodatkiem sezonowych truskawek, który zmodyfikowałam pod potrzeby mniejszej blaszki i własne dodatki aromatycznych przypraw. Dobry to był wybór, bo ciasto wyszło mięciutkie, wilgotne, pachnące cynamonem i kardamonem , przyjemnie kwaskowate od truskawek(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki soli 80ml oleju rzepakowego 120g jogurtu naturalnego 200g świeżych truskawek cukier puder - do obsypania z wierzchu Truskawki obszypułkować, umyć, osuszyć z wody i pokroić na plasterki. Do oddzielnej miski przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, cynamonem
Grunt to przepis!Ciasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami. Składniki masy śmietankowej: 300 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 300 ml śmietany 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki masy truskawkowej: 500 g truskawek 100 ml gorącej wody(...)energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietana jest gęsta i jest jej mało, więc trwa to dość długo. Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy je ze śmietaną. Wykonanie masy truskawkowej: Truskawki miksujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami. Wykonanie ciasta: Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki
Smak mojego domuopakowanie podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 250 gr mascarpone 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru Diamant <--Klik 200 gr truskawek + 1 płaska łyżeczka żelatyny 200 gr brzoskwiń + 1 płaska łyżeczka żelatyny brzoskwinia i truskawki do dekoracji 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, następnie wlewamy ją do musu(...)truskawek, mieszamy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz partiami mascarpone. 3. Zaczynamy od musu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy
Gotowanie...to proste !wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju(...)wegańskiego jogurtu naturalnego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią* 1/2 szkl cukru lub ksylitolu 250 g truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. Masę na spód ciasta przełóż
wegujemyKasza jaglana na mleku z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika a owoce witamin. Składniki: (na 4 porcje) szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sól 250kg truskawek 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) Skórka starta z ½ cytryny 0,5 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej(...)płyn zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco mleka. W czasie gdy gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się
Pyry na Gazwitaminą B2. Migdały poleca się również kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, gdyż zawierają dużo żelaza, neutralizują objawy zgagi i wspomagają laktację. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka truskawek 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki masła migdałowego Primavika Dekoracja: kawałki świeżych truskawek płatki migdałowe Wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy na sitku, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki(...)musu z truskawek dodajemy jogurt grecki, cukier puder oraz masło migdałowe. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Podłużną formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Wkładamy do zamrażalki na całą noc. Następnego dnia wyciągamy lody z zamrażalki i przed nałożeniem czekamy około 5 min., aby nieco odtajały. Nakładamy do pucharków i dekorujemy kawałkami truskawek
Kuchnia MagdaLenyCytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to klasyczny kruchy placek z owocami, wzbogacony o świeży smak cytryny. Całość zwieńcza polewa jogurtowa, którą również urozmaica dodatek soku z cytryny. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 320g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 małe jajko skórka otarta(...)cytryn 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli NADZIENIE OWOCOWE 400g truskawek 200g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA JOGURTOWA 60g cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko, skórkę
Smakołyki Berenikiroku drogich letnich owoców. Nie straszne mi jednak ceny; po dziwnej, szaro-błotnistej zimie nie mogę oprzeć się soczystym kolor. Znoszę więc do domu czereśnie, nektarynki i truskawki, z ogrodu przynoszę rabarbar i tworzę, na przekór aurze, letnie ciasta i desery. Jest pysznie! Tym razem mam dla Was przepis z Bage og sylte , nr 1/2016. Nie mogłam oprzeć się(...)czerwonymi owocami i rabarbarem Składniki: (na 6-8 porcji) mus rabarbarowy: 425 g oczyszczonego rabarbaru 1 jabłko 75 g cukru 50 ml wody mus z czerwonych owoców: 125 g truskawek 100 g malin 75 g cukru 75 ml wody krem: 500 g skyra (gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego) 250 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis na szybki i banalnie prosty deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i galaretką. Pierwsza nasza warstwa to galaretka z owocami, następna delikatna pianka jogurtowa, a ostatnia śmietana. Lubicie takie desery? Ja uwielbiam :) Składniki: 3 galaretki truskawkowe 350 g truskawek 200 ml jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 36% czekolada 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek do dekoracji(...)Wykonanie: W garnku zagotować 750 ml wody i rozpuścić w niej 2 galaretki, wystudzić. Do każdego pucharka włożyć umyte, oczyszczone truskawki i zalać galaretką, odłożyć do lodówki by stężała. W tym czasie zagotować 200 ml wody i rozpuścić w nie trzecią galaretkę, wystudzić. Jogurt naturalny przełożyć do garnka, dodać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na galaretkę, odłożyć ponownie
magiczna kuchnia KasiSezon truskawkowy trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia. Zimny deser, idealny na ciepłe dni. Składniki masy śmietankowej: 400 ml mleka 6 płaskich łyżek nasion chia 400 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe z cukrem 140 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30% 2 łyżki syropu waniliowego Ponadto(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe z cukrem 800 ml gorącej wody Wykonanie: Tortownicę wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Truskawki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowanie masy śmietankowej: Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego nasiona chia i odstawiamy na 1 godzinę, do napęcznienia. Do gorącej wody (400 ml) dodajemy galaretki agrestowe, cukier
Smak mojego domujego przygotowanie! Dziecko było zachwycone :) Bardzo mocno polecam! Masa truskawkowa: 1 puszka mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 10 dag. świeżych truskawek Masa brzoskwiniowa: 1 puszka mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka kryształowa (przezroczysta) 4 brzoskwinie z puszki Polewa truskawkowa: 300 ml zmiksowanych truskawek(...)galaretka truskawkowa Dodatkowo: paczka herbatników typu petitki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną galaretkę truskawkową i jedną galaretkę kryształową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki, brzoskwinie w większą kostkę. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Masa truskawkowa : 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną puszkę mleczka kokosowego light wymieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie