Pierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść(...)truskawek Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować truskawkami
Kuchnia w oparachTruskawka lemoniada Truskawka lemoniada Na upalne dni polecam truskawkową lemoniadę. Składniki 1truskawek malin sok z jednej cytryny łyżka miodu szklanka schłodzonej wody Wykonanie Truskawki zmiksować z miodem i sokiem z cytryny. Dodać schłodzoną wodę. Wymieszać. Zamiast truskawek można zrobić z malinami. Artykuł Truskawka lemoniada pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaFrużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach(...)miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę? Frużelina truskawkowa: 180 g świeżych/mrożonych truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego, do smaku 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody* Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy
Słodki PomysłZapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :) PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej 80 g cukru trzcinowego 60 g masła(...)farina 80 g di zucchero di canna 60 g di burro 50 ml di latte 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 uovo zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym miksujemy jajko z mlekiem i ricottą. W drugim naczyniu mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym
La grande e la piccola cuocaMoje były gotowe po 50 minutach. Idealnie zimne i idealnie kremowe – część zjedliśmy natychmiast, a część zamroziliśmy na później. Niebo w gębie! Drugim wypróbowanym przeze mnie smakiem była TRUSKAWKA – lody bardziej sorbetowe niż śmietanowe ze względu na dużą ilość truskawek, a mniejszą ilość śmietany. Wykorzystałam truskawki mrożone – genialny pomysł! LODY TRUSKAWKOWE SKŁADNIKI: * śmietana(...)mleko tłuste – 150 ml * truskawki ( mrożone ) – 350 g * cukier – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Truskawki siekamy na drobno, wkładamy do misy, zalewamy śmietana i mlekiem, dodajemy cukier, uruchamiamy. W trakcie ucierania możemy dodać np. kawałki czekolady! Po ok. 45 minutach lody gotowe! PODSUMOWUJĄC: Automat do lodów to jedno z tych urządzeń, o których kiedyś myślałam
Ostra na SłodkoKochani, chciałam podzielić się z Wami przepisem na tort, który upiekłam dla mojej rodziny na dzień mamy. Delikatny biszkopt, przełożony nie za słodką masą z dodatkiem pysznych, aromatycznych truskawek. Biszkopt składniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Białka(...)sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki różnie pieką. Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej jednak robić, to na drugi dzień. Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki. Masa: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego
W garach u GosiKolejna propozycja na zdrowe śniadanie lub deser przed wami. Płatki orkiszowe, jogurt kokosowy oraz świeże aromatyczne truskawki. Co więcej pisać? Płatki orkiszowe doskonale sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, ale aby nadać im nieco charakteru podczas gotowania dodałam odrobinę soku pomarańczowego oraz szczyptę mielonych goździków. Lubię takie niekonwencjonalne połączenia i tym razem również był to strzał w dziesiątkę(...)truskawki lubią kokos już wam pisałam chyba nie raz, a w tym zestawieniu ma to dodatkowy walor w postaci kompletnej fuzji smaków. Jeśli jesteście smakoszami i nie boicie się nowych połączeń, to ten przepis jest dla was. Śniadanie to jest oczywiście w wersji wegańskiej, ale mimo to polecam ją każdemu. Zapraszam. Składniki : 3 łyżki płatków orkiszowych
vaniliowoczekoladowaPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą połówkę wyśmienitym niedzielnym śniadaniem. Jeśli szukacie innych propozycji na śniadanie zajrzyjcie TUTAJ ! Składniki 400g serka ricotta 6 łyżek mąki 2 jajka 150g jogurtu naturalnego olej do smażenia Dodatki syrop klonowy jogurt naturalny truskawki, ewentualnie(...)inne sezonowe owoce Przepis na placuszki z ricottą i truskawkami W misce miksujemy, albo dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki – serek ricotto, jajka, mąkę i jogurt naturalny. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy okrągłe placuszki na rumiany kolor. Po usmażeniu placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, albo syropem klonowym i truskawkami. Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lemoniada truskawkowa – to nasza kolejna orzeźwiająca propozycja na upały – nie tylko w sezonie truskawkowym, ponieważ do wykonania tej lemoniady zamiast świeżych truskawek możecie użyć także mrożonych. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by lemoniadą truskawkową cieszyć się przez cały okres upałów :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – Składniki: ok. 0,5 kg truskawek(...)same listki jeśli ogrodowej 5 szklanek (1 i 1/4 litra) zimnej wody niegazowanej kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę truskawkową: Truskawki umyć, obrać z szypułek, następnie zmiksować blenderem na jdnolity mus. Cytryny również porządnie umyć. Jedną z nich pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z pozostałych dwóch cytryn wycisnąć
Kulinarne Przebojerabarbarem, truskawkami i ziołami 4 porcje: 200 g ryż arborio (do risotto) 400 ml mleczka kokosowego (puszka) 2-3 łyżki ksylitolu 1 cienka łodyga rabarbaru ok. 300 truskawek 1 gałązka rozmarynu garść bazylii i mięty Rabarbar i truskawki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Kilka łyżek stałej części mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Dodajemy ryż, smażymy mieszając. Dokładamy partiami stałą część mleka(...)kokosową, dodajemy ksylitol, rabarbar oraz gałązkę rozmarynu. Gdy ryż wchłonie cały płyn dolewamy partiami wodę – ok. 300-400 ml. Wyjmujemy gałązkę, dodajemy posiekaną miętę i bazylię oraz połowę truskawek. Mieszamy. Wykładamy do miseczek, dodajemy pozostałą część truskawek. porcja ma ok. 420 kcal
KucharzycaCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedną połówkę
Kuchnia MagdaLenyCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedną połówkę
Kuchnia MagdaLenyDelikatny śmietankowo-kakaowy deser z dodatkiem truskawek. W sam raz na weekend lub Wielkanoc :) 6 porcji: 330 ml śmietanki 30% 120 ml mleka 50 g drobnego cukru 50 g ciemnego kakao DecoMorreno 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 0/5 łyżeczki ziarenek wanilii 6 łyżeczek pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) świeże truskawki do podania Śmietankę z mlekiem, cukrem i kakao dokładnie(...)Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem, foremki wkładamy na kilka sekund do ciepłej wody, dzięki czemu łatwiej będzie wyciągnąć deser. Podajemy posypany pudrem truskawkowym oraz ze świeżymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Kakaowa pana cotta z truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSernik z truskawkami jest obłędny w smaku i szczerze Wam polecam ten przepis. Sam sernik jest delikatny i przepyszny, po prostu idealny, zaś dodatek truskawek w galaretce nie tylko podkreśla smak, ale również bardzo ładnie wygląda. Taki sernik sprawdzi się nie tylko na Wielkanocny stół, ale również z okazji imprez okolicznościowych lub po prostu do kawy w weekend. Osobiście(...)masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 1 cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g truskawek 2 białe galaretki + 700 ml wody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki
Passions hobbies life