proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny ok 1 kg truskawek Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozkładamy truskawki. Ponieważ truskawki są soczyste, ja ciasto posupuję kaszą manną i dopiero wykładam truskawki Kruszonka(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100g masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tak by powstała kruszonka i posypujemy nią truskawki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut
Cynamonowe szczęściewidzicie to?! Codziennie nie mogę wyjść z podziwu, jak w jedną noc może urosnąć tyle truskawek! Odkuwam się za wszystkie czasy. Ostatnio pojechałam do Dziadków w odwiedziny. I nie mogłam odmówić przyjęcia prawie 9 kilo (!) tych małych pyszności. Zachodziłam więc w głowę, co z nimi zrobić... Moja pierwsza myśl - zjeść na raz tyle, bym miała dosyć przez dwa lata(...)wszystkie możliwe do zrobienia przetwory, ciasta, ciasteczka, smoothies ...a nawet pomysł na moją jutrzejszą urodzinową wódkę ;P Kto by pomyślał, ile różnorakich przysmaków może człowiek wynaleźć na jedne, jedyne truskawki? I kiedy to zostało już powiedziane, porozmawiajmy o tym cieście. Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie napisać "TYM cieście", bo zdecydowanie należą mu się wielkie litery, I wielkie oklaski
Gotowanie to kochanieKarpatka z truskawkami – czemu nie… Całość ciasta oceniam na sześć z plusem. Owoce cudownie orzeźwiają smak kremu budyniowo – maślanego, nadają całości charakteru, wyrazistości a przy okazji nadają ciastu barw. Jeśli nie macie ochoty na owoce w karpatce wystarczy je pominąć. Będę jednak namawiać do wypróbowania takiej wersji, gdyż warto. Nam bardzo smakowało i zapewniam, że Wam posmakuje(...)powstania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżka ostygnięty budyń i dalej ucieramy, do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem nakładamy (obok siebie) całe lub przekrojone truskawki. Na truskawki wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Chłodzimy
Made By Mom And Sondrodzy, któż z nas nie lubi truskawek? Ja je wręcz uwielbiam, dlatego gdy sezon na te wspaniałe owoce jest w pełni w mojej kuchni nie może ich zabraknąć. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe Babeczki(...)truskawkami (muffinki) Deser truskawkowy z ricottą Wiosenna sałatka z truskawkami Śmietankowy serniczek nadziany truskawkami Sojowy koktajl truskawkowy Dżem truskawkowy To tylko kilka wybranych przepisów. Po inne inspirujące i smaczne propozycje zapraszam na blog. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Słodkie okruszkiKuchnie Świata: Japonia Uwielbiany nie tylko przez Japończyków Strawberry Sponge Cake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem(...)ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest przeważnie już bardzo gęsta i nie trzeba jej wtedy ubijać 2 łyżki cukru Dodatkowo: około 1kg truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek Przygotowanie: Ciasto: Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić
KreatywnePinyCytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody 40 dag truskawek DODATKOWO: 40 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek
RAROSSAdoskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja z opłatka z Kubusiem Puchatkiem - który był motywem przewodnim przyjęcia(...)szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą
Kulinarne Inspiracjepłatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z duszonym rabarbarem i truskawkami z dodatkiem domowej konfitury różanej ~ Podczas duszenia rabarbaru i truskawek dodałam domową konfiturę różaną i powstało coś pyyyysznego! W sumie...ta konfitura ma już 2 lata, ale jest w niej tylko cukru, że przetrwałaby i kolejna dwa :D Samodzielnie dla mnie nie nadaje się do jedzenia (za słodka(...)cukier lub stevia Zagotowujemy wodę i mleko, wsypujemy płatki i gotujemy kilka minut do osiągnięcia pożądanej gęstości od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy duszony rabarbar i truskawki: ~200g rabarbaru ~150g truskawek ~odrobina wody ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka konfitury różanej (u mnie domowa - klik ), ok.30g Rabarbar i truskawki kroimy na kawałki. Do garnuszka na dno wlewamy odrobinę
breakfast of dreamsSezon na truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować truskawkowy smak na dłużej robię domowe przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie cukrów żelujących(...)przedstawię. Do Was należy wybór, z której metody skorzystacie by zrobić swój własny, domowy dżem truskawkowy. Zapraszam. Metoda 1 Dżem truskawkowy - metoda tradycyjna "babcina" Składniki: 1 kilogram truskawek 2 szklanki cukru (jeśli wolicie słodszy dżem możecie dodać więcej) sok z 2 cytryn Przygotowanie: Umyte truskawki kroimy na mniejsze części (ćwiartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy
Słodkie okruszkiŚniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki: 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana ) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru ) 150 g truskawek 1 łyżka cukru pudru(...)łyżka sosu balsamicznego szczypta kolorowego pieprzu masło do smażenia Wykonanie: Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej
kolorowotorcikowojajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej mus truskawkowy ok. 20 słodkich truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru dodatkowo borówki listki mięty wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy(...)łyżki masy, tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki i studzimy. Truskawki z cukrem miksujemy na gładką masę (jeśli truskawki są kwaśne można dodać więcej cukru). Kremówkę ubijamy na sztywno. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy ją z truskawkami. Ustawiamy mikser
DefinicjaSmakuwiesz, tyle razy Cię spotykam, siala lala la..." Wprawdzie piosenka w oryginale mówi o blondyneczce, ale przechodząc codziennie ulicami mojego miasta, widząc stragany przepełnione dorodnymi truskawkami, w głowie często pojawia się właśnie ta "Bajer" melodia :D Truskawki grzeją się na słońcu, stąd ich piękny czerwony kolor i słodki smak. W gorące dni każdy z nas szuka orzeźwienia. Truskawka też powinna(...)dostać ! Stąd pomysł na deser iście z mroźnej krainy... Panie i Panowie, przedstawiam SORBET !!! Połączyłam lekkie, słodkie truskawki i banana. To dzięki niemu deser otrzyma kremową konsystencję. Deser z serii FIT. Minimum składników, maksimum chłodzących doznań. Bajka :) Jak zrobić to cudo? Za mną ! :) SKŁADNIKI 0,5 kg truskawek 0,5 szklanki wody 2 łyżki cukru / miodu (opcjonalnie) 1 banan PRZYGOTOWANIE
Mój Smak na Życiechce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ? Sorbet truskawkowo-cytrynowy Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g truskawek s ok z 2 niedużych cytryn 6 łyż ek cukru* *Ilość cukru zależy od tego jak słodkie(...)truskawki. Wykonanie: Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w cytrynie wydob ę dziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsąc zamy , kroi my na ćwiartki, pol ewamy sokiem cytrynowym i zasyp ujemy cukrem. Dokładnie miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut
Kulinarne przygody Gatitykompot z truskawek to też smak beztroskiego dzieciństwa ? Pewnie tak. Lubię nim zastępować sklepowe soki i napoje. Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody. Kompot truskawkowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 600 g truskawek(...)wody 3-4 łyżki cukru* *Ilość cukru zależy do tego jak słodkie są truskawki Wykonanie: Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki kawałki. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy owoce i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki
Kulinarne przygody Gatityporcja/ ~40g nasion chia cosdlazdrowia.pl ~100g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej roślinnego np. sojowego) ~100-150ml mleka (u mnie owsiane) ~opcjonalnie syrop/cukier/stevia do posłodzenia - do smaku ~200g truskawek Nasiona mieszamy z jogurtem, dodajemy mleko i ostawiamy na noc do lodówki. Rano razem z truskawkami miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie dosładzamy do smaku. Mi nie udało się do końca zmiksować(...)się nie da :D Są tak pyszne, że ponoć i jelenie się na nie kuszą i podjadają babci liście z drzewek brzoskwiniowych :D Nazrywaliśmy z tatą całe wiaderko truskawek - najlepsze jakie w tym sezonie jadłam! Przy okazji podpatrzyliśmy jak rosną i dojrzewają sobie inne owoce i warzywa, juz nie mogę się na nie doczekać! ♥ Oczywiście wszystko udokumentowane, haha :) Wziełam
breakfast of dreams