truskawka - 16921 przepisów (strona:108/1129)

Risotto z truskawkami i białą czekoladą 173

Trochę żałuję, że nie wypadłem na to wcześniej,  wykonanie tego dania jest banalne a efekt końcowy zwala z nóg. Od zawsze uwielbiałem ryż z truskawkami i śmietaną ale to zawsze było za mało. Więc połączyłem ryż arborio (do risotto) z laską wanilii, masłem, mlekiem bez laktozy i białą czekoladą, na domiar tego wszystkiego z pierwszymi truskawkami tego sezonu, lepiej(...)potrzeba nam: 200 g ryżu arborio 300 ml mleka bez laktozy 1 laska wanilii  pół tabliczki białej czekolady  1 łyżka masła woda, sól 10-15 dużych słodkich truskawek Samo przygotowanie to prostota, ryż wsypcie na patelnie i podlejcie odrobina wody tak aby go przykryć, gotujcie go w ten sposób aż woda nie odparuje, następnie zalejcie go mlekiem

Kuba Gotuje
Truskawkowy kusiciel. 126

można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel składniki: 200 g herbatników, 2 łyżki kakao, 90 g krakersów, 100 g masła, 500 g twarogu, 1 łyżka cukru pudru, 10 truskawek, 2 banany, opakowanie cukru waniliowego,  łyżka soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3,5 szklanki mrożonych truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, truskawki oraz borówki do dekoracji(...)włożyć do lodówki. Twaróg, jogurt, banan, sok z cytryny oraz cukry zmiksować na gładką masę. Żelatynę przygotować wg. przepisu na opakowaniu  i dodać do masy sernikowej. Dokładnie wymieszać. Truskawki pokroić w kostkę i dodać masy sernikowej. Całość przełożyć  na ciasteczka i wstawić ponownie do lodówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować i dodać do galaretki

Pani domowa
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 518

ukochanej siostry Marysi. Bardzo rzadko się widujemy, ponieważ mieszka za granicą. Najczęściej spotykamy się w okresie letnim, kiedy w sklepach jest pełno świeżych owoców jagodowych i trwa sezon na truskawki. Żeby uczcić nasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające(...)aromatu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g naturalnego jogurtu greckiego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/4 szklanki

Mała Cukierenka
Kompot z rabarbaru i truskawek 102

Orzeźwiający napój, kompot z rabarbaru i truskawek, kusi kolorkiem i aromatem. Do kompotu polecam rabarbar „malinowy”, który jest słodszy, o mocno czerwonych łodygach. Żeby przełamać smak dodałam kilka truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony;) Składniki : 300 g rabarbaru 1 litr wody  4 łyżki cukru ( w zależności od gustu można dosłodzić) Kilka truskawek Umyć rabarbar i truskawki. Odciąć liście(...)wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Usunąć ogonki truskawek. Do garnka dodać owoce, zalać wodą, dodać cukier. Zagotować. Gotować, aż owoce zmiękną. Przecedzić kompot przez sitko do dzbanka.   Zobacz też: Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju Artykuł Kompot z rabarbaru i truskawek pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
IDEALNY MUS TRUSKAWKOWY Z BAKALAMI 181

Uwielbiacie truskawki ? Ja tak! Za czasów dzieciństwa miałam cały ogródek wypełniony krzaczkami truskawek, które zbierałam razem z bratem i babcią. Dziś przygotowuję z nich zarówno ciasta , desery , naleśniki, jak i sałatki. Dziś mam dla Was przepis na idealny truskawkowy deser na zimno – jest to genialny mus truskawkowy, Puszysty, delikatny, słodki …. obłędny! Idealny zarówno na deser, jak i drugie(...)śniadanie, słodki podwieczorek czy randkę. Wspaniale smakuje mocno schłodzony, a dodatek chrupiących bakalii sprawia, że ciężko przestać na jednym słoiczku! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * truskawki – 150 g * śmietana kremówka – 36% – 200 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * ulubione orzechy – włoskie, laskowe, ziemne, pini, pistacje – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyte truskawki miksujemy na gładko

Ostra na Słodko
KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK 80

Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na orzeźwiający KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK. Truskawki nadają nie tylko wspaniałego, czerwonego koloru, ale również niezwykłego zapachu i smaku - uwierzcie mi, że aromat tego kompotu 'rozniesie' się po całym domu :) Świetnie smakuje kiedy jest jeszcze ciepły,  jak również po schłodzeniu. Kompot z rabarbaru i truskawek polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu, na grilla(...)oraz na piknik. SKŁADNIKI: 7 łodyg rabarbaru 2 szklanki obranych i umytych truskawek 3 łyżki cukru brązowego sok z jednej, słodkiej pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1,75 - 2 litry niegazowanej wody płynny miód do smaku (naturalny) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na około 2cm kawałki, wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru - podgrzewamy, od czasu

Moja Książka Kucharska
Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym. 103

Wiosnę czuć w powietrzu, a co za tym idzie w sklepach coraz więcej pudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę... oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek. 1. Pieczemy biszkopt według(...)następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy.  4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.  Mus z mrożonych truskawek: 2 serki homogenizowane (2x250g) 2 galaretki truskawkowe mrożone truskawki Truskawki odmrażamy, blendujemy. Następnie serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały - dolewamy do naszego musu. Odstawiamy

My World by Dagmara Rek
Truskawkowy budyń jaglany 171

Pyszny budyń jaglany z dodatkiem mrożonych truskawek, do dekoracji świeża. Budyń zdrowy, smaczny, prosty w wykonaniu. Można poszaleć ze smakami i sprawić dzieciom radość zdrowymi słodyczami :-). Sami zjedliśmy ze smakiem :-). Przepis na 4 porcje :-). Udanego poniedziałku :-) Składniki: 1/2 szklanka kaszy jaglanej u mnie eko od Bio Life 1,5 szklanki mleka ja użyłam krowiego bez laktozy (może być roślinne(...)szklanki dodatkowo mleka (niekoniecznie, to zależy czy chcemy gładki budyń) około 400 g mrożonych truskawek 3 - 4 łyżki miodu truskawka świeża do dekoracji 1.Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki (ja płukałam do momentu, aż przestała lecieć mętna woda), wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko. 2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy

kruche babeczki
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia) 754

ciasto widziałam już kilka razy w dwóch wersjach: na pieczonym biszkopcie i w wersji bez pieczenia na którą ja się skusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa(...)śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam 1 litr zmiksowanych truskawek) 2 galaretki truskawkowe 1 czubata łyżeczka żelatyny ( ja dałam 2 łyżeczki) Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowa: ok. 15 sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów

talerz przyjemności
Szarlotka z marcepanem i truskawkami 112

Szarlotka to moje ulubione ciasto jesienno-zimowe, ale tak bardzo tęsknie już za wiosną i ciepłem, że gdy ostatnio piekłam ciasto na weekend, dodałam do niej truskawek. Urozmaiciłam ją także marcepanem, przez co było nieco słodsze, niż szarlotka którą piekę zazwyczaj. Myślę, że każdy znajdzie w tym wypieku coś co lubi :) 220 g mąki pszennej jasnej 80 g mąki pszennej(...)zwykłej) 20 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu   6 średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt

Mienta blog
Ostatnia pora na truskawki! 112

Sezon na truskawki niedługo się kończy, dlatego postanowiłam upiec ostatnie w tym sezonie ciasto z truskawkami, bezą i płatkami migdałowymi. Zapraszam do wspólnego pieczenia! Spód: 220g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 200g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 40g cukru Nadzienie: 600g truskawek słoiczek dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 150g cukru 200g płatków migdałowych(...)masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Nadzienie: Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Beza: Białka ubić na sztywno

Receptura smaku
Truskawkowa fantazja 139

proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki(...)truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2  łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki musu truskawkowego 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka fix do śmietany truskawki do dekoracji Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem

wesoła kuchnia
Kokosowo truskawkowy deser 111

cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią ilość słodyczy. 1 puszka mleczka kokosowego 80 % 20 dkg truskawek 5 biszkoptów 6 małych bezików 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej mięta świeża Mleczko kokosowe wkładam do lodówki na noc, nie wstrząsam nią. Po otwarciu puszki wyjmuję(...)się wytworzyła. Idealne jest mleczko 80 %. Śmietanę kokosową ubijam mikserem i wkładam do lodówki jak zrobi się za rzadka.Na dno pucharków wykruszam po dwa biszkopty. Boki szklanki wykładam polówkami truskawek. Na dno biszkoptów układam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam

wesoła kuchnia
Śniadanko z twarożkiem, truskawką i musli 103

mnie ciągle truskawkowo.... na śniadanie, podwieczorek a nawet obiad czasami. Pogoda niezbyt sprzyja moim truskawkom ogrodowym, są trochę przesuszone, więc używam ich do przetworów. Świetnie smakują lekko przesmażone z cukrem i szczyptą kardamonu. Takich właśnie używam do śniadania. Śniadanko z twarożkiem, truskawką i musli 400 g twarożku 4 łyżki jogurtu około 250 g truskawek szczypta kardamonu 2 łyżki cukru musli(...)tropikalne "Kupiec" Umyj i obierz truskawki, większe pokrój w cząstki i przełóż do rondelka z grubym dnem. Posyp truskawki cukrem i szcyptą kardamonu. Przesmaż je krótko do chwili aż zmiękną i wystworzy się pyszny sosik. Twrożek rozgnieć widelcem z dodatkiem jogurtu - ułóz porcje na talerzykach. Polej twarożek przesmażonymi truskawkami razem z sosem. Posyp śniadanie  obficie musli

Gotuj Sam!