śniadanie - Truskawkowy budyń jaglany Składniki /na 4 porcje: 3/4 szklanki (180 g) suchej kaszy jaglanej 2 i 1/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 600 g truskawek 4 łyżki miodu lub do smaku do dekoracji: świeże truskawki (50 g), opcjonalnie - ekspandowany amarantus lub kasza jaglana Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku oraz przelej wrzątkiem. Przełóż(...)rondla, zalej mlekiem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Zmiksuj kaszę ręcznym blenderem, dodaj truskawki oraz miód i zmiksuj ponownie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu – to zależy od słodyczy truskawek. Budyń przełóż do miseczek lub słoiczków i udekoruj świeżymi truskawkami oraz opcjonalnie ekspandowanym amarantusem lub kaszą jaglaną
Chilli Czosnek i Oliwadzień ma jedynie 1200 kcal i dużo sezonowych warzyw i owoców. Warto je wcinać – bo w sezonie smakują najlepiej, a do tego są bardzo zdrowe. Na przykład truskawki są świetnym źródłem witamin! 1200 kcal to naprawdę niewiele – dlatego powiększ porcje lub dodaj dodatkową przekąskę w ciągu dnia, jeśli potrzebujesz więcej kalorii. Menu na dzień 1600 kcal Menu(...)dzień 1638 kcal Menu na dzień 1200 kcal Menu na tydzień pełne nowalijek Śniadanie 312 kcal Szklanka płatków kukurydzianych (30 g) Garść truskawek Banan Jogurt naturalny (pół szklanki) Najprostsze śniadania są najlepsze! To jeden z naszych ulubionych zestawów. Gdy tylko zaczyna się sezon – truskawki lądują na naszych talerzach. Właściwości odżywcze truskawek są nie do przecenienia – m.in. pobudzają pracę
Niedzielny kucharzmojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru i 250 gr truskawek) mogą być też inne drobne owoce:) 2 łyżki cukru do posypania szczypta soli Kruszonka: 30-50 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 30 gr masła rozpuszczonego 100 gr mąki pszennej
moj przepis naDzisiaj prezentujemy Wam kolejny przepis na lekki i pyszny zimny deser z truskawkami. Tym razem jest to jogurtowiec z musem truskawkowym , który przygotowaliśmy w ten weekend. Ponieważ mieliśmy trochę wolnego czasu, zrobiliśmy pięknie wyglądającą, ale nieco czasochłonną wersję tego ciasta jogurtowego. Oprócz jogurtów greckich, użyliśmy również galaretek truskawkowych, którymi nasączyliśmy biszkopty, zrobiliśmy z nich czerwony pasek na masie jogurtowej oraz(...)dodaliśmy do musu truskawkowego. W efekcie nasz jogurtowiec na zimno z truskawkami zamienionymi w mus, prezentował się ciekawie i smakował wyśmienicie. Składniki na jogurtowiec z musem trukawkowym 800 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego 20 g żelatyny 250 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek 3 łyżki cukru 100 g okrągłych biszkoptów (adsbygoogle
niecodziennikparyDzisiaj, racząc się naszą jesienną nalewką z brzoskwiń, zastanawialiśmy się, czy można też przygotować ją z truskawek. Chwilę później już działaliśmy w kuchni, ale nie ograniczyliśmy się tylko do nalewki truskawkowej , lecz zrobiliśmy także likier truskawkowy na bazie wódki i spirytusu. Wyszedł on gęsty, o intensywnym czerwonym kolorze i wspaniałym głębokim smaku. Jedną butelkę zostawimy na później i gdy sezon(...)truskawki już się skończy, będziemy mogli delektować się ich smakiem, pijąc domowy likier lub polewając nim lody. Udostępnij Składniki na likier truskawkowy 750 g truskawek 250 ml wódki 250 ml spirytusu 200 g cukru 200 ml wody sok z dużej cytryny 4 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wodę zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym oraz
niecodziennikparytort truskawkowy oraz wypicia wybornej kawy o smaku solonego karmelu. Tort przygotowaliśmy w niedzielę bez specjalnej okazji, choć mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy zainspirowani tym przepisem podadzą tort z truskawkami na urodziny, imieniny lub zbliżający się Dzień Ojca. Udostępnij Składniki na tort truskawkowy Biszkopt: 4 jajka wielkości L 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru(...)szczypta soli Krem truskawkowy: 500 g truskawek 3 łyżki cukru 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 7 lekko czubatych łyżeczek żelatyny Dodatkowo: tortenguss (do polania owoców) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wlać do miski i wraz ze szczyptą soli ubić je na sztywno, po czym, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier
niecodziennikparyTruskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach. Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka, ale kiedy dodamy kawałek startego imbiru otrzymamy dżem wyjątkowy. Składniki 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką) 1 kg truskawek 15 g startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny 350 g cukru (może być(...)więcej, zależy od słodkości truskawek) Wykonanie Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Łodygi rabarbaru myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, przez kilka godzin często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje przelewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
Tajemnice SmakuCześć! Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek. Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera i połączyłam ze śmietaną. W towarzystwie czekoladowego spodu to już rozkosz dla podniebienia! To jest pyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 – 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan(...)herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa
Pieprzyć z FantazjąCzekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności spodoba się najmłodszym łasuchom. Składniki: 3 jajka 150g cukru 1/3 szklanka oleju 130ml mleka 230g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80g czekolady deserowej około 14 większych truskawek 14 łyżeczek dżemu truskawkowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany(...)foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 4. Truskawki umyć i obrać z szypułek. 5. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać. 6. Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej
Szalona Kuchnia Ewelinylubię zaserwować sobie i moim bliskim to pyszne ciasto w nieco lżejszej postaci. Dzisiaj mam dla was przepis na delikatny serniczek z jogurtów naturalnych, a jako dodatek użyłam świeżych truskawek. Ciasto to powinno każdemu się udać, ponieważ jest bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm. Składniki: 120 g biszkoptów okrągłych 200 g śmietanki(...)duże gęste jogurty naturalne 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 70 dag truskawek 2 galaretki przezroczyste (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Pozostawić na sicie. 2. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać biszkopty. Część osuszonych truskawek poukładać na biszkoptach. 3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawić do przestudzenia. 4. Schłodzoną śmietankę ubić
Danka Pichciskład, jak dla mnie zachęcają do spożycia. Po pierwszym łyku czuć intensywną słodycz, a zapach przypomina truskawkowo-jeżynowo-mlecznego szejka. Jeżyna jest bardzo dobrze wyczuwalna, także jabłko oraz truskawka. Smak mleczka kokosowego gdzieś zanika, a banan z pewnością odpowiada za słodkość. Podsumowując, sok jest bardzo dobry, dość sycący, z chrupkim elementem w postaci sezamu. Wartość energetyczna (100 ml): energia(...)energia: 39,3 kcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,4 g węglowodany: 10,1 g w tym cukry: 0,1 g ŚWIĘTY SPOKÓJ Skład: sok z jabłek, truskawek, bananów W kolejnym soku jabłka i truskawki odgrywają tu główną rolę. Aromatycznie pachną po otwarciu butelki, a także wyraźnie czuć je podczas picia. Sok to połączenie ponownie wysokiej słodyczy
Podróż w kulinaria