mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru i 250 gr truskawek) mogą być też inne drobne owoce:) 2 łyżki cukru do posypania szczypta soli Kruszonka: 30-50 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 30 gr masła rozpuszczonego 100 gr mąki pszennej
moj przepis naDzisiaj prezentujemy Wam kolejny przepis na lekki i pyszny zimny deser z truskawkami. Tym razem jest to jogurtowiec z musem truskawkowym , który przygotowaliśmy w ten weekend. Ponieważ mieliśmy trochę wolnego czasu, zrobiliśmy pięknie wyglądającą, ale nieco czasochłonną wersję tego ciasta jogurtowego. Oprócz jogurtów greckich, użyliśmy również galaretek truskawkowych, którymi nasączyliśmy biszkopty, zrobiliśmy z nich czerwony pasek na masie jogurtowej oraz(...)dodaliśmy do musu truskawkowego. W efekcie nasz jogurtowiec na zimno z truskawkami zamienionymi w mus, prezentował się ciekawie i smakował wyśmienicie. Składniki na jogurtowiec z musem trukawkowym 800 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego 20 g żelatyny 250 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek 3 łyżki cukru 100 g okrągłych biszkoptów (adsbygoogle
niecodziennikparyDzisiaj, racząc się naszą jesienną nalewką z brzoskwiń, zastanawialiśmy się, czy można też przygotować ją z truskawek. Chwilę później już działaliśmy w kuchni, ale nie ograniczyliśmy się tylko do nalewki truskawkowej , lecz zrobiliśmy także likier truskawkowy na bazie wódki i spirytusu. Wyszedł on gęsty, o intensywnym czerwonym kolorze i wspaniałym głębokim smaku. Jedną butelkę zostawimy na później i gdy sezon(...)truskawki już się skończy, będziemy mogli delektować się ich smakiem, pijąc domowy likier lub polewając nim lody. Udostępnij Składniki na likier truskawkowy 750 g truskawek 250 ml wódki 250 ml spirytusu 200 g cukru 200 ml wody sok z dużej cytryny 4 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wodę zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym oraz
niecodziennikparytort truskawkowy oraz wypicia wybornej kawy o smaku solonego karmelu. Tort przygotowaliśmy w niedzielę bez specjalnej okazji, choć mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy zainspirowani tym przepisem podadzą tort z truskawkami na urodziny, imieniny lub zbliżający się Dzień Ojca. Udostępnij Składniki na tort truskawkowy Biszkopt: 4 jajka wielkości L 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru(...)szczypta soli Krem truskawkowy: 500 g truskawek 3 łyżki cukru 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 7 lekko czubatych łyżeczek żelatyny Dodatkowo: tortenguss (do polania owoców) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wlać do miski i wraz ze szczyptą soli ubić je na sztywno, po czym, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier
niecodziennikparyTruskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach. Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka, ale kiedy dodamy kawałek startego imbiru otrzymamy dżem wyjątkowy. Składniki 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką) 1 kg truskawek 15 g startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny 350 g cukru (może być(...)więcej, zależy od słodkości truskawek) Wykonanie Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Łodygi rabarbaru myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, przez kilka godzin często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje przelewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
Tajemnice SmakuCześć! Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek. Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera i połączyłam ze śmietaną. W towarzystwie czekoladowego spodu to już rozkosz dla podniebienia! To jest pyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 – 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan(...)herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa
Pieprzyć z FantazjąCzekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności spodoba się najmłodszym łasuchom. Składniki: 3 jajka 150g cukru 1/3 szklanka oleju 130ml mleka 230g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80g czekolady deserowej około 14 większych truskawek 14 łyżeczek dżemu truskawkowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany(...)foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 4. Truskawki umyć i obrać z szypułek. 5. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać. 6. Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej
Szalona Kuchnia Ewelinylubię zaserwować sobie i moim bliskim to pyszne ciasto w nieco lżejszej postaci. Dzisiaj mam dla was przepis na delikatny serniczek z jogurtów naturalnych, a jako dodatek użyłam świeżych truskawek. Ciasto to powinno każdemu się udać, ponieważ jest bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm. Składniki: 120 g biszkoptów okrągłych 200 g śmietanki(...)duże gęste jogurty naturalne 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 70 dag truskawek 2 galaretki przezroczyste (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Pozostawić na sicie. 2. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać biszkopty. Część osuszonych truskawek poukładać na biszkoptach. 3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawić do przestudzenia. 4. Schłodzoną śmietankę ubić
Danka Pichciskład, jak dla mnie zachęcają do spożycia. Po pierwszym łyku czuć intensywną słodycz, a zapach przypomina truskawkowo-jeżynowo-mlecznego szejka. Jeżyna jest bardzo dobrze wyczuwalna, także jabłko oraz truskawka. Smak mleczka kokosowego gdzieś zanika, a banan z pewnością odpowiada za słodkość. Podsumowując, sok jest bardzo dobry, dość sycący, z chrupkim elementem w postaci sezamu. Wartość energetyczna (100 ml): energia(...)energia: 39,3 kcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,4 g węglowodany: 10,1 g w tym cukry: 0,1 g ŚWIĘTY SPOKÓJ Skład: sok z jabłek, truskawek, bananów W kolejnym soku jabłka i truskawki odgrywają tu główną rolę. Aromatycznie pachną po otwarciu butelki, a także wyraźnie czuć je podczas picia. Sok to połączenie ponownie wysokiej słodyczy
Podróż w kulinariaKoniecznie ją zróbcie, a w zimowe wieczory pozwoli Wam przywrócić wspomnienie ciepłej wiosny i lata. Jeśli chcecie zrobić większą ilość nalewki musicie proporcjonalnie zwiększyć składniki Co potrzeba: 1 kg truskawek, 500 g cukru, 0,75 l wódki Wykonanie: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, odsączamy na sitku. Jedną część truskawek przekładamy do słoja, zasypujemy połową cukru, dodajemy resztę truskawek i zasypujemy resztą(...)wyłożone pieluchą tetrową złożoną 3 krotnie lub przez sitko wyłożone 4 krotnie złożoną gazą. Nalewkę przelewamy do butelek, zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Truskawki przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest tak pyszna, że będzie
Bułka z ChlebemDwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia to kolejna propozycja na pyszne ciasto w sezonie truskawkowym. Delikatne, kremowe i mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy(...)truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli
Kocham..lubię..gotuję..