pełni, czas pomyśleć o uzupełnieniu mojej spiżarki w kilka słoiczków dżemu truskawkowego. Kilka zrobiłam dzisiaj, i jeszcze kilka zrobię w najbliższym czasie, bo co jak co, ale dżem z truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza(...)zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Oczywiście, kto nie lubi kawałków owoców w dżemie, może wszystko zmiksować na papkę. Truskawki zasypać cukrem, polać sokiem z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić na jakieś 2 godziny, aby truskawki puściły
na moim stole...Pyszne, mięciutkie ciasto skrywające soczyste, słodkie truskawki, a wszystko to posypane cukrem i skąpane w kremowym jogurcie naturalnym. Pycha!!! Tajemnicą pysznych pierogów z truskawkami jest użycie mrożonych owoców, które w trakcie gotowania się rozmrażają i tylko delikatnie obgotowują, w rezultacie czego uzyskujemy niesamowity efekt. Toteż nawet w sezonie na truskawki dzień przed gotowaniem pierogów mrożę świeże owoce, by następnego dnia(...)ugotować z nich pyszne pierożki. Polecam ten sposób, bo naprawdę warto. Składniki na pierogi z truskawkami CIASTO: 500g mąki poznańskiej lub wrocławskiej 350 mililitrów ciepłego, ale nie gorącego mleka NADZIENIE: truskawki, najlepsze są średniej wielkości, takie które się zmieszczą w pierożku :-) DODATKOWO: cukier jogurt naturalny (dla większej rozpusty może być śmietana) Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek
Rozpustne gotowanieCoś mnie dzisiaj wzięło na bułeczki drożdżowe. Dawno nie robiłam, więc przygotowałam całą furę! I dobrze, bo jak zwykle wyszły genialne! Tym razem przygotowałam bułeczki z truskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem(...)jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania 2 łodygi rabarbaru 32-48 szt. truskawek (najlepiej zamrożonych) KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy
Rozpustne gotowanieostatnim sukcesie bułeczek drożdżowych z truskawkami i rabarbarem postanowiłam zrobić mężowi niespodziankę i upiec kolejną porcję pysznych drożdżówek. Korzystałam z tego samego przepisu, zmieniłam jednak dodatki i zaplotłam je w nieco bardziej finezyjne kwiatuszki. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Puszyste, spore bułeczki skrywające pod warstwą kruszonki czerwone serce z soczystej truskawki. Pięknie się prezentują (a raczej prezentowały(...)ważniejszy jest smak. Jak dla mnie to tak smakuje czerwiec ;) Polecam!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami na 12 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli
Rozpustne gotowanieOstatnio przygotowywałam już dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni, ale było warto! Jest tak szalenie zniewalająca, że bałam się czy wszystkiego czasem nie zjemy i do słoiczków nie zostanie już nic, ale na szczęście porcja była dosyć spora, więc mały zapasik będzie! Wprost idealnie(...)Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą go z kwiatem) płatków róży (takiej, która intensywnie pachnie np. cukrowa) 1 kg cukru (około
Rozpustne gotowanieDziś kolejny przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, tym razem z truskawkami, choć każdy inny sezonowy owoc będzie tutaj pasował ;) Główną rolę w tym cieście grają owoce, a wypiek bardziej przypomina truskawki spojone puszystym ciastem, coś na wzór clafoutis, więc jest soczyste i pełne smaku. Przygotowanie trwa kilka minut, czyli tyle samo ile jego zjedzenie ;) Można podać(...)lodami, lub połamane i ułożone w pucharku, udekorowane bitą śmietaną, choć nam tak smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami: na formę o średnicy 28 cm 500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych
Rozpustne gotowanieZnudziły się już Wam truskawki ze śmietaną, jogurtem, w galaretce tudzież z innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki(...)rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego Duże truskawki dzielimy na 4 części, małe na 2 i przekładamy do pojemnika. Miętę siekamy, dodajemy do truskawek, dokładamy cukier, rum i ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Można podać go samodzielnie albo
Rozpustne gotowanieKonfitura truskawkowa z wanilią to moja propozycja na wykorzystanie pachnących, słodkich truskawek. Nie może ich zabraknąć pośród domowych przetworów. Każdego roku przygotowuję po kilka słoiczków wszelakich przetworów z różnych owoców. A sezon na truskawki powoli się kończy, więc to jest ostatni gwizdek aby z nich coś zrobić. Konfitura truskawkowa wyszła boska, dodatkowo pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ(...)truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Składniki na 3 słoiczki po 250 ml i ciut do zjedzenia łyżeczką na bieżąco: Ok. 1 kg truskawek, 250 ml cukru, 1 cytryna, 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi Truskawki myjemy, osączamy na durszlaku, odrywamy szypułki. Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie, delikatnie dusimy tłuczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż praktycznie koniec truskawek, jest mi tak smutno jakby co najmniej miał nastąpić koniec świata. Kocham truskawki.. Dzisiaj postanowiłam je usadowić w kluchach, czyli w knedlach. U mnie w domu nie robiło się raczej takich potraw, nie wiem w sumie dlaczego ale nie pamiętam ich smaku z dzieciństwa.Właściwie to dopiero jak sama zaczęłam pichcić, to poznałam(...)można się przy tym odstresować :-) Składniki: 1,5 kg starych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej truskawki cukier biały 2 łyżki cukru trzcinowego śmietana 12% Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przecisnąć przez praskę na puree. Odstawić na kilka godzin
pieprzny smaczekTuż obok mrożonej truskawkowej Margarity. Nie zdziwi więc Was, że na punkcie bezalkoholowego mojito truskawkowego oszalałam całkowicie. Mięta i limonka to niesamowicie aromatyczne połączenie, a jak dorzucić do tego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :) Składniki na 2 porcje: 1 limonka pokrojona wzdłuż na ósemki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu(...)truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance (o pojemności ok. 340 ml) z cukrem i miętą, aż będzie czuć intensywny zapach. Dorzucić kostki lodu. Truskawki wrzucić do shakera.* Zmiażdżyć tłuczkiem lub po prostu rozgnieść widelcem. Zalać rumem i ok. 100 ml wody
Pełny talerztruskawkowym. Jest pyszny, spróbujcie;) Przed podaniem dekoruję bitą śmietaną i dowolnymi owocami. deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice okrągłe biszkopty 70 dag truskawek 2 galaretki jabłkowo miętowe (kupisz w KLIK) 1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK) 3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe + 800 ml wody dodatkowo(...)truskawek Tortownicę ( 28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego. 70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i także studzę. W 800 ml wrzątku rozpuszczam agrestowe galaretki. Odstawiam do wystudzenia
Takie tam pichceniemama jest ogromną wielbicielką serników i to właśnie serniki goszczą u mnie na stole chyba najczęściej ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik gotowany , z dużą ilością soczystych truskawek i przekładany biszkoptami. Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka(...)krotnie mielony – 600 g * masło 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy – 1 op / 60 g * biszkopty – języczki – ok. 25 szt * truskawki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej
Ostra na Słodkomama jest ogromną wielbicielką serników i to właśnie serniki goszczą u mnie na stole chyba najczęściej ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik gotowany , z dużą ilością soczystych truskawek i przekładany biszkoptami. Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka(...)krotnie mielony – 600 g * masło 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy – 1 op / 60 g * biszkopty – języczki – ok. 25 szt * truskawki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej
Ostra na Słodkodzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych ziemniaków). Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami(...)odrobiną cukru. Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie. Składniki: 700 g ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli truskawki dodatkowo: roztopione masło do polania knedli cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wystudzić. Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli truskawki są duże
Mama Gotujebędę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie czekolady to istne niebo w gębie :) SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego łyżka kakao łyżka syropu(...)karmelowego nadzienie: 250 g dobrej jakości twarogu śmietankowego 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 15- 20 dojrzałych truskawek 6-8 listków świeżej mięty polewa: 4 kostki mlecznej czekolady 4 kostki gorzkiej czekolady pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka mleka dodatkowo : truskawki do przybrania SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita
DefinicjaSmaku