Ciasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej(...)cukru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej
Rozpustne gotowanielemoniada , lecz tym razem przygotowałam ja w nieco innej wersji. Jako że sezon truskawkowy w pełni, postanowiłam dodać je do lemoniady i to był strzał w dziesiątkę! Słodkie truskawki, kwaśna cytryna, lód i lemoniada truskawkowa gotowa! Polecam!!! Składniki na lemoniadę truskawkową sok z 1-2 cytryn 200 g umytych i odszypułkowanych truskawek miód lub cukier do smaku(...)użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) 1 litr zimnej wody plasterki cytryn, truskawki, listki melisy lub mięty , kostki lodu do dekoracji Truskawki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny, wodę, mieszamy i dosładzamy miodem. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, cząstkami cytryn, listkami mięty, bądź melisy, podajemy z kostkami lodu. Gotowe
Rozpustne gotowanieprzygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia(...)ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami: na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu
Rozpustne gotowaniezakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki(...)soli truskawki (mogą być mrożone) DO PODANIA: jogurt naturalny zmiksowane truskawki cukier Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól
Rozpustne gotowaniejest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku! Składniki: 400ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 6 dużych bez, 250g świeżych truskawek(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nałożyć po dwie łyżki śmietanki na dnie pucharków, posypać pokruszoną bezą. Nałożyć łyżkę frużeliny z jagód. Ułożyć warstwę umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek. Nałożyć kolejną warstwę śmietanki, posypać pokruszoną bezą. Wyłożyć łyżkę frużeliny i pokrojone truskawki. Udekorować odrobiną śmietanki, truskawkami i pokruszoną bezą. Podawać mocno schłodzone
Z miłości do słodkościtruskawkowy na bazie kaszki kukurydzianej to pomysł na letni deser. Lekko różowa masa, udekorowana zmiksowanymi i całymi truskawkami. Przygotowanie poniższej przekąski na słodko jest banalnie proste. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu. Konsystencja tego deseru przypomina krem/mus. Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek 300 ml +2-3 łyżki mleka 4 czubate łyżki kaszki(...)ogniu. Gdy kaszka zacznie tężeć to masę cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Po 2 minutach, garnek zdjąć i odstawić w chłodne miejsce (kaszka musi ostygnąć). W międzyczasie truskawki umyć i zblendować (1-2 sztuki pozostawić do dekoracji), a schłodzoną śmietanę ubić na pianę. Kaszkę kukurydzianą zmiksować za pomocą blendera (aż do uzyskania puszystej konsystencji). Do kaszki dodać
Ugotowaćbiszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :)) Biszkopt : 5 jajek, szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru(...)upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 300ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100g świeżych truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy
Z miłości do słodkościPróbowaliście kiedyś dżemu z truskawek i czerwonych porzeczek? To jeden z moich ulubionych. Przyrządzany według starej receptury polegającej na łączeniu owoców z dużą zawartością pektyn (czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się z cukrem(...)kwaśną substancją (np.sok cytrynowy, ocet) tworzą żelowatą strukturę dżemu. Dzięki temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek. Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg truskawek 1 kg porzeczek 400 g cukru lub więcej według smaku 2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, osączyć. Truskawki odszypułkować, porzeczki oddzielić od gałązek. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem. Dodać sok cytrynowy, wymieszać
Pełny talerzdużo bardziej emocjonujące. A Wy, co sądzicie o teatrze? Chodzicie, lubicie? Czy liczą się dla Was tylko efekty na dużym ekranie? Na znajomych blogach czytam, że sezon na truskawki ma się ku końcowi, a ja jeszcze nie skończyłam z rabarbarem! Tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce i zastanawiam się, co z nich pysznego przygotować. Ciasto, które(...)odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak nabyłam rabarbar w kolorze burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie swoją barwą. Zachwycona, chciałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy(...)użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka (2% lub 3,2%) 1 szklanka kaszy manny 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu) 1/2 opakowania masła (100 g) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe świeże truskawki (można użyć też dodatkowo
Poezja smakuSezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki cukru(...)250g serka mascarpone, 4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 50g posiekanej białej czekolady, 2 łyżki likieru jajecznego, 300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu
Z miłości do słodkościZapach truskawek zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy(...)każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg truskawek, 200 g cukru, szklanka spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki mocno odsączamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem domowej nalewki. Nalewka truskawkowa jest tym lepsza
Smak mojego domuMakaron z truskawkami, to danie mojego dzieciństwa, które lubię do dziś. W sezonie truskawkowym, to jeden z najprostszych i najszybszych obiadów, jakie z chęcią zjadają również moi chłopcy. Poza tym największym. ;) M. krzywi się tu już na słowo danie. W jego kategoriach, to najwyżej deser i to w dodatku dość dziwny. A Wy lubicie, czy niekoniecznie? Składniki na 2 porcje(...)makaronu (u mnie serduszka, ale doskonale nadają się świderki lub rurki) 350 g truskawek 2 łyżeczki cukru waniliowego lub więcej 2 łyżki ubitej śmietany lub twarożku, mascarpone - opcjonalnie do podania, my ostatnio pomijamy Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (mniej niż zwykle) al dente według przepisu na opakowaniu. Truskawki opłukać w chłodnej wodzie, osączyć i odszypułkować. 2/3 truskawek zmiksować
Pełny talerzplany w taką piękną pogodę? :) Z racji tak wysokich temperatur proponuję znów zdrowe, niskokaloryczne lody, które każdy/każda z Was zrobi w domu bez użycia maszynki. Wystarczą tylko truskawki, mleczko kokosowe, lodówka i mikser! Wychodzi ok. 4 porcje, 100g lodów to tylko 55kcal! Składniki: - 350-400g truskawek - 3-4 łyżki stałej części z mleczka kokosowego *opcjonalnie: ksylitol(...)posłodzenia (ja pominęłam) Jeżeli mamy świeże truskawki, o które nie trudno na dzień dzisiejszy, pozbywamy się szypułek, kroimy je na połówki lub ćwiartki, wkładamy do plastikowego pojemniczka i do zamrażarki na 2-3h. Dzień wcześniej powinniśmy włożyć do lodówki mleczko kokosowe, w celu otrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa
Be Fit Be Strongmożemy ufać etykietom podawanym przez wielkie koncerny żywnościowe. Z przepisu wychodzi ok. 5 porcji, 1 to deser w granicach ok. 83g = 62kcal. Składniki: - 350-400g truskawek - 400+100ml wody - 45g mąki/skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika) Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki lub połówki. Wrzucamy do garnuszka z 400ml wody i gotujemy(...)małym ogniu. Do ciepłej już wody z truskawkami wsypujemy ksylitol. W ciągu gotowania, jeżeli chcemy wspomóc truskawkom puścić sok i trochę je zmiażdżyć posługujemy się ubijakiem do ziemniaków. Gdy barwa wody będzie już mocno czerwona przygotowujemy mieszankę 100ml wody z mąką/skrobią, porządnie rozrabiamy, by nie było grudek i wlewamy do truskawek ciągle mieszając (np. trzepaczką). W momencie, kiedy
Be Fit Be Strong