Bita śmietana, czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody 0,5 kg truskawek kokos do obsypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Ala piecze i gotujePyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny. Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę. 2 kg truskawek 4 owoce kiwi 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 60 dag cukru 2 opakowania żelfixu z pektyną Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę. Truskawki myję i odcinam szypułki(...)mieszam. Dżem gotuję jeszcze 5-6 minut, po czym nakładam gorący do wyparzonych, suchych słoiczków. Odwracam do góry dnem do wystudzenia. Polecam również Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty Dżemy zapakujecie np. w takie słoiczki :) KLIK
Takie tam pichcenieTruskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek mąka ziemniaczana Wykonanie: Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej
Kulinarne przygody Gatitysłońcem! Kocham je natomiast dlatego, że wkładam w nie całe moje serce. W takim jednym słoiczku jest cząstka mnie a przygotowanie przetworów dla mnie to nie tylko ugotowanie truskawek z cukrem... Dla mnie jest to cały proces od wyboru odpowiednich owoców, po wybranie dodatków, słoiczków, etykiet... Tak by później cały rok cieszyły oko. Kocham je za to, że są takie(...)zimą przypomnę sobie znów o ich istnieniu ponownie mnie zachwycą i odtworzą smak lata... Składniki (na około 10 słoików o pojemności 250-300 gram): 2,5 kg truskawek- najlepiej wybrać ładne, jędrne, lepiej żeby nie były poobijane 1 szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie konfitury, ja wolę czuć smak owoców) 2 opakowania żelfiksu
Mango Papajanadmorskich miejscowościach. Panie kucharki często serwowały makaron polany "sosem" owocowym. Ja jednak nie wykorzystałam do polania makaronu zwykłego koktajlu, lecz skorzystałam z moich ulubionych smaków - lekki serek homogenizowany i truskawki. Mi i moim bliskim bardzo smakowało takie połączenie. Zapraszam i Was do spróbowania. ... lekko, smacznie i truskawkowo. Czasem nie trzeba nic więcej. Składniki: (sos na 4-5 porcji) 12 dużych(...)truskawek 140 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0% tłuszczu) 6 listków świeżej mięty 2 1/2 łyżki śmietanki 18% ugotowany makaron świderki opcjonalnie kilka listków mięty i ćwiartki truskawek do podania Przygotowanie: Truskawki myjemy i pozbawiamy zielonych części. Następnie przekładamy do misy blendera. Do owoców dodajemy listki świeżej mięty, serek homogenizowany oraz śmietankę 18%, wszystko razem miksujemy do połączenia składników
Słodkie okruszkiSkładniki (duża blacha): 1 biszkopt 500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 0,5 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec wg podanego wcześniej przepisu (http://atysmakujmnie.blogspot.com/2015/01/biszkopt-i.html) 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. 3.Truskawki oddzielić od szypułek. Pokroić w ćwiartki. 4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder(...)ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki. 5. 1kg truskawek pokroić w grubsze plasterki. 6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 7. Na zastygniętą śmietanę wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia
A Ty Smakuj Mnieprzecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek chwilkę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego(...)serka dodajemy ubitą śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez
Domowy Smak JedzeniaNiespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać
O kuchni z uczuciemprzygotowałem szybki deser. W pierwotnej wersji miało być coś innego, ale Bąbel nasz wymyślił sobie, że zjadłby muffina; spełniłem jego zachciankę. Jakie składniki będą potrzebne na 10 muffinów? -10 truskawek na połówki przekrojone -1 i 3/4 kubka (tradycyjny do kawy) mąki TYP420 -180 gram jogurtu naturalnego -90 gram oleju rzepakowego -łyżeczka likieru migdałowego -5 jaj -kubek cukru pudru -łyżeczka proszku(...)pieczenia -łyżeczka sody -szczypta soli -kawałki marcepanu z kakaem -220 ml śmietany 36% -garść truskawek -łyżka kopiasta cukru pudru -żelatyna Jajka rozbijamy mikserem, dodajemy olej i jogurt naturalny oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto
BaRepasPyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą. Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:) Uwielbiany nie tylko przez dzieci;) Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe KLIK 1,60 kg truskawek 0,40 kg rabarbaru 2-3 gałązki mięty ogrodowej(...)cukru 1-2 łyżki soku z limonki żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania) Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku. Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować) Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut
Takie tam pichceniePyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)masła szczypta soli dodatki ok 450 g małych truskawek 100 g cienkiego młodego rabarbaru białko do posmarowania tarte migdały do posypania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Do mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajko, zaczyn oraz letnie masło i wyrobić jednolite
Monia miesza i gotujesezonie truskawkowym , nie może obyć się bez takiego pysznego deseru z serkiem mascarpone, śmietaną i truskawkami. Deser z truskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce(...)serka mascarpone, dokładnie utrzeć. Mus truskawkowy : Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć na sicie. Przełożyć do miksera, dodać cukier zmiksować. Do pucharków nałożyć krem z serka mascarpone, lekko przechylić pucharki, odstawić do lodówki. Truskawki zmiksować z cukrem, mus przelać do pucharków z kremem mascarpone. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiciastkożercach (trzeba korzystać póki jeszcze są!). Ekspresowa i pyszna propozycja: ciasteczka-pierożki truskawkowe z ciasta francuskiego. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany :) Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką. Truskawki kroimy na małe kawałki (jeśli(...)bardzo słodkie można dodać do nich trochę cukru i wymieszać). Nakładamy po łyżeczce truskawek na ciasto zostawiając dość duże odstępy – tak żeby zmieściła się cała szklanka. Składamy ciasto na pół i odcinamy półksiężyce szklanką lub kieliszkiem – trzeba uważać, żeby nie przeciąć truskawek, ponieważ mokre ciasto na brzegu nie będzie chciało się skleić. Brzegi pierożków dociskamy
Ciastkozercyroku mam za sobą przerobione 30 kg truskawek. Po zrobieniu musów dla dziecka pozwoliłam sobie na małe eksperymenty smakowe, które okazały się bardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam(...)większej ilości. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru trzcinowego 60 ml likieru Tiramisu Canari sok z cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, obrałam z szypułek. Skropiłam sokiem z cytryny, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam
Blondynka GotujeCześć ! Wreszcie pojawiły się truskawki pachnące i smakujące jak prawdziwe truskawki. Korzystajcie z tego, bo sezon na nie minie szybko. Ja codziennie robię koktajl z dużej ilości truskawek z pysznymi dodatkami. Dziś padło na banana, chia i płatki owsiane. Zapraszam na porcję zdrowia ! Składniki (3 – 4 porcje): 1 kg truskawek 1 dojrzały banan 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki(...)dekoracji: garść borówek, listek mięty / bazylii, opcjonalnie – kostki lodu Wykonanie: W wysokim naczyniu zblenduj płatki owsiane na pył. Banana obierz i pokrój na plasterki. W dużej misce zblenduj truskawki z bananem. Do owoców dodaj nasiona chia i płatki owsiane. Całość zblenduj na gładką masę. Przelej do szklanek. Smacznego
Moja pasja smaku