truskawka - 16921 przepisów (strona:184/1129)

Truskawkowe pole 198

Bita śmietana i truskawki :), a do tego lekki biszkopt, wyśmienite ciasto! Upiec dwa cienkie biszkopty, każdy piec oddzielnie: Składniki na 1 biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać(...)dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut.  Masa truskawkowa: 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia. Masa z bitej śmietany

Apetyczna babeczka
gotowanie z neoflam 156

Domowa pierogarnia - PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 0,5 kg mąka 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła 2 łyżki olej Sól truskawki cukier Etapy przygotowania CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody  zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi(...)gotować w osolonym wrzątku ok.3 minut od wypłynięcia na wierzch pierogów. Gorące pierogi wyjmować na talerze, udekorować truskawkami http://neoflam.pl/aktualnosci/wydarzenia/29-mistrzowie-patelni.html (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Roladki truskawkowe 170

Uwielbiam przygotowywać roladki z różnymi nadzieniami             Roladki truskawkowe         SKŁADNIKI: truskawki piersi z  kurczaka   -1 szt podwójna mąka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka rozbić, oprószyć solą i pieprzem.  Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć.  Przekroić truskawki wzdłuż.  Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać(...)piersi w roladkę.  Obtoczyć dobrze roladki w samej mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.  Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym

Kuchnia Danusi
Truskawkowiec z galaretkami 174

opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka cytrynowa , 1 puszka  mleko skondensowane-niesłodkie , 1 łyżka  kakao , mus truskawkowy , 250 g  śmietana 24% , 1 kg  truskawki świeże , 2 opak  galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym.  MUS TRUSKAWKOWY   Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie

Kuchnia Danusi
Domowy kisiel z sosem 146

domowy kisiel z pysznym sosem :) Składniki: 300 g truskawek, 1,5 szklanki wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sos:  100 ml mleka,  2 żółtka, 15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutaj PRZYGOTOWANIE:    Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy(...)cukier. Odcedzamy truskawki z kompotu i do ciepłego dodajemy mąkę ziemniaczaną (rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody) i gotujemy, dodajemy truskawki. Sos: cukier ucieramy z żółtkami. mleko podgrzewamy i wolnym strumyczkiem wlewamy utarte żółtka z cukrem. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Przygotowanym sosem polewamy kisiel

Aga w kuchni
Zakazany owoc - konfitura truskawkowa 156

Wszyscy, wszędzie i cały czas ostrzegają "Matka karmiąca piersią, musi wystrzegać się silnych alergenów, a przede wszystkim TRUSKAWEK". Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, ale znalazłam sposób, aby jednocześnie mieć kilo i zjeść kilo truskawek... kwestia odroczenia w czasie.        Potrzebujesz:    2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę ) szklanka cukru(...)jednej cytryny 2-3 słoiczki (zależnie od wielkości) Co robić?   1. Bardzo dokładnie umyć truskawki, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, lub ósemki - niech kawałeczki będą w miarę równe. 2. Zasypać przygotowane truskawki szklanką cukru i ostawić na pół godziny. 3. Dodać sok z cytryny i gotować, gotować, gotować, co jakiś czas mieszać, ale właściwie tak jak samo stało

Matka Żywicielka
Smoothie z truskawek 127

mrożonych owoców. W warunkach domowych potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam z blendera kielichowego marki Russell Hobbs o mocy 750 Wat. Proponuję przygotować Smoothie z truskawek i kefiru z dodatkiem cukru. Mrożonych truskawek mam całą szufladę w zamrażalniku, więc miałam powód by wypróbować moc mojego blendera, bo mrożone truskawki są twarde jak kamień. Przygotowanie smoothie trwało(...)minuty. Zamrożone truskawki wykorzystuję w smoothie zamiast kostek lodu. Na blogu już jest przepis na smoothie na bazie truskawek i napoju sojowego. Smoothie z truskawek wyszło idealnie gładkie. Polecam. Składniki: 250 mrożonych truskawek 400 g kefiru 2 łyżki cukru Mrożone truskawki wrzucamy do kielicha blendera (ma 1,5 litra), wlewamy zimny kefir, wsypujemy cukier i miksujemy. Blender ten ma dodatkowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 170

jakie robiłam.  Tak w skrócie opiszę Wam jeszcze warstwy jakie widać na jednym zdjęciu. To zaczynamy od dołu: spód ciasteczkowy, cienka warstwa rozpuszczonej mlecznej czekolady, na to wyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich(...)smakowało? Tak, że w ciągu godziny mój syn zjadł trzy :)  Ps.  W sumie ten przepis można by zaklasyfikować do bezglutenowych, oczywiście pomijamy wtedy spód ciasteczkowy, a kosteczki truskawek wykładamy na wierzch. Składniki na 4 mini serniczki: Spód ciasteczkowy: 75 g ciastek maślanych (ja kupiłam w Biedronce Bonitki maślano- kakaowe) 35 g masła rozpuszczonego Masa serowo- herbaciana

Blondynka Gotuje
Galette z serem i truskawkami 280

słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto(...)doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje serowe nadzienie z truskawkami. Niedługo przygotuję galette z samymi truskawkami! Polecam, zróbcie słodką Galette z serem i truskawkami, była bardzo smaczna Składniki: 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej 200 g śmietany 12 % 100 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle z truskawkami 362

Wiecie jak się ucieszyłam, kiedy w moim ulubionym warzywniaku pojawiły się wczoraj polskie truskawki? Co prawda w powalającej cenie 16 zł za kg, ale jednak. Kupiłam, zjedliśmy i oczywiście było mi mało ;) Dlatego postanowiłam dokupić mrożonych i zrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej(...)rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru ok. 400 g mrożonych truskawek (w sezonie koniecznie świeże) Do podania: kilka łyżek

Ratunku obiad
Truskawki z bitą śmietaną po mojemu :) 205

jednak tym razem jest to coś zupełnie innego. Również ma dwie warstwy, ale na tym oraz na sposobie podania podobieństwa się kończą. Dziś gwiazdą wieczoru (no dobra, popołudnia) są truskawki. Dlaczego? Bo przygotowałam z nich nie jedną, a obie warstwy tego cuda. Pierwszą stanowi intensywnie owocowy i pachnący mus, a drugą lekka i puszysta pianka. Doskonałe połączenie. Pyszny deser(...)przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier puder do smaku (może być również zwykły) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody Truskawki kroimy na pół

Ratunku obiad
Serniczek truskawkowy 1089

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska  a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu(...)miękkiego masła lub margaryny 3-4 łyżki cukru waniliowego 1 żółtko 1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu 300 g małych truskawek masa truskawkowa 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wody do przygotowania galaretki Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając

Monia miesza i gotuje
Kompot truskawkowo-śliwkowy 194

Rozmroziłam i wyczyściłam zamrażarkę szykując ją już do robienia nowych zapasów. Zamrożę nadwyżkę szpinaku i trzeba będzie zamrozić też trochę truskawek. Zaraz też muszę się zabrać za koperek póki jest młody. Znalazłam jeszcze pudełeczko mrożonych śliwek. Postanowiłam więc zrobić pyszny orzeźwiający kompocik. Wyszedł wspaniały orzeźwiający napój o wspaniałym kolorze i smaku. Gdy będzie sezon na śliwki na pewno znowu(...)przygotuje używając mrożonych truskawek. składniki: 500 g truskawek 500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki) 1 łodyga rabarbaru 3/4 szklanki cukru 2 litry wody Truskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny

Monia miesza i gotuje
Owocowe szaszłyki z grilla 183

szaszłyczki owocowe. Dobre jako deser np. polane polewą czekoladową jak również mogą stanowić dodatek do grillowanego camemberta. składniki: 3 plastry świeżego ananasa 2 małe jabłka 1 banan 10-12 truskawek Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania(...)patyczki do szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron aż truskawki lekko się zabrązowią, nie za długo aby truskawki nie spadły z patyków. Truskawki są miękkie i wodniste i najszybciej się grillują , należy użyć większe sztuki, można je pominąć ale ja bardzo lubię ich dodatek i ten przyjemny truskawkowy zapach podczas grillowania i jedzenia

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 699

Ciasto z truskawkami i śmietankową pianką jest pyszne. Idealne połączenie kruchego, kakaowego ciasta, truskawek i słodkiej śmietankowej pianki. Ciasto nawet nie zdążyło stężeć, błyskawicznie zniknęło, to jest jego wada, gdyż czuć go było „malizną” jak mówi Piotrek, a to dlatego, że przygotowałam je w małej kwadratowej blaszce 20 x 20 cm. Polecam to Kruche ciasto z truskawkami(...)ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego 250 g truskawek cukier puder do posypania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię