największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z truskawkami – to właśnie nimi rozpoczynam truskawkowy sezon! Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto, duża ilość soczystych truskawek i chrupiąca, owsiana kruszonka, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gwarantuję(...)mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta KRUSZONKA: * płatki owsiane – 100 g * masło – 100 g * drobny cukier – 100 g DODATKOWO: * truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA: Płatki owsiane mielimy ( nie muszą być zmielone na drobną mąkę ), dodajemy pokrojone masło i cukier – wyrabiamy kruszonkę, chłodzimy. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło
Ostra na Słodkożelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny 3/4 łyżki soku z limonek Limmi 2 łyżeczki soku z cytryny Limmi 1 cukier wanilinowy 16 g 3/4 szklanki cukru pudru truskawki – 8 sztuk do masy + kilkanaście na wierzch kilka malin kruche ciastka lub biszkopty do wyłożenia spodu Przygotowanie: Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać(...)znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Dodajemy do masy 8 pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek, krótko mieszamy. Wykładamy masę do formy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki i całe maliny. Sernik wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego
Słodkie okruszkiczekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną
moj przepis nawymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło się na trzech kawałkach :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (14) 243 kcal(...)twarogu 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 80 g cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie lub świeżych ok 800 g mus truskawkowy 700 g truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe UWAGI. Użyłam twarogu półtłustego i sama go zmieliłam, ale śmiało możecie dać gotowy z wiaderka. A syrop z puszki po brzoskwiniach możecie pominąć
zdrowo i aktywniewymyślaniu pysznych przepisów. Dzisiaj padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło się na trzech kawałkach :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 porcji (14) 243 kcal(...)twarogu 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 80 g cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie lub świeżych ok 800 g mus truskawkowy 700 g truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe UWAGI. Użyłam twarogu półtłustego i sama go zmieliłam, ale śmiało możecie dać gotowy z wiaderka. A syrop z puszki po brzoskwiniach możecie pominąć
Zdrowie i pysznie na talerzurestauracji. Truskawkowy shake z lodami nie tylko gasi pragnienie, ale również jest sycący i może z powodzeniem zastąpić kolację. Udostępnij Składniki na shake truskawkowy 500 ml mleka 500 g truskawek 2 łyżki mleka w proszku 2-4 gałki lodów waniliowych cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki umyć, usunąć szypułki i włożyć do lodówki na pół godziny (można(...)pominąć, ale tak zrobiony shake będzie bardziej chłodny). Do wysokiego naczynia wsypać truskawki, mleko w proszku oraz ewentualnie cukier, zblendować. Wlać mleko, dodać lody i ponownie wymieszać, używając blendera. Shake truskawkowy rozlać do wysokich szklanek lub kieliszków. Można go podawać z ubitą śmietaną i kawałkami truskawek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Shake truskawkowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyUwielbiane przez nas shake’i mają spore grono fanów wśród dorosłych, a szczególnie zachwycone są nimi dzieci. W takim koktajlu możemy przemycić trochę witamin. Nie od dziś wiadomo, że truskawki to witaminowa bomba dla zdrowia i urody. Zatem zamiast deseru warto podać zarówno sobie jak i maluchom witaminy ukryte pod postacią smakowitego shake’a. Shake truskawkowy to jeden z trzech(...)swojej rodziny jako zamiennik słodkich deserów. Z pewnością zachwyci każdego i będzie dużo ciekawszą propozycją niż klasyczne ciasto. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje . Składniki : 200 g truskawek 3 duże gałki lodów śmietankowych 300 mleka 1 łyżka cukru Opis przygotowania: Na początku usuwamy z truskawek szypułki i dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. Następnie kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSmoothie z ogórka i szpinaku to nasza propozycja na szybki i bardzo zdrowy koktajl warzywny. Bogactwo witamin i składników odżywczych. Taki koktajl możecie zabrać ze sobą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki na sernik: ¾ kg mielonego(...)twarogu (może być z wiaderka) 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 150 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 (100 g) czekolada Dodatkowo: Truskawki Przezroczysta galaretka 2 kostki białej czekolady Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję
Słodki sentymentKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla wszystkich, którzy lubią ryż gotowany na mleku z owocami – niezaprzeczalnie smak dzieciństwa Tutaj w trochę innej odsłonie, ale smak pozostał podobny. Przepis wyszperałam ze starej gazety „Pani domu” z zasobów mamy Nie licząc czasu(...)ugotowanie ryżu, pudding ryżowo-truskawkowy wykonacie w zaledwie 30 minut Składniki na około 8 porcji (wszystko zależy od wielkości pojemniczków): ½ kg truskawek ¾ szklanki ryżu 20 dag twarogu 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka mleka ½ szklanki wody ¼ łyżki soli Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy
Słodki sentymentVelvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około(...)łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Jak zrobić prosty tort
Ciastkozercyumiejętności kulinarnych, ani czasu na przygotowanie Wystarczy jedynie wcześniej połączyć nasiona chia z mlekiem kokosowym i cukrem lub miodem, wstawić na trzy godziny do lodówki, a potem udekorować truskawkami i wcinać. Jeśli jeszcze nie znacie nasion chia / nasion szałwii hiszpańskiej, to będzie ciekawe doświadczenie z produktem, który zawiera więcej żelaza niż szpinak, ma też więcej kwasów omega-3 niż łosoś(...)zawartość do nasion chia w mleku kokosowym. Dodaj łyżkę wiórków kokosowych i ewentualnie łyżeczkę mleka kokosowego w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż mus do połówek kokosa i udekoruj świeżymi truskawkami. Składniki 1 kokos 4 łyżki nasion chia 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 łyżki cukru kokosowego lub 3 łyżki miodu 1 łyżeczka wiórków kokosowych kilka truskawek do dekoracji opcjonalnie
Eat me! Fit me!razem na tapetę wzięłam owoce, które chyba najbardziej kojarzą mi się z miłością Z truskawek powstała lekka, aromatyczna i chłodząca zmysły galaretka, której idealnym kompanem jest oczywiście bita śmietana Tę jednak stworzyłam z mleczka kokosowego, a dokładniej z tłustej jego części, która się oddziela przy niskiej temperaturze i można ją łatwo ubić Takie połączenie pokocha każdy A Wy jak okazujecie(...)miłość? Macie jakieś specjalne desery lub dania. które przygotowujecie tylko dla ukochanej osoby? *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie GALARETKA Z truskawek oderwij szypułki, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku. Zmiksuj je przy pomocy blendera a potem przecedź na sitku – np takim do posypywania dań cukrem pudrem
Eat me! Fit me!budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej olejek waniliowy 1/4 kostki margaryny Masa budyniowa: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1/2 kostka miękkiej margaryny/masła Truskawki: 500 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania: 1. Biszkopt i sernik najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej. 2. Zrobić biszkopt(...)cukrem, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę/Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 6. Rozmrożone truskawki zmiksować na gładko, wymieszać z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia. 7. Przełożyć ciasto: biszkopt - masa budyniowa - sernik - truskawki 8. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Ani