tortilla - 4383 przepisów (strona:225/293)

Pasztet z cukinii dla alergika 134

pasztetu na sam koniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :) Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe Pauliny: Zapiekanka z cukinią Alicji: Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i warzywami Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Meksykańska salsa 192

Salsę zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku  Składniki

Fabryka pomysłów
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 310

para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar. Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami. Smacznego! PODSUMOWUJĄC: Szybkowar Gerlach spisał się na medal! Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się

Ostra na Słodko
Meksykańska FAJITA 108

Składniki; 8 placków do tortilli 700 dag.piersi z kurczaka 3 cebule czerwone 1 pęczek pietruszki pół pęczka kolendry opakowanie pomidorów koktajlowych przyprawa FAJITA sałata karbowana 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka cząbru DO SOSU: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiegi 4 ząbki czosnku Sposób: Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski przyprawiamy przyprawą FAJITA

Viola cooks with passion
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 152

zabrać się za to wieczorem przed szkołą, a nie w porannym zgiełku. Niech dziecko również samo wybierze lub zaprojektuje swoje własne pudełko śniadaniowe. Jakie składniki przygotować? Pieczywo, krakersy lub tortille pełnoziarniste (najlepiej domowe--> przepisy na domowe pieczywo ) Surowe warzywa, pokrojone np. w plastry Sałata Owoce pokrojone w mniejsze kawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona

Tradycyjna Kuchnia
Guacamole 107

więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy. Zastosowań dla guacamole jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Guacamole jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów i kaparów wraz z tym sosem. Guacamole

Blendman
Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 144

Chrupiąca, sycąca i bardzo odświeżająca sałatka. Świetna do drobiu, dań z grilla, ale i sama, podana z pitą czy tortillą. Świeże chrupiące warzywa połączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu

Karo in the Kitchen
Souvlaki – greckie szaszłyki z kurczaka 277

rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub klasycznym dosyć krótko – bo po minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa

Karo in the Kitchen
Kurczak prawie meksykański 204

używać ostrych przypraw, więc zamiast ostrej papryki użyłam wędzonej, natomiast zamiast świeżej kolendry, której zwyczajnie nie lubię – suszonej, za którą wyjątkowo przepadam. W oryginale kurczaka należało podać z tortillą. Ja podałam z żytnim makaronem razowym. To połączenie dobrze się sprawdziło.   2 porcje: 200-300 g razowego makaronu 300-400 g piersi kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona

Kucharzyca
Naleśniki kukurydziane z warzywami :) 195

Żebyście wiedzieli ile się nagłowiłam nad tym przepisem, ile razy smażyłam te placki i ile produktów niestety zmarnowałam :( Początkowo miałam zamysł zrobić tortille, wyłącznie z mąki kukurydzianej, jednak później, w praktyce i wiadomościach z Internetu dowiedziałam się, że nie jest możliwe ich wykonanie ze zwykłej mąki kukurydzianej, a potrzeba specjalnej, tzw. "gotowanej". Kolejno, kiedy porzuciłam pierwszy zamysł chciałam zrobić naleśniki

Zdrowie na języku :P
Ekspresowy, bezglutenowy placek śniadaniowy z mąką z quinoy 154

się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka, sałatę, kawałeczki

Quinoa Raz!
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 264

mamy ochotę na szybki lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla.  I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Powiedz dietom nie
Podpłomyki grillowane faszerowane 168

piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone gazpacho z nutką mięty 188

oliwek i doprawić solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Całość włożyć do lodówki na 3 godziny. Podajemy z grzankami, lub grillowaną tortillą. Smacznego

Smakuj życie!
Chili con carne 224

znów gotować ok. 15 minut. Dodać octu balsamicznego i doprawić potrawę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Najlepiej podawać z ryżem lud z podgrzanymi na suchej patelni trójkącikami z placków tortilli

Dobra karma