Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :) Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać
Moja Książka Kucharskazrobienie zakupów a następnie przygotowanie sobie obiadu, bardzo często sięgamy po produkty typu fast-food. Z tym określeniem na pewno nam się kojarzą: mrożona pizza, zapiekanki, gotowe pierogi czy tortille z kurczakiem z zimnej lodówki marketu. Dzięki daniom przygotowanym metodą sous-vide macie alternatywę. Producenci tych dań oferują dość szeroki wachlarz rodzajów mięsa: od indyka po kaczkę, kończąc
Kuchnia PROzdrowotnaznać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli, jest takim przepisem, który każdy trochę modyfikuje. Moj przepis nie zawiera cukru w cieście i tradycyjnie sie go nie dodaje, ale jeśli chcemy to można wsypać trochę do środka(łyżkę
Lubczyk i WaniliaDziś miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki
Jeść, by żyć w zdrowiuDziś przepyszne naleśnikowe tortille,pełne mięsa ,sera żółtego i kukurydzy,taki pyszny , domowy fastwood.Polecam!. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 2 szkl. mąki 1 szkl.mleka 1 szkl.wody gazowanej lub zwykłej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Farsz: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 pojedyncze piersi kurze 1 cebula 2 łyżki oleju 100g.startego sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~ przyprawa do kurczaka sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikażdej imprezy. Chili con carne to nic innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz), zamieszaj wszystko i powoli dodawaj bulion-tak aby powstał gęsty sos. Gotowe! WSKAZÓWKI: Można podać z ryżem na sypko, tortillą, na sałacie lub samoistne danie
Kopystką po garachpaprykę. Przyprawiamy majerankiem, ziołami, papryką ostrą i słodką. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ponad pół słoiczka). Zupę najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby składniki mogły się przegryźć.Można podawać z tortillą, naciosami lub samodzielne danie
Kopystką po garachmiękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI: Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni tortillą. Jednak najczęściej podaję ją z chlebkami naan
Kopystką po garachZielony sos sałatkowy to idealna propozycja sosu do sałatki, ale również idealne sprawdzi się jako salsa na do tortilli. Jej przygotowanie jest niezmiernie szybkie i proste. Ze względu na staranne połączenie ziół i czosnku, oprócz tego że będzie smacznie to również bardzo zdrowo. Zielony sos sałatkowy – składniki garść bazylii 1/2 pęczku natki pietruszki parę listków mięty 1 ząbek czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki tortilli doczekały się w końcu oddzielnego wpisu Wykorzystuję je w wielu potrawach, a przepis na nie możecie znaleźć przy opisie burrito . Są elastyczne, łatwe do wykonania i dużo lepsze od tych sklepowych. Z przepisu wychodzi 6 placków o średnicy ok. 22 cm. 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej
Bulliooryginalne przygotowuje się je z wołowiną, ale ja często używam indyka, a nawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku
Cynamonowe szczęściezalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie, które wspaniale nasyca i jest tak bogate w smaki, że jedzone
Even Better Foodzrobiony na potrzeby tortilli. Dla mnie w sumie nie miało znaczenia czy jest on majonezowy czy inny, ale mąż miał ochotę na biały sos na bazie majonezu, więc taki zrobiłam w kilka sekund. Składniki na sos majonezowy (około 200 ml): 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% słodka papryka papryka chili (opcjonalnie) zioła prowansalskie odrobina soli Wymieszać
Karola gotujeznaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja ulubiona wersja sałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa
kulinarne odsłony pati