tortilla - 4383 przepisów (strona:218/293)

Chili con carne 192

pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz), zamieszaj wszystko i powoli dodawaj bulion-tak aby powstał gęsty sos. Gotowe!  WSKAZÓWKI: Można podać z ryżem na sypko, tortillą, na sałacie lub samoistne danie

Kopystką po garach
Zupa meksykańska 203

paprykę. Przyprawiamy majerankiem, ziołami, papryką ostrą i słodką. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ponad pół słoiczka). Zupę najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby składniki mogły się przegryźć.Można podawać z tortillą, naciosami lub samodzielne danie

Kopystką po garach
Harira-marokańska zupa z soczewicy 205

miękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI:  Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni tortillą. Jednak najczęściej podaję ją z chlebkami naan

Kopystką po garach
Zielony sos sałatkowy 259

Zielony sos sałatkowy to idealna propozycja sosu do sałatki, ale również idealne sprawdzi się jako salsa na do tortilli. Jej przygotowanie jest niezmiernie szybkie i proste. Ze względu na staranne połączenie ziół i czosnku, oprócz tego że będzie smacznie to również bardzo zdrowo. Zielony sos sałatkowy – składniki garść bazylii 1/2 pęczku natki pietruszki parę listków mięty 1 ząbek czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa tortilla 510

Placki tortilli doczekały się w końcu oddzielnego wpisu Wykorzystuję je w wielu potrawach, a przepis na nie możecie znaleźć przy opisie burrito . Są elastyczne, łatwe do wykonania i dużo lepsze od tych sklepowych. Z przepisu wychodzi 6 placków o średnicy ok. 22 cm. 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej

Bullio
Chili con carne 189

oryginalne przygotowuje się je z wołowiną, ale ja często używam indyka, a nawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku

Cynamonowe szczęście
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 151

zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie, które wspaniale nasyca i jest tak bogate w smaki, że jedzone

Even Better Food
Sos majonezowy 203

zrobiony na potrzeby tortilli. Dla mnie w sumie nie miało znaczenia czy jest on majonezowy czy inny, ale mąż miał ochotę na biały sos na bazie majonezu, więc taki zrobiłam w kilka sekund. Składniki na sos majonezowy (około 200 ml): 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% słodka papryka papryka chili (opcjonalnie) zioła prowansalskie odrobina soli Wymieszać

Karola gotuje
Sałatka gyros 177

znaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja ulubiona wersja sałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha!  Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-)  Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa

kulinarne odsłony pati
Kolorowe naleśniki 215

szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem a w srodku z ogórkiem, szynką, papryką i pokroić na rollsy jak tortillę. Smacznego

bistro mama
Wolno pieczona, szarpana wołowina z papryczkami peperoni 166

przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
Sos tatarski 203

musztardy i - jednych z moich ulubionych - ziół. Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek. Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią razem trio, czasem z bonusem ajvaru jak mamy więcej

Zasmakuj Kuchni
Sałatka gyros 155

Opis: Sałatka gyros – sałatka smakuje zupełnie jak nadzienie gyrosa – idealna przekąska na talerzu. Można też potraktować ją jako nadzienie do pity lub tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tacos z wołowiną 217

Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń  kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem

kulinarne odsłony pati
Tosty z sosem meksykańskim i awokado – pomysł na zdrową kolację 173

Tosty zapiekane z sosem meksykańskim i awokado to dobry pomysł na pyszną kolację. Taki sos można jeść nie tylko z ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem. Składniki (4 porcje) 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu) puszka pomidorów (250g) łyżka przecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli

wysmienity

Proponowane wyszukiwania