tortilla - 4383 przepisów (strona:227/293)

KORECZKI Z TORTILII 146

startym na dużych oczkach. Na brzeg tortilii położyć słupek świeżego ogórka i papryki ( na całą długość placka). Ciasno zwinąć w rulon. schłodzić w lodówce przez około godzinę( ja dodatkowo tortillę owijam w folię aluminiową.). Pokroić w plastry

Darcia w kuchni
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 206

mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz

Karo in the Kitchen
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 178

dodać do ciasta. Wymieszać. Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne. Smarować naleśniki do połowy dżemem. Zwinąć w rulony. Podawać polane syropem klonowym. ---------- Podobne: Piwne naleśniki Tortilla patatas Naleśniki amarantusowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Sosy FOLWARK 213

kremowy. Wszystkie pyszne , serdecznie polecam :)    Aktualnie testuję 3 sosy . 1. Sos kebab gyros - majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy , czosnek i zioła. Niezastąpiony do tortilli , kebaba , gyrosa , grilowanego mięsa . 2. Remulada duńska - Gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry ,wyśmienity do jajek , wędlin, żółtego sera , potraw z grilla. 3. Sos madziarów - ostry

Sama słodycz i szczypta chili
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 188

czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie podsmażoną tortille hiszpańską. Wystarczy ją podgrzać i jest naprawdę przyzwoity posiłek. Zwiedzamy, degustujemy Czas ruszyć w drogę i zasmakować Hiszpanii. W drodze do samochodu poczuliśmy jakiś znajomy zapach – unosił się wszędzie – miałem

Right Behind The Kitchen
Naleśniki lniano-orkiszowe (wegańskie) 264

minut z jednej strony (jest to bardziej pieczenie niż smażenie) bez przykrycia. Obrócić dopiero gdy wierzch się lekko "zetnie" Podawać z ulubionymi dodatkami, można też zrobić z nich tortille :) Smacznego

pyszne zdrowości
GUACAMOLE 194

parę łyżek oliwy z oliwek Składniki zmiksowałam. W wersji ostrzejszej można dodać do środka  ostre czerwone papryczki. Ja dodałam je oddzielnie. Sos guacamole podałam jako przystawkę z chipsami tortilla (nachos) Proponuję poniżej wersję tylko z zielonymi oliwkami,czosnkiem i pomidorem. Pomidora sparzyłam,obrałam ze skórki i wydrążyłam go z pestek. Drobno pokroiłam i dodałam do zmielonego awokado. Smacznego

potrawyregionalne
Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę? 187

przekonywać chyba nikogo. Jeśli jednak chcesz wyjść poza schemat i przygotować coś, co będzie smakowało nieco inaczej niż w domu, pomyśleć możesz o tak zwanych wrapach. Kup placki do tortilli i wypełnij je świeżymi warzywami, sałatą, grillowanymi kawałkami mięsa, czy dobrej jakości wędliną. Zawinięte w rulon wrapy będzie można wygodnie podjadać w trakcie wędrówki, czy w samolocie. Coś na słodko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Slow Food Festival - Śniadania na trawie 216

polowych i w niesamowitym upale było niemalże wyczynem. Odwiedzający strefę mogli spróbować między innymi owsianki z owocami (niby takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 169

niej placek. Przykryć, zmniejszyć ogień o połowę i smażyć 2 minuty. Odwrócić na drugą stronę ( placek delikatnie urośnie i pojawią się na nim złote plamki jak na  tortilli   ). Posmarować 2 łyżkami keczupu, posypać oregano. Wyłożyć połowę tuńczyka, połowę plasterków pomidora i część krążków cebuli. Zasypać garścią tartego sera. Zmniejszyć ogień jeszcze o 1/3 mocy. Przykryć pokrywką

kawawszklance
tortilla z kurczakiem i papryką 111

odmiany polecam Panstwu meksykańską potrawę tortillę

Ugotujmy Coś
Wieprzowina madras 134

pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego i drugiego podalam z tortillą i muszą przyznać że też bardzo dobrze smakowało), przybrać jogurtem, posypać kolendrą i od razu podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Mój pierwszy chleb 143

kupuję polskiego pieczywa. Poza tym, nawet będąc w Polsce, żadko jadam tradycyjny chleb. Mieszkając tutaj już od kilku lat bardzo przyzwyczaiłam się do jedzenia kanapek zrobionych z tortilli, czyli tzw. wrapów. Czasami jedank nachodzi mnie ochota na dobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny chleb. Nosiłam się

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #3 164

blogu pojawi się kilka "grilowych" przepisów, co prawda sezon się kończy, ale pomysły można przecież zachować na przyszły rok;)  A oto mój dzisiejszy zestaw do pracy: Śniadanie - tortilla z serkiem Philadelphia i sosem sweet-chilli (uwielbiam go). Lunch - kotlecik wołowy (od burgerów z dnia poprzedniego) i sałatka z różnych warzyw (cebula, sałata, pomidor, ogórek (świeży i kiszony), papryka) Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #6 153

słowem na nic. Na szczęście wszystko się unormowało i wróciło do normy, dzięki czemu znów mogę napełniać moje pudełeczka jedzonkiem do pracy.  Śniadanie: Serek wiejski z ananasem. Lunch: Tortille z pastą z tuńczyka i kukurydzy Wiem, że serek wiejski pojawia się często, ale to badzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, a jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. A serek

Codzienne Gotowanie