tortilla - 4383 przepisów (strona:234/293)

Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 201

pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach

Food Square
Chilli con carne 168

miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie podajemy z ryżem, tortillą lub nachosami

psgotujemy
Chili con carne. 192

jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla. Smacznego

Symfonia smakowa
Ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem 319

zawałem serca, a dobrze jest tego uniknąć :). Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, czy to ugotowane, pieczone, smażone, w postaci zapiekanki, tortilli, a nawet p urée . Pierwszy raz, tak przyrządzoną pyrę jadłam w Szklarskiej Porębie, później w Niemczech i Austrii. Zakochałam się od razu, bo jak nie kochać miękkiego wnętrza i chrupiącej skórki

Be Fit Be Strong
Tortilla na obiad 142

ziemniaki, wymieszaj razem 4. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo się ścina. Kiedy od spodu będzie jasno brązowa skórka przy pomocy płaskiego talerza obróć ją na drugą stronę i smaż kilka minut

AZgotuj!
Tortilla dla zabieganych 156

Szybka przekąska w ciągu dnia.  placek tortilli z nasionami lnu mix sałat ( szpinak, rukola) kilka plastrów łososia wędzonego na zimno 2 szt  suszonych pomidorów chrzan

AZgotuj!
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 160

dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie

Kulinarne Inspiracje
Domowa tortilla z kurczakiem 362

jakich składników są wykonane i jaka jest ich świeżość. Nie chcę tutaj kwestionować świeżości restauracji, czy barów, mam jednak pewność przy własnych daniach, jakich to używam do nich produktów. Tortilla jest nieco oszukana, dlatego, że są to po prostu duże naleśniki, ale w domowej wersji, są bardziej "plastyczne" i lepiej się je zwija. Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Zupa Speedy Gonzales 119

chłodne dni i szybką w przygotowaniu zupę. Składniki cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 2 puszki krojonych pomidorów puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy ser gouda 100 g chipsów tortilla 500 ml bulionu warzywnego papryczka pepperoni cukier sól ,pieprz Przygotowanie   Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Zalewamy bulionem ,dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą ,pieprzem

R'n'G Kitchen
Chili con carne 169

hiszpańskiego znaczy "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos. Składniki 400 g fasoli czerwonej 500-600 g wołowiny liść laurowy łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku pomidory w puszce papryczka chili łyżeczka oregano łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 500 ml bulionu wołowego sól chipsy

R'n'G Kitchen
Guacamole / moje ulubione 213

owocu), dzięki któremu awokado jest smaczniejsze, ale również zachowuje swój piękny zielony kolor. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i gotowe. Guacamole najlepiej smakuje z domowymi nachosami, świeżym pieczywem lub tortillą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Dip z czerwonej fasoli z kuminem i słodkim sosem sojowym 203

PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego

DefinicjaSmaku
Rukola na tapecie 182

kombinacji składników, ale kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO

les mirabelles
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 214

wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami.  Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch i trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne

Kuchnia Prezydentowej
Frittata ze szparagami i kozim serem 264

się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet ze szparagami i szpinakiem Tortilla z piekarnika Frittata ze szparagami i miętą

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania