Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim spojrzeniu na jej skład stwierdziłem, że już nigdy więcej jej nie kupię. Chcąc również trochę
Food Squarehasło przyszedł mi do głowy, to miałem w myślach obraz klopsików ;) Czyli temat mięsny? Mielone wieprzowe, wołowe, drobiowe, może ryby? Pulpety, kotlety, gołąbki... Bardziej egzotyczne nadzienia do tacos, tortilli, pajów... Bolognese, chili con carne... Dosyć, jestem przed śniadaniem! ;) Potem jednak zacząłem się lekko wahać, bo przypomniałem sobie, że w moim rodzinnym domu maszynki do mielenia używało się niemal co drugi
zadanie-gotowanieJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki oraz mleko i jajka. Z tych 3 składników
Szybko Tanio SmacznieMarynowana pierś z kurczaka Kurczak i pergamin Mielone kotlety Kotleciki z kurczaka Kotleciki z jarmużem Roladki z jarmużem Tortilla Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka gyros Domowa wędlina Kurczak garam masala Szybki makaron z woka Roladki (schabowe) można użyć piersi z kurczaka Ryż ala risotto
NA MOIM TALERZUmnie razem z wiosną - coroczną tradycją - dopadło zaziębienie :-( kicham, prycham i ratuję się domowymi sposobami... a dla Was sałatka ;-) Wygląda pięknie i wiosennie, smakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy
Czary - gary w kuchniDziś mam dla Was przepis na szybką surówkę, którą możecie podać zarówno do obiadu, jak i jako dodatek do kanapek z wędliną, tortilli itp. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych i pomysłowości :-) Polecam :-) SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta pekińska biała część pora 1 jabłko 1 zielona papryka 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy
Czary - gary w kuchniparę godzin nie gwarantował świeżości, bo lepkie powietrze od razu otulało skórę po wyjściu z kąpieli. Gotowanie w takich warunkach było prawdziwym wyzwaniem. Dlatego postawiłam na sałatki i tortillę, które zaproponuję Wam w najbliższych dniach. Zaczynamy od kolejnego przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Sałatka MIMOZA to przełamanie klasycznego przepisu na sałatę. Jest pyszna, orzeźwiająca i można ją modyfikować według
W mojej kuchniazteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole
W mojej kuchniszybki wpis z pico de gallo czyli meksykańska salsa. Zaraz po guacamole jest jedną z podstaw meksykańskiej kuchni. Kolorowa, smaczna, delikatnie pikantna, pachnąca kolendrą. Komponuje się idealnie z kurczakiem, tortillą, rybami, mięsem z grilla. A już jutro na blogu pojawi się przepis, w którym wykorzystamy nasze pico de gallo (inaczej dziób koguta), zapraszam. Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 cebula czerwona
PaleoLifesosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus, np. na kanapce. Niebo w ziemi! Składniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki
BlendmanZiemniaki wyłożyć na talerz, posypać solą i innymi przyprawami. Na wierzchu ułożyć ciepły camembert. Podawać z surówką lub np. sałatką z ogórków i chili . ----- Podobne: Mozzarella w płatkach owsianych Tortilla patatas z chorizo Camembert w sosie malinowym Po "Zaplątaną miłość" Karoliny Wilczyńskiej sięgnęłam ze względu na okładkę. Książka jest równie ciepła jak ta okładka, choć główne bohaterki (babcia, matka
Weekendy w domu i ogrodziejabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana 50 g 52 12 Baton Snickers 60 g 43 15 Baton Mars 60 g 68 27 Chleb gryczany 30 g 67 13 Daktyle suszone 60 g 50 22 Suszone jabłka
Powiedz dietom niekrok jeżeli się śpieszymy. Uformować kotlety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 40min, przewracając na drugą stronę w połowie. Poddawać w pełnoprawnym burgerze, a może i w tortilli? Z kaszą, ryżem.. lub po prostu z warzywami, czy sosem
More food, love and dreamsproste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :) Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można poddawać obróbce cieplnej, a skórka
Kucharzycarozprowadź proszek Fix Knorr. Wlej do warzyw, dobrze połącz i zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy i opłukane na sitku warzywa konserwowe. Duś jeszcze kilka minut. Takie warzywny sos pasuje do tortilli, ryżu, nuggetsów, makaronu, a także do naleśników na wytrawnie. Jest dość ostry i jeśli wolisz, możesz wykorzystać tylko połowę opakowania fixu, aby zrobić go w łagodniejszej wersji. Dodaj wtedy
Anioszek w kuchni