pasty na kanapki, dla początkujących w kuchni wegan/wegetarian lub po prostu dla osób, które chcą urozmaicić i uzdrowić swoje kanapki. Pasty smakują bardzo dobrze na chlebie, waflach ryżowych, w tortilli czy naleśniku, a nawet jako dip do pokrojonych surowych warzyw - są wiec bardzo uniwersalne :) Ich cena wacha się w granicach 5-7zł, a możecie kupić je w dobrze zaopatrzonych
breakfast of dreamsgyros z sosem czosnkowym, która doskonale sprawdzi się na imprezkach i domowych uroczystościach. Idealna na zbliżającą się ostatnią sobotę karnawału :) Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli. Do zamarynowania mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny
Smak mojego domugodziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie trafiłam na takie "tortillowe" łódeczki (jak widać na zdjęciach) i postanowiłam w nich zaserwować te potrawę. Smacznego
Codzienne Gotowaniekopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną
Chilli Czosnek i OliwaWszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie
Szefowa kuchnisuchym papierem. Czasami po usmażeniu placków opala się je jeszcze chwilę nad ogniem (trzymając szczypcami), żeby zrobiły się bardziej napuchnięte. Takie chlebki (o ile będą większe) możemy użyć zamiast tortilli i zawinąć w nie warzywa, może też posmarować je pastą, lub zjeść saute, wszystko zależy od tego co lubimy :) Smacznego
Co na wege obiad?kolendrę. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać i odstawić na 15 minut przed podaniem. Pomidorową salsę Pico de Gallo serwować w towarzystwie „ Pikantnej zupy meksykańskiej ” i chrupiących, domowych tortilli. The post Pomidorowa salsa Pico de Gallo appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaJAJKA , dodać sól i pieprz,wymieszać trzepaczką.Dodać do jaj kiełbasę i ziemniaki z cebulą,wymieszać.Całość wylać znów na patronkę , zmniejszyć ogień i smażyć .Gdy JAJKA się zetną, tortillę obracany za pomocą talerza i dopiekamy z drugiej strony.Podajemy od razu z surówka lub sałatą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirazowy penne) ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wrzucić do mięska, dokładnie wymieszać całość. To danie można podać na wiele sposobów z ryżem, makaronem, pieczywem czy w tortilli, wedle uznania. Smacznego
magiczna kuchnia Kasirollsy nadziane serkiem o smaku śmietankowym, wędzonym łososiem i roszponką, która nadaje ciekawej i chrupiącej struktury. Jeżeli chcecie sobie skrócić czas przygotowania, to zamiast naleśników można wykorzystać kupne tortille, chwilę podgrzać je w mikrofali/piekarniku (by były bardziej elastyczne), a resztę przygotować według przepisu- bo zachęcam Was do mojego sposobu zawijania, wtedy na pewno nic się Wam nie rozwinie
Kraina Miodem Płynącasuchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smakówSporo się natrudziłam aby wykonać tortillę, taką która będzie elastyczna i dawała się formować. Zawsze myślałam że wykonuje się ją z mąki kukurydzianej, ale z samej mąki nie wychodzi. I doczytałam... w oryginalnym przepisie nie jest to mąka, ale masa kukurydziana i dlatego nie wychodziła. Nie wiem czy jest możliwość u nas kupienia takiej masy kukurydzianej. Pomyślałam
Łycha smakówSylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę Odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji Przekąski sylwestrowe
Weekendy w domu i ogrodzieodmiany żeby coś zrobić a się za dużo nie narobić, postanowiłam zamiast roladek z tortilli z łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :) Składniki na ciasto szpinakowe 4 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku sól, pieprz Składniki na farsz 200 g serka śmietanowego 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku
Piekielna Kuchnia Patifareast-language:EN-US;} Z okazji Nowego Roku, chciałbym na samym początku życzyć wszystkim wiele szczęścia, radości w tym 2016 roku! Tym razem zaczniemy od nieco zdrowszej wersji placków Tortilli. Składniki: ->150g szpinaku mrożonego/świeżego -> 1.5 szklanki mąki żytniej -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej -> 1 łyżeczka soli -> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 łyżki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!