tortilla - 4383 przepisów (strona:237/293)

Sos Meksykański 303

ostrą. Jeżeli więc jesteśmy amatorami bardzo ostrych sosów ilość chili należy zwiększyć. Sos Meksykański podajemy z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami lub jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji).  Sos Meksykański - Składniki: czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g) papryczka chili cebula

Słodka Strona
Chili con carne 126

udostępniłam przepis na chlebki pita. Dziś podam swoją wersję chili con carne, które może być wykorzystane jako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek puszka czerwonej

upichcic
Andrzejkowe szybkie przysmaki 245

żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 419

smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Chili con carne 137

papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego

Food Square
Humus 208

składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Ja dzisiaj przygotowałam z pomidorami suszonymi. Uwielbiam... Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy  5 łyżek białego sezamu  3 łyżki oliwy  pół limonki

pieprzny smaczek
Chili con carne 361

doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem

Ala piecze i gotuje
351 + Jadłospis. 146

pokazuje wam jeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkami II. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem *z domowej oriszowo-pszennej tortilli III. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu) IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia) V. 1/2 melona (brak zdjęcia

More food, love and dreams
540. Wytrawnie, z serem. 160

Quesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata * domowa, pełnoziarnista  Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne,  nie wyobrażam sobie bez niej życia.  Przepis: (1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej 15 mąki pszennej szczypta soli +/- 30ml ciepłej wody kapka oliwy z oliwek Mąkę z solą

More food, love and dreams
Proste guacamole 197

Guacamole to meksykańska salsa przyrządzona z awokado. Może być dodatkiem do tortilli, tacos lub do jakiegokolwiek meksykańskiego posiłku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje. Składniki: 2 dojrzałe awokado sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać sok z limonki i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i doprawić. Smacznego

Oryginalny smak
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 214

przynajmniej jeden przysłany produkt z Tesco i obowiązkowo naczynie żaroodporne. A jak naczynie to pierwsze skojarzenie – ZAPIEKANKA. Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo z mięsem mielonym 242

chcecie je podać - można z dużą ilością płynu do jedzenia łyżką, nieco gęstsze do chleba, pośrednie do ryżu bądź makaronu, bądź też zupełnie gęste jako np. nadzienie do tortilli ;) Jak więc widać, możliwych wariacji jest wiele, zarówno w sferze doboru składników, jak i samego podania. U mnie zwyciężył brązowy ryż ;) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku... 175

ogień i gotowac z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!! danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę

W Mojej Kuchni Lubię
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 476

wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z  fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos

Kulinarny karnet Christophera