białej fasoli, ale mi podoba się jej "marmurkowy" kolor żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca czy grzanki Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera feta (100g
Chilli Czosnek i Oliwaoraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów , np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na imprezę karnawałową . Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności w porównaniu do kolorowej tortilli z piekarnika , ale gwarantuję Wam, że jest warta włożonego w nią wysiłku. Te smakowite ślimaczki pyszniące się na zdjęciu to nic innego jak roladki przygotowane z pasków czerwonej papryki ( usmażonej z efektem zwęglenia się skórki, która
Chilli Czosnek i Oliwasprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii
Chilli Czosnek i Oliwabotwinką La Trouchia , Włosi smażą frittatę z dzikimi szparagami na Lany Poniedziałek, Grecy lubią dodawać do jajek dziką zieleninę i nazywają tak powstałe danie sfugato, w końcu Hiszpanie mają tortillę de espinacas (ze szpinakiem) i tortillę de espárragos (ze szparagami). Sami widzicie - le omelette, frittata, sfugato... niezależnie od nazwy oznacza praktycznie to samo danie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich kochają omlety
Chilli Czosnek i Oliwamielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie(...)dotykało dna tylko wisiało i tłuszcz mógł skapywać do naczynia - opiekamy je przez 30 minut w temperaturze 200 C często obracając i ścinając przypieczoną warstwę. Tortille opiekamy na patelni z obu stron, układamy na niej mięso, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i polewamy oba sosami. Zawijamy folia aluminiową tak aby sosy nas nie ubrudziły i podajemy
Niezły MłynekPodczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne, wszystko przygotowuje się w jednym garnku. Aby stworzyć Chilli con carne wystarczy trochę wyobraźni, smaku i serca(...)gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodstawowy przepis na hiszpański omlet na słono, czyli tak zwaną hiszpańską tortillę, której bazą są jajka i ziemniaki. Składniki: 4-5 ziemniaków 3-4 jaja 1 cebula szczypiorek pół szklanki oliwy lub oleju Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. Na małej patelni rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i usmażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu(...)doprawić. Wlać masę jajeczno - ziemniaczaną z powrotem na patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Tortillę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenneGęsty meksykański dip na bazie awokado podawany na zimno do kukurydzianych nachos lub placków tortilla (np. do burrito z TEGO przepisu). Składniki: awokado sok z połowy limonki pół małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól Cebulę i czosnek drobno posiekać. Awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku solą(...)schłodzić w lodówce. Podawać z tortillą lub podgrzanymi w piekarniku nachosami
wyzwania kuchenneKolejny przepis z serii.. zawieruszony...oj chyba latem je robiłam. 40 dkg mąki 3 łyżki smalcu 2 łyżeczki soli 350 ml
Moje domowe kucharzeniepapryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny tu —>KLIK Wszystkie drobne przekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego
Mienta blogjeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i kakao, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia. Dodać śmietanę, uważać aby się nie zważyła. Podawać z tortillami, ryżem lub chlebem
Mania Gotowaniafrytkami, ryżem i ulubioną sałatką · w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym · w tortilli · w formie sałatki, do której możemy wykorzystać sos z podanego wyżej przepisu
Mania Gotowaniaowoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody na samodzielnie wykonane tortille, pizze itd; białe pieczywo na razowe lub pełnoziarniste. jedzmy 4-5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, kiedy odczujemy sytość głodu. pijmy dużo płynów. Słodzone napoje zamieńmy na wodę mineralną
Truskawkowa Fiesta