tortilla - 4642 przepisów (strona:248/310)

Dip z czerwonej fasoli z kuminem i słodkim sosem sojowym 238

PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego

DefinicjaSmaku
Rukola na tapecie 210

kombinacji składników, ale kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO

les mirabelles
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 251

wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami.  Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch i trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne

Kuchnia Prezydentowej
Frittata ze szparagami i kozim serem 303

się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet ze szparagami i szpinakiem Tortilla z piekarnika Frittata ze szparagami i miętą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka grecka 204

soli nie używam w ogóle ze względu na ser który sam w sobie jest już słony. Sałatkę najczęściej jadamy ze świeżą bagietką posmarowaną masłem lub zawiniętą w gotową tortille. Sałatka doskonale nadaje się jako przystawka, śniadanie lub na kolację. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki 201

podajemy w miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś by chciał żeby zupa była rzadsza to trzeba dodać więcej bulionu. W Meksyku zupę podają z przypieczonymi paseczkami tortilli a u nas można też wykorzystać groszek ptysiowy czy świeżo zrobione grzaneczki Smacznego

Kuchenne Wariacje
Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą 216

mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu

Wiem co jem
Quesadilla z serem 216

mamy pod ręką. Ale właśnie najbardziej klasyczną jest taka z żółtym serem. I ta ubogość dodatków wcale niczego jej nie odejmuje, jest pyszna! A potrzebujemy do niej tylko placków tortilla i żółtego sera . Oczywiście placki możemy zrobić sami, ale akurat uważam, że te które można kupić w sklepach są doskonałe. A jeśli są dobre, to używać ich można :) Zatem bierzemy

Marder&Marder Manufacture
Wołowina ala Mexikana 211

czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty.  Odstawiamy. Posypujemy szczypiorem z dymki.  Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak.  Nam smakowało prosto z patelni

Wanilia i Kardamon
Soja z Warzywami 227

dołożyłam tylko plaster sera, a potem tylko na suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki 3 cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki

Blondynka Gotuje
Deser z truskawkami. 338

Byliśmy ostatnio u znajomych na Śl... tzn. Zagłębiu :D.  Damian przygotował dla nas wspaniałą tortille na kolację, a Kasia pyszny deser z brzoskwiniami i truskawkami. I to właśnie ten deser zamierzam Wam dziś przedstawić - był po prostu obłędny. Kasiu dziękuję za przepis. Odrobinkę go zmodyfikowałam i już zdążyłam zaproponować go domownikom. Deser z mascarpone z truskawkami. Składniki

Miksturownik
Naleśniki gryczane 'indyjskie' 271

nigdy nie byłam dobra;) (no, chyba, że w jedzeniu;)) Naleśniki przedstawione tutaj są idealne! Mięciutkie, sprężyste i cieniutkie! Pyycha! Ale uwaga - następnego dnia trzeba je lekko podgrzać (tak jak tortille) inaczej będą suche. Przedstawiam zatem gryczane naleśniki z nutką Indii! :) Tak, tak - zdjęcia wieczorową porą... Składniki: 2 szkl. mąki gryczanej 1 szkl. mleka sojowego 1,5 szkl. wody łyżka oliwy

pyszne zdrowości
Tortilla z mąki żytniej- dietetycznie 263

Ostatnio w moim menu króluje mąka żytnia. Tym razem tortilla.  Składniki:  1,5 szklanki mąki żytniej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oliwy Szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 244

Wiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej ) Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią.  UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik na poziomie

Tradycyjna Kuchnia
Tortilla kukurydziana 179

Prosty, szybki i pyszny przepis na domową tortille z mąki kukurydzianej i pszennej. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag mąki kukurydzianej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka wody sól do smaku Wykonanie: Zmieszać obie mąki, wlać letnią wodę,  posolić i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić

Tradycyjna Kuchnia