papkę dodając sok z cytryny 3. Wszystkie składniki zmieszać razem, doprawić solą i chili. Guakamole jest doskonałe do krakersów, cykorii oraz jako dodatek do naleśników po meksykańsku, buritto i tortilli. Ja lubię je nawet samo The post Dip guacamole appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiapatelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują
mojewypiekiinietylkosałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno z sos tysiąca wysp humus z tortillą i suszonymi pomidorami naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą oczywiście jeszcze ciasta, tort i napoje :-) Mam nadzieję, że pomogłam Wam w dokonaniu wyboru, co do jedzenia
pieprzny smaczekNajlepszą tortillę robi moja sąsiadka ,wiekowa pani . Z pewnością będę próbowała zrobić równie smaczną ,ale nie wiem czy kiedykolwiek mi się uda.Dzisiejsza jest z dodatkiem szparagów ,idealna na szybki obiad . Składniki: 300 g ziemniaków cebula szparagi 150 g ,ugotować 3 minuty i przelać zimną wodą oliwa z oliwek 4 jajka (duże ) sól ,pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki
Ladylaura.dobre przekąski, które umilą czas Waszym gościom, nacieszą oko i jednocześnie dostarczą sił na długą zabawę. Poniżej przepis, który spełnia wszystkie funkcje udanych przekąsek na karnawałową imprezę. Grillowane tortille można przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw
Milion Smakówkuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak
Milion Smakówpodzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony
Plate of Joyrestauracją Sphinx. Danie to jest banalnie proste, szybkie i łatwe do zrobienia, a wyrazistości grillowanemu mięsu nadają sosy. Shawarma / Shoarmę można podać w wersji błyskawicznej, zawijając podsmażone mięso w tortillę lub podać grillowane mięso w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjagodzianka" Uwielbiam meksykańskie smaki. Kolendra, limonka, kumin, fasola, wołowina i tequila. Te produkty są najważniejsze. Kiedy pierwszy raz zrobiłam meksykańskie danie, … Przeczytaj cały artykuł Post Burrito w pszennej tortilli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCorner by "jagodzianka" Rewelacyjne meksykańskie placki. Doskonały składnik burrito czy fajity, chimichangi i quesadilli. Niestety nie wychodzą takie okrągłe jak te ze sklepu, … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne tortille pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerUwielbiam te magiczne placuszki, więc musiał przyjść taki czas, że zrobię swoje własne, domowe tortille. Możecie zawinąć w nie właściwie wszystko i to właśnie tym skradły moje serce. Na zdjęciu gotowe placki zapieczone z pysznym serem. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 1/2 wody (wrzątku) 1/2 łyżeczki soli, 20 g masła( rozpuszczonego nie gorącego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około
Wielki apetytPamiętacie Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka
Kto ugości moich gości?jego siłą (trudno coś zepsuć ) . Odbiega ono również zasadniczo in plus, od oferty okolicznych barów. Znajdziemy tu różne pintxos (małe kanapeczki z wędliną lub serem), wędliny, sery, oliwki, papryki, tortille, chorizo w winie, krewetki, paelle, gazpacho . Do picia Hiszpańskie wina i sangria na szklanki lub dzbanki. Dodatkowo wieczorami we wtorki mają się odbywać degustacje win hiszpańskich, we środy degustacje produktów
królestwo garówJako, że kotlety zaplanowane na poniedziałkowy obiad zjadły się w tortillach, trzeba było opracować nowe menu. Syn dalej chory, więc musiałam się rządzić tym co miałam. Żadnego mięsa nie wyjęłam do rozmrożenia. Deszczowa, poniedziałkowa aura wykluczyła zakupy z "flikającym" Młodym. I tak powstał pomysł przygotowania prostej zapiekanki. Nie wymaga ona czasu, wielkich przygotowań ani zasobów spożywczych. Za to jest smaczna
Kuchnia po mojemunich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę): 3-4 plastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno
Kuchnia po mojemu