tłuszcz - 4436 przepisów (strona:201/296)

Risotto z warzywami 186

cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać . Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały bulion .Doprawić do smaku. Przepis bierze

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki 144

porcję , aż do wyczerpania ciasta. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 8 - 9 naleśników. Jeśli używamy patelni teflonowej , to przed smażeniem w ogóle nie musimy jej smarować , czy polewać tłuszczem , a , jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki -ciasto kruche 182

mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 131

śmietany 36 %  dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Moje domowe kucharzenie
Kawa...zielona 151

Kawa ta zapakowana jest w papierową torebkę, a na niej jest etykieta z właściwościami i zastosowaniem kawy.. Kawa zawiera kwas chlorogenowy i kofeinę przyśpieszając tym samym spalaniem tłuszczy[ cellulitu].Dzięki systematycznemu spożywaniu możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 15-30% ..wspomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn.. Gdzieś w necie wyczytałam , żeby kawę zalać wodą

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe pancakes 190

pieczenia  1 szczypta soli  Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Helio Natura 124

produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Śliwki kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane

Moje domowe kucharzenie
Schabowy wg Magdy Gessler 310

jaja bułka tarta sól i pieprz przyprawa Kuchta smalec do smażenia Wieprzowinę pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku

Moje domowe kucharzenie
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 156

miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i  margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki z masą kajmakową 169

margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki -jajko sadzone 154

cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy  bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię

Moje domowe kucharzenie
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 237

składniki (mąkę, przyprawy, otręby owsiane)wymieszać i połączyć z drożdżami. Dolewać stopniowo wodę ( w zależności od konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut. Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi.  [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami

Moje domowe kucharzenie
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 162

pieczenia 1/4 łyżeczka soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub  naleśnikarce  bez dodatku tłuszczu.Podawać polane np.syropem klonowym..lub tak jak u mnie ..przekładane bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..lub miodelku

Moje domowe kucharzenie
Ptyś 197

łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta z koperkiem 181

gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem. Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła nie dodawać do kapusty, ale na patelnię po boczku. Gdy się stopi wymieszać z mąką, chwilę przesmażyć

Moje domowe kucharzenie