tłuszcz - 4436 przepisów (strona:202/296)

Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 178

Pieczarki obrać, namoczone grzyby odsączyć z nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę dodać (uważać aby nie zarumieniła się zbytnio). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu

Mania Gotowania
Karczek po amerykańsku 159

ząbki czosnku drobno posiekane Przygotowanie: Karczek   kroimy w plastry, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) przez około 3 minuty z każdej strony. Ma się lekko zarumienić.   Plastry ananasa kroimy na kawałki. Pozostałe składniki sosu mieszamy w garnku. Podgrzewamy sos na małym ogniu, aż sos się zagotuję. Dodajemy

Mania Gotowania
Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami 242

zdrowe J Mój instynkt kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł i ciasteczka wyszły pyszne. Były w stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze. Ciastka nie mają cukru, mąki i tłuszczu, więc co za tym idzie… mniej wyrzutów sumienia!! Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami         Składniki: ·        1,5 szklanki

Mania Gotowania
Rolady ze śliwką 188

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki

Mania Gotowania
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 189

ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.   Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto

Mania Gotowania
Kurczak po Seczuańsku 494

pieprzu Cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie kroimy warzywa w słupki. Orzeszki ziemne obieramy i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy (bez tłuszczu)do momentu aż orzechy się uprażą i   zarumienią. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się   zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli

Mania Gotowania
Pierś z kurczaka po włosku 387

każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy w plastry. Szynkę włoską podsmażamy na patelni aby się zarumieniła.   Na tej samej patelni (na tłuszczu wytopionym z szynki) smażymy piersi z kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 216

przestygnięcia. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika

Mania Gotowania
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 180

szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników, które biorą udział w procesach starzenia i zapadalności na choroby takie jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, alergie czy nowotwory. Zawiera też najmniej z olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%. Olej rzepakowy jest źródłem kwasu omega-3 do omega-6. Kwasy omega 3 wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, hamują rozwój guzów i nowotworów, zapobiegają zapaleniom stawów

Mania Gotowania
Bajaderka light 188

marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy

Mania Gotowania
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 193

zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki   i chwilę podsmażamy aby smaki

Mania Gotowania
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 379

kilka sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach.        insertCookd("fbe59032bfd2fab5058af991459e022a

Mania Gotowania
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 178

masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół). Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem. Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim, i dociskamy aby się za sobą połączyły. Możemy do tego użyć wałka. Ciastem wyłóż spód oraz brzegi formy. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie roztopionym

Mania Gotowania
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 243

farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy.   Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna, możecie zrobić również mniejsze. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia się

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 262

owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania