Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 344pieprzem. Ugotować makaron al dente. Zawartość opakowania rozprowadzić w wodzie i mleku. Postawić na ogniu i doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze przez 30 sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C
Pasja Smaku
Kurczak po madagaskarsku 353cytryny olej Wykonanie: Mięso marynować w soku z cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem
Pasja Smaku
Rozmarynowy kurczak z warzywami 238marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać. Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć
Pasja Smaku
Pancakes z jabłkami 261Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Rozgrzać teflonową patelnię i dużą łyżką (np. chochlą) nakładać porcje masy. Nie używamy do tego żadnego tłuszczu! Na porcjach ciasta układać plasterki jabłek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. insertCookd("5636f516a087e8a2bcb661c01a966b56
Pasja Smaku
Tarta z kalafiorem 193Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę. Ułożyć ugotowanego kalafiora, szynkę i pomidorki koktajlowe. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("bf63f240ceb7f9024426a27988e0090a
Pasja Smaku
Lunchbox: Sałatka ziemniaczana i koreczki serowo-paprykowe 372łyżka majonezu Wykonanie: Ziemniaki, boczek i ogórki pokroić w dużą kostkę. Jeśli boczek jest dość tłusty to można podgrzać go na patelni i wytopić z niego trochę tłuszczu, a następnie odłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. W misce ziemniaki, boczek i ogórki doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodać szczypiorek i majonez. Wymieszać. Sałatkę wstawić
Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 209ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Wykonanie: Sos: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut
Pasja Smaku
Tartaletki z jabłkami i brzoskwiniową glazurą 191gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Formy do tartaletek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż średnica foremek. Można też podkładać foremki pod ciasto i wylepiać nim foremki. Dno ponakłuwać widelcem
Pasja Smaku
Imbirowe parówki w cieście piwnym 233pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Pasja Smaku
Zupa groszkowa z łososiem i chorizo 223groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę nalewać do talerzy z kawałkami łososia. Podawać z koperkiem i chorizo
Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #15 - Zakochane parówki 246końca, następnie boki wywinąć tak, by powstało serduszko i spiąć wykałaczką. Jajka rozkłócić widelcem z solą i pieprzem i dodać pokrojony szczypiorek. Mocno rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Na patelni ułożyć serca z parówek i wlać do każdej porcję jajek. Smażyć do ścięcia się masy. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam chlebowe serduszka
Pasja Smaku
Dorsz zapiekany z porami 349sokiem z cytryny i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić
Pasja Smaku
Biała kiełbasa pieczona w piwie 268śliwek 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę, posypać suszonymi śliwkami. Zalać piwem i na koniec poukładać cebulę pokrojoną w plastry. Przykryć i piec w temp. 180 st.C przez 60 minut. Ostatnie 15 minut
Pasja Smaku
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 306bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko
Poezja smaku
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 270cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło. 4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki. 5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
Smaczne Zdrowe