tłuszcz - 4436 przepisów (strona:206/296)

Co to jest: PANKO? 208

Panko ( パン粉)  to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka.  Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań.  Muszę powiedzieć

Przepisy Aleksandry
TRUFLE PISTACJOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 235

domowe trufle. Pistacjowe, udekorowane białą czekoladą, pistacjami i różą są, nie tylko eleganckim, ale też smacznym dodatkiem do romantycznej kolacji. Pistacje należą do afrodyzjaków . Zawierają w sobie bardzo dużo tłuszczu, co wpływa korzystnie na naszą witalność i sprawność. W czasie robienia trufli dobrze, żeby w domu było zimno - łatwiej wtedy pracuje się z masą. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Ciasto kruche z truskawkami 682

jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 350g truskawek mąka ziemniaczana do oprószenia ciasta Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać cukry oraz jajko, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy wieniec z owocami 493

suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko, żółtko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem około 8-10 minut, po tym czasie wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej tłuszczem (masłem, olejem), przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, na 1 - 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie rosło przygotować masło cynamonowe oraz owoce. W miseczce wymieszać miękkie masło, cukier

Zabawa smakiem
Patelnia za punkciki 196

tego dołączona była gruba rękawica kuchenna . Skorzystałam szybciutko z okazji i zamówiłam za zgromadzone punkty. Jest to pół wok pokryty ceramiczną powłoką Thermolon. Można na niej smażyć bez tłuszczu. Nadaje się do używania na kuchenkach indukcyjnych. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kulki ryżowe 2355

dosyć głębokim oleju ( zależy też od wielkości kuleczek), tak aby olej sięgał do połowy kulek. Gdy się zarumienią, zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 225

środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką. O Orzechach Macadamia mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały ciasteczkom delikatnego, wręcz maślanego smaku .  Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić... Kolcowój pospolity, zwany też

Grunt to przepis!
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 431

smażyć dość cienkie naleśniki. Nie może być jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy

Ratunku obiad
Zapiekanka ziemniaczana 828

obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy 10 min. W tym czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Kiedy miękkie, zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plastry. Jeśli jest podsuszana, to już jej nie smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2917

formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami

Ratunku obiad
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 227

razem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno

Ratunku obiad
Kurczak z warzywami à la ratatouille 259

oraz wybranymi ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie każde z warzyw podsmażamy osobno na dużej i głębokiej patelni, na bardzo małej ilości oleju (najlepiej byłoby w ogóle bez tłuszczu). Bakłażana ok. 2 min., cukinię 3-4, pieczarki 4-5, a paprykę najdłużej, bo do momentu, kiedy zacznie delikatnie mięknąć, ok. 5-7 min. Teraz wszystkie warzywa i pieczarki umieszczamy

Ratunku obiad
Błyskawicznie i zdrowo 213

kurczaka są gotowe w 3-4 min., a tak soczystych jeszcze nigdy nie jadłam z patelni czy piekarnika. Poza tym jest to rozwiązanie zdecydowanie najszybsze i nie wymaga dodatku tłuszczu. Dla mnie rewelacja :) Ugotowany makaron łączymy z 4 czubatymi łyżkami pesto (resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy 2-3 dni w lodówce). Podajemy z pokrojonym na skos kurczakiem. Jeśli zrezygnujecie

Ratunku obiad
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 218

jeść zdrowiej. Nie stosuję żadnej diety. Co to, to nie. Jednak zaczęłam przygotowywać moje dania nie tylko z myślą o smaku, ale także z myślą o zdrowiu. Nie dodaję tłuszczu tam, gdzie nie jest on konieczny. Sosów staram się nie zagęszczać mąką, a cukier i sól ograniczyłam jeszcze bardziej niż przedtem. Uważam, że to dobry pomysł. Na pewno nie zaszkodzi

Ratunku obiad
Zimowa sola sauté 200

uwaga, by nie przypalić!), na którym następnie smażymy rybę. Filety smażymy po ok. 2 min. z każdej strony. Kiedy ryba się smaży, w małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na tłuszczu podsmażamy czosnek. Tylko chwilę, aż delikatnie się zarumieni i odda smak. Dodajemy szpinak. Podsmażamy minutę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 2 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy

Ratunku obiad