tłuszcz - 4436 przepisów (strona:203/296)

Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym 220

wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja akurat wykopałam swoje pierwsze ziemniaczki więc zrobiłam fryteczki

Monia miesza i gotuje
Polędwica wieprzowa w sosie paprykowym 246

smietany 400 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz Wykonanie: Polędwice kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju I maśle smażymy na dyżym gazie około 3 min. Wyciągamy mięso na talerz. Do tłuszczu dajemy pokrojoną w kostkę cebulę. mażymy około 5 min. Dodajemy słodką paprykę, make- mieszamy na średnim gazie około 2 min. Dodajemy bullion kurczakowy- mieszamy- do zagotowania. Dodajemy pokrojone pieczarki

Smaki Edyty
Dietetyczne muffiny! 445

Mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem (ja użyłam silikonowych foremek i całe szczęście ich nie trzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut

Mango Papaja
Domowa mielonka prasowana z galaretką 448

zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy

OstryKęs
KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI 227

chcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie lubię tych żółtych, wygiętych owoców, jednak tę formę mogę pochłaniać non stop. Uwaga - uzależnia. KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI /własny;/ na słoik 300 - 350g 3 przejrzałe banany 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao 3/4 szklanki migdałów

W kuchni Karmel-itki
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 372

kupiłam to i tak przygotowałam. Robiłam go w różnych kombinacjach, na mascarpone, na ricotcie i tak jak w dzisiejszej wersji - pół na pół, wszystkie są równie smaczne, pomimo różnicy tłuszczu. Tak więc jak kto woli, mniej czy bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-) Ja piekę go w tortownicy 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 500g ricotty

Smaczne Zdrowe
Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe ) 279

jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu * 120 g serka mascarpone * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka jogurtu naturalnego * maliny Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder

kolorowotorcikowo
Loukoumades czyli greckie pączki 239

patelnię wlać wodę, dodać cukier i cynamon. Gotować aż zgęstnieje. Smażyć ciasteczka na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłożyć na papier kuchenny żeby kuleczki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane ciasteczka polać syropem, posypać orzeszkami

Magiczne Życie Marty
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6327

czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie części. Czyścimy z tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdej strony nacieramy solą, pieprzem i mieszanką Sekret Dziadka Feliksa. Odstawiamy w chłodne miejsce. 1 litr wody gotujemy z przepołowionymi ząbkami czosnku

OstryKęs
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1361

pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić

Smakołyki Bereniki
Świeży szpinak z kurczakiem, prażonymi orzechami i serem pleśniowym - czyli gdy gorąco i upalnie. 254

zalewamy sosem do sałaty (oczywiście możemy zrobić swój łącząc oliwę i ulubionymi przyprawami, natomiast ja używam gotowego sosu w saszetkach włoskiego lub greckiego). Na jednej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Smażymy krótko ale na dużym ogniu, to sprawi, że kurczak będzie delikatny i nie stwardnieje. Na drugiej patelni (suchej) prażymy orzechy. Na naszą sałatkę kładziemy orzechy, a następne

Brzuszki Łakomczuszki
miły wieczór andrzejkowy. 200

sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzucamy 2 plastry boczku. Przekrawamy bułkę i do piekarnika (niech podgrzeje i przypiecze ciutkę). Zaczynamy od dołu: bułka, sos tatarski, sałata, plaster sera, kotlet, plaster sera, musztarda

Brzuszki Łakomczuszki
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 196

spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :(   Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwszy wiosenny obiad w tym roku. 180

olej. Ziemniaczki pewnie już są gotowe do odlania, więc odlewamy, następnie trochę osuszamy na gazie - możemy w tym czasie dodać już posiekany koperek (ja dałam cały pęczek) i podlać tłuszczem z smażenia kotletów

Brzuszki Łakomczuszki
Idzie jesień - czas na placki. 171

może być ani zbyt gorący aby nam od razu nie spalił placka, ami zbyt chłodny aby masa nim nasiąknęła. Powinien pyrkać wokół uformowanego placucha. Po usmażeniu odsączamy placki z tłuszczu kładąc na papierowym ręczniku. Następnie układamy na talerzu, dodajemy śmietanę, na niej układamy łososia i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki