smażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy pieprzem i chili marynujemy w mieszance sosu sweet chili i sosu sojowego, wstawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokruszone drożdże, cukier, mleko, rozbełtane jajka, olej, sól i drugą szklankę mąki. Przykryć płótnem i zostawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a później rozdrabniamy rozcierając je w ręce. Przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy sypane ciasto drożdżowe w nagrzanym piekarniku przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfarszu, zlepiamy i formujemy okrągłe kotleciki, które panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym . Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto w obręczach, aby placki były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek oleju, marynatą smarujemy sznycle z indyka i smażymy je na patelni grillowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy roladki na gorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki będą rumiane. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym. Można je podawać na gorąco jako samodzielne danie np. z ziemniakami lub frytkami lub na zimno jako przekąskę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzepaczką. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartymi orzechami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotem panierujemy gąski dokładnie z każdej strony w bułce tartej. Gąski smażymy z obu stron na gorącym oleju. Usmażone gąski układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i wykładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z rukolą i pomidorkami. The post Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab grillowany z pietruszką przygotowałam za pomocą tego właśnie urządzenia w iście ekspresowym tempie. Schab w ten sposób przygotowany zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu, doskonale to grillowane danie nadaje się dla tych co są na diecie. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla Wystarczy plastry schabu doprawić solą, pieprzem, oraz posypać świeżą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrillowany z rozmarynem przygotowałam za pomocą urządzenia z płytkami do grillowania w iście ekspresowym tempie. Schab w ten sposób przygotowany zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla lub schab grillowany z pietruszką. Wystarczy plastry schabu zamarynować, a następnie na każdym plastrze schabu ułożyć po 2 gałązki świeżego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem : to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D 3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody z gotowania makaronu. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż się zarumieni. Odkładamy boczek do osobnego naczynia. Cebulkę drobno siekamy. Na patelni z tłuszczem, który się wytopił z boczku podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Wlewamy 50 ml białego wina. Całość dusimy około 5 minut. W miseczce mieszamy 2 żółtka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, posypujemy przesmażoną cebulą z tłuszczem i listkami świeżej szałwii. The post Pierogi z kaszą jaglaną i serem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzedstawiam Wam trochę nietypowy przepis na ciasto na pierogi, z dużą ilością oleju. Przeciwnicy tłuszczu zapewne podniosą larum, że ciasto za tłuste, że nie zdrowe, ale bardzo smaczne, taki przepis poleca Smakfonia z Poznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię