końca jest wykonany bez pomocy rynkowych fixów :) Urozmaiciłam go tylko o posypkę z bułki tartej i sezamu, naprawdę warto! Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła(...)termoobiegiem lub 200stopni bez termo. Na 5 minut przed końcem pieczenia, wysuwamy naczynie z rybą i delikatnie posypujemy rybkę bułką tartą i sezamem. Pieczemy kolejne 5 minut. W czasie gdy robi nam się ryba, przyrządzamy szpinak. Szpinak w brykiecie czy w liściach nawet zamrożony wrzucamy do garnka, zalewamy 50 ml wody i dodajemy 1 łyżkę masła. W drugim
upichconaRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem(...)kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek
Kulinarne zapędy Kokosakurczaka myję, a następnie kroję w paski. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso doprawiam i smażę na rumiano. Następnie dodaję umyty szpinak. Mieszam. Dodaję prażoną cebulkę. Kolejno dodaję pokrojone na pół oliwki. Przekładam do miski. Następnie dodaję ser tarty, pokrojone w kostkę ananasy. Na koniec dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiWykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić. BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę... połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna(...)odstawić. Na półmisek wyłożyć makaron w formie wianuszka, do środka i na górne boki wlać beszamel. Porozkładać dookoła pokrojonego w kostkę pomidora i kulki zrobione ze szpinaku. Udekorować listeczkami pietruszki i podawać... Smacznego. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać
Gosia gotujeboczkiem. Nie do końca był to fit posiłek, ale warto było się skusić 2-3 piersi kurczaka około 90 g świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 75 g sera ricotta 2 garście tartego sera cheddar mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru szczypta kurkumy oraz curry sól, pieprz oliwa Na patelni rozgrzewamy(...)łyżkę oliwy, dodajemy szpinak i smażymy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno suszone pomidory, smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec dokładamy mniej więcej 2 łyżki ricotty, podgrzewamy dalej, mieszając, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Piersi kurczaka nacinamy
Smaki Na Talerzuktóry razem zmiksowałam, a do całości dużą ilość szczypiorku i pietruszki dodałam. Po upieczeniu tarta smakowała znakomicie, a z zielonymi dodatkami, wyśmienicie. Składniki : forma do tarty o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 300 g mąki tortowej, 1 jajko, małe, 2 żółtka, 100 g zimnego masła, 25 g smalcu, 1 płaska łyżeczka soli, kuleczki mięsne(...)wystarczy poczekać ok. 3 min), układamy kuleczki mięsne, następnie przelewamy masę, posypujemy świeżo zmieloną chili. Pieczemy ok. 15 - 20 min w 175°C. Tarta idealnie będzie smakować z świeżymi liśćmi np. szpinaku, botwiny i rukoli
Moniki SmakołykiRicca di noci, risulterà molto gustosa grazie all'aggiunta degli spinaci. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 kg cukinii 200 gr szpinaku 100 gr orzechów włoskich 30 gr parmezanu 75 gr bu ł ki tartej 2 jaja 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżka p ł atk ó w owsianych 2 łyżki masła(...)delikatnie odsączamy. Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, zmielone orzechy włoskie, zmielone płatki owsiane, parmezan i wyciśniętą bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 2 łyżkach masła podsmażamy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone i szpinak. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy połowę masy z cukinii, a na niej szpinak
La grande e la piccola cuocawersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże
Niedzielny kucharzokoło 12 kotletów: 70 dag gotowanych i wystudzonych ziemniaków ¾ szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko ½ cebuli 1 szklanka świeżego szpinaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Dip jogurtowy: 400 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku(...)Sposób przygotowania: Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa razem ze szpinakiem. Dodać pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem , zagnieść ciasto. Uformować gruby wałek, nożem odkrajać porcje, lekko uformować na owalne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor
Wanilia i Kardamonłączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka bułka tarta olej pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość
Szalona Kuchnia Ewelinysera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować(...)łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki
Niedzielny kucharzsera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować(...)łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki
Niedzielny kucharzefektowne ciasto świąteczne, zielony keks z bakaliami, obficie polany lukrem. Dzięki szpinakowi uzyskałem piękny zielony kolor. Polecam nie tylko od święta. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na keksówkę 27x8 cm: 300g mąki pszennej tortowej typ 450 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 160g szpinaku mrożonego 3 jajka 1 cytryna 100 ml oleju rzepakowego 60g orzechów(...)suszonej żurawiny 40g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodatkowo: sok z 1 cytryny i cukier puder do przygotowania lukru masło i bułka tarta do obsypania keksówki Dekoracja: lukier i bakalie (orzechy, płatki migdałowe, żurawina suszona) PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, przełożyć do malaksera, dodać olej, sok z 1 cytryny, zblendować na gładką masę i odstawić. Keksówkę wysmarować masłem
kulinarnyJaszpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty
R'n'G Kitchen