sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się w nich totalnie zakochałam! Spróbujcie Wy! SKŁADNIKI: * świeży szpinak – 500 g * czerstwe pieczywo – 250 g * ricotta – 60 g * tarty parmezan – 1 garść * mąka pszenna – 1 garść + do podsypania * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony szpinak gotujemy na małym ogniu
Ostra na Słodkokilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu. Taka pizza ciągle przede mną. Zamiast pizzy zrobiłam tartę i powiem Wam, że ho ho, była zacna! Na wieczornej Żarłostacji zniknęła migiem :) Czytaj więcej
bistro mamatwarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej(...)pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż
Moja pasja smakuTuńczyk ze szpinakiem i makaronem, to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Czosnek, świeże zioła sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ilość ziół i czosnku można dozować wedle swoich upodobań smakowych. Już coraz więcej mamy świeżych ziół i proponuję z nich korzystać, znacznie efektowniej danie się prezentuje. Szczerze polecam i zapraszam po szczegóły:)) Składniki 300 g świeżego tuńczyka(...)dodać świeży) 150 g sera gorgonzoli mały słoik suszonych pomidorów, w oleju 1/2 główki czosnku świeże zioła: bazylia, oregano, paczka makaronu ryżowego pieprz, sól tarty parmezan Makaron ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Szpinak wcześniej rozmrozić. Świeży opłukać, rozdrobnić. Czosnek posiekać, pomidory i tuńczyka pokroić na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola w kostkę. Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy
gotuj ze mnąsuszonego tymianku 1 puszka pomidorów w zalewie 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 papryka żółta pokrojona w kostkę 4 garści szpinaku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 2 litry bulionu Sok z cytryny do smaku Tarty parmezan – kilka łyżek Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżka oleju na mocnym ogniu. Wyłóż na niego krewetki(...)ryż, dodaj 2 liście laurowe. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgodziny, zajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Wysyp ma tłuszcz posiekaną drobno szalotkę. Smaż 2 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Włóż na patelnię umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na sito i dokładnie odciśnij z wody. Krok 2 Włóż połowę sera ricotta, cały parmezan, 2 jajka i gałkę muszkatołową
Niedzielny kucharzzajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Wysyp ma tłuszcz posiekaną drobno szalotkę. Smaż 2 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Włóż na patelnię umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na sito i dokładnie odciśnij z wody. Krok 2 Włóż połowę sera ricotta, cały parmezan, 2 jajka i gałkę muszkatołową
Niedzielny kucharzszklanki oleju Kujawki 3 ziarna Sos: 100g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu spora garść szpinaku 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na marynatę (prócz płatków i bułki tartej) mieszamy ze sobą. Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do marynaty i pozostawiamy na minimum(...)godzinę w lodówce. W tym czasu przygotowujemy sos: Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy bardzo dokładnie z olejem i ząbkiem czosnku. W osobnej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dodajemy szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Pozostawiamy w lodówce do czasu podania. Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia w czekoladzieSałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, fig oraz orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy i soku
Kuchnia MagdaLenyWegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami
Kuchnia MagdaLenycukinii i szpinaku Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni. Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem placuszki cukiniowo-szpinakowe przygotowałam w dwóch wariantach, ale sama musisz ocenić czy bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej(...)będą bardziej kaloryczne. Wybór należy do Ciebie :) A może masz ochotę na wegetariański gulasz węgierski ? Placuszki cukiniowo - szpinakowe z serem feta lub tartym żółtym serem. Placki z cukinii i szpinaku 2 średnie cukinie, 150-200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego, 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo twardego żółtego sera, ale możesz pominąć
Cztery Fajeryplastry pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min. Podawać na gorąco lub na zimno Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy do szpinaku nie dodawać czosnku. Wówcza s kto lubi, polewa sobie dipem swój kawałek tarty, świetnie razem smakuje, zapewniamy! Smacznego
kgwjanczewoŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki na ser: 2 opakowania sera camembert, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sałatka: 4 większe garście szpinaku, 125 g malin, większa garść borówek, 2 łyżki płatków migdałów, sos: nieduża dojrzała gruszka, łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, tymianek. Przygotowanie: Camembert panieruję(...)rozmąconym jajku i bułce tartej, smażę aż serek się zarumieni. Osączam z nadmiaru tłuszczu. Gruszkę obieram, kroję w mniejsze kawałki, duszę na małym ogniu z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i tymianku około 5-7 minut. Następnie miksuję na gładki sos blenderem. Na talerzu układam szpinak, polewam sosem, układam owoce i płatki migdałów. Na tak przygotowaną sałatkę układam smażony
JejKuchniachodziło.... Ale nie słodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE CIASTKO! Mini tarty PROSTO Z PIEKARNIKA! Ciastko jest przepyszne - łosoś, szpinak z serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz ciasta francuskiego(...)posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę pokrojonego w kostkę sera feta. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 200*C (z termo obiegiem). Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym rozkładamy szpinak, kawałki wędzonego łososia oraz słodką kukurydzę. Wstawiamy
VioletoweKucharzeniewyszło mi 8 kotletów. Uwaga! - bardzo szybko znikają :) Składniki: - część biała z kapusty pekińskiej - ja miałam z takiej średniej główki - 50 g świeżego szpinaku typu baby - 100 g pieczarek - 30 g sera zółtego - 2 jajka - bułka tarta - sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa , majeranek do smaku Na początek pociełam kapustę - dość drobno i ją zblednowałam. Kolejną czynnością było(...)odsączenie jej z nadmiaru wody. Szpinak również zblendowałam i dodałam do kapusty. Pieczarki obrałam, pokroiłam i podsmażyłam . Dodałam do warzyw. Na koniec starłam ser, dodałam jajka, bułkę tartą, przyprawiłam i smażyłam na złoty kolor
Kuchnia Pełna Emocji