Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti . Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną. W dużym naczyniu mieszamy mąkę
Lamarida.plsię złożyło, że w pobliskim markecie natknęłam się na formę z wyjmowanym spodem. Długo nie trzeba było mnie namawiać do jej zakupu. Trochę pokombinowałam i tak oto powstała tarta szpinakowa na spodzie z ciecierzycy. Jeśli użyć proszku do pieczenia bez glutenu (lub sody), jest to świetne wyjście dla osób będących na diecie bezglutenowej. Polecam tego rodzaju kombinacje(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżeczki mąki kukurydzianej (żółtej) Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 450 szpinaku mrożonego 120 g fety 2 ząbki czosnku Pieprz Spód: Ciecierzycę mielimy z pozostałymi składnikami. Rozprowadzamy w formie do tarty (u mnie 25 cm średnicy). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Nadzienie: Czosnek siekamy, podsmażamy. Dodajemy zamrożony szpinak
Powiedz dietom niebotwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej(...)gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write
Poezja smakuprezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Do garnka lub wysokiej(...)patelni wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i dodajemy przygotowane pulpeciki. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wkładamy umyty szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO (function
Smaki Ewyłyżki bułki tartej majeranek bazylia Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz
Apetyczna babeczkalistków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy je wrzącą wodą i gotujemy przez około(...)Fetę /ser sałatkowy kroimy w niedużą kostkę i mieszamy ze szpinakiem i pokrzywą. 3. Farsz nakładamy na 3/4 długości fileta i zawijamy ciasno w roladkę obtaczając od razu w mące, tak postępujemy z każdym filetem. 4. Następnie każda roladkę obtaczamy w jajku i znów w mące lub bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami
Gotowanie...to proste !szpinakiem – zapraszam serdecznie na pyszne roladki kurczakowo-szpinakowe. Kurczak ze szpinakiem – składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 100 g szpinaku ok. 40 g serka kremowego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia Pierś myję, osuszam i nie do końca rozcinam na pół tak aby pierś się „otworzyła(...)szpinaku więc go najpierw opłukuję i odcinam łodyżki (mrożony wystarczyć rozmrozić). Na patelni na odrobinie oliwy podsmażam wciśnięty czosnek po chwili dorzucam szpinak i chwilę mieszam aż szpinak straci sprężystość. Jak szpinak trochę przestygnie doprawiam solą, pieprzem i dodaję serek. Wszystko mieszam. Na kurczaka wykładam masę szpinakową i formuję roladkę. Roladkę obtaczam w jajku a następnie w bułce tartej
UgotujmyTo.pljajka 100 ml mleka 76 ml oleju 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy 100 g szpinaku 6 pieczarek 1 czerwona papryka 100 g szynki konserwowej 100 g sera żółtego np. gouda 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano(...)smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić drobno czosnek i podsmażyć wraz ze szpinakiem na łyżce masła. Pokroić w kostkę pozostałe składniki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić do momentu zbielenia, dodać olej, mleko oraz jogurt. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, szynkę, paprykę, żółty ser, a także oregano i tymianek. Na koniec doprawić
Ciastka - domowe słodkościŁosoś i szpinak to rewelacyjne połączenie. W prosty sposób, można wyczarować bardzo wyjątkowe danie. Tarta wypełniona farszem szpinakowo - łososiowym smakowała znakomicie . Niestety, jutro jej już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g(...)szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Stopniowo i powoli dodajemy wodę. Ciasta nie możemy długo zagniatać bo będzie twarde
Pan i Pani Smith w kuchnimakaronu warzywnego (z ciecierzycy, soczewicy) lub zwykłego typu rurki, świderki 1 szklanka sosu marinara (według tego przepisu ) Kilka plasterków salami Garść pomidorów koktajlowych Garść szpinaku 1 kulka mozzarelli Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek posiekanych listków bazylii Łyżka oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, ale odcedź go minutę(...)przed podanym czasem. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Umyj szpinak i pomidorki, które następnie pokrój na połowy. Wysmaruj dno żaroodpornego, płaskiego naczynia – może być patelnia. Przełóż do niego makaron. Dodaj do niego porwaną na kawałki mozzarellę (zachowaj kilka plastrów do wyłożenia na wierzch „pizzy”), parmezan, pomidorki koktajlowe, sos marinara, bazylię i wymieszaj całość, posól i popieprz
Niedzielny kucharzSkładniki: 500 gram mielonej piersi z kurczaka 1 opakowanie wołowiny na tatara 250 gram mrożonego szpinaku 250 gram pieczarek Plasterki boczku wędzonego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy
Smaki Ewyszybko i bez większego wysiłku. FRITTATA ZIEMNIACZANA – PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD Składniki: 5-6 gotowanych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 liści szpinaku 3 łodygi natki pietruszki 4 jajka 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka masa klarowanego 1 łyżka oleju sól i pieprz Wykonanie: Szpinak, natkę pietruszki i czosnek siekamy drobno. Cebulę kroimy w kostkę
WiszniówkaJeżeli lubicie makaron i szpinak, to ten przepis jest własnie dla Was. Do tego dorzucamy tylko pomidory suszone, trochę sera i obiad gotowy. Taki obiad to ja lubię! A Wy? Składniki: 300 g makaronu spaghetti 400 g świeżego szpinaku 280 g suszonych pomidorów Ponti tarta mozzarella (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa(...)Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej z pomidorów, podsmażyć na nim cebulę, dorzucić czosnek, a po 2-3 minutach wrzucić szpinak. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość dusimy aż szpinak zrobi się miękki. Do szpinaku dodajemy gorący, odcedzony makaron oraz pokrojone pomidory. Całość dokładnie
magiczna kuchnia Kasi